Sonda Rosetta a transmis o nouă fotografie de detaliu a suprafeței cometei 67/P Ciuriumov-Gherasimenko

Sonda Rosetta a transmis o nouă fotografie de detaliu a suprafeței cometei 67/P Ciuriumov-Gherasimenko

Sonda spațială Rosetta, aparținând Agenției Spațiale Europene (ESA), a transmis recent o nouă fotografei de mare detaliu a suprafeței cometei 67/P Ciuriumov-Gherasimenko, fotografie realizată după o riscantă manevră de apropiere până la 15 kilometri de acest corp cosmic rătăcitor, conform SPACE.com.

Rosetta a trecut de pe partea umbrită a cometei aflată în drum spre Soare pe partea expusă razelor solare. Astfel sonda s-a aflat cu spatele la Soare, iar oamenii de știință au putut observa în detaliu reflexia suprafaței acestei comete.

"Datele obținute în timpul acestei apropieri până la 15 kilometri de cometă ne oferă niște detalii incredibile ale suprafeței acestui corp cosmic și a coamei sale, informații care le completează pe cele adunate anterior, de pe o orbită mai îndepărtată", conform unui comunicat al ESA.

Cometele sunt corpuri rătăcitoare prin spațiu, formate dintr-un amestec de rocă, praf, gaz și gheață. Atunci când o cometă se îndreaptă spre Soare, elementele înghețate sublimează (trec prin încălzire direct din stare solidă în stare gazoasă). Acest proces devine suficient de puternic pentru a disloca materie de la suprafața nucleului cometei pe măsură ce acest corp ceresc se apropie de Soare. Odată ce ajunge suficient de aproape de Soare, praful înghețat de la suprafața nucleului este aruncat în spațiu în cursul unui proces mai puternic de sublimare.

În curând mantia de praf care acoperă nucleul cometei va fi expulzată complet în spațiu, dezvăluind suprafața înghețată a nucleului. Acest proces va dura aproximativ 4 săptămâni, conform estimărilor avansate pe baza observării anterioare a cometelor.

În cadrul misiunii sale, sonda Rosetta a lansat modulul Philae, care a ajuns pe cometă. Din nefericire, Philae se află într-o zonă neluminată a cometei, în care bateriile sale solare nu se pot încărca.

Cometa 67P/Ciuriumov-Gherasimenko provine din Centura Kuiper, un nor de comete, asteroizi și planetoizi aflat în sistemul nostru solar, dincolo de orbita planetei Neptun (de unde și denumirea de obiecte transneptuniene). Identificarea compoziției sale chimice poate oferi noi date despre nebuloasa de praf și gaze fierbinți din care s-a născut Soarele și apoi restul sistemului solar, în urmă cu 4,6 miliarde de ani. Această cometă poartă numele celor doi astronomi ucraineni care au descoperit-o în 1969.

Lansată în 2004, Rosetta a parcurs deja peste 6 miliarde de kilometri prin spațiu. Această misiune are un buget de 1,3 miliarde de euro. După lansarea din martie 2004, Rosetta a ocolit de trei ori Pământul și o dată planeta Marte pentru a dobândi viteza necesară ajungerii la destinație.

Rosetta are anvergura de 32 de metri, de la un capăt la altul al panourilor solare care îi asigură necesarul de energie și care măsoară fiecare câte 14 metri lungime. Sonda este de 125 de ori mai mică decât cometa 67P, care are diametrul estimat la 4 kilometri.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”