Un poet care a renunţat la islam, condamnat la moarte de un tribunal saudit

Un poet palestinian, reprezentant de marcă al artei contemporane din Arabia Saudită, a fost condamnat la moarte de un tribunal din această ţară pentru faptul că a renunţat la religia islamică, informează theguardian.com.

Un poet care a renunţat la islam, condamnat la moarte de un tribunal saudit (Imagine: Laghoo.com)

Un tribunal saudit a decis ca poetul Ashraf Fayadh, care a fost şi curator al unor expoziţii în oraşul Jeddah, dar şi la Bienala de la Veneţia, să fie executat. Poetul, care spune că nu a beneficiat de o reprezentare legală în proces, are la dispoziţie 30 de zile pentru a face recurs la această decizie a instanţei saudite.

Ashraf Fayadh, în vârstă de 35 de ani, membru al organizaţiei de artă Edge of Arabia, o instituţie britanico-saudită, a fost condamnat iniţial la patru ani de închisoare şi la 800 de lovituri de bici, de Tribunalul General din Abha, un oraş din sud-vestul acestui regat musulman ultraconservator, în mai 2014. Dar, după ce recursul său a fost respins, luna trecută, un nou complet de judecată a decis că regretele exprimate de artist nu sunt suficiente şi nu pot să împiedice execuţia sa.

"Am fost cu adevărat şocat în momentul verdictului, chiar dacă mă aşteptam la asta, deşi nu am făcut nimic care să merite condamnarea la moarte", a declarat poetul Ashraf Fayadh pentru The Guardian.

Mona Kareem, o activistă pentru drepturile imigranţilor din Kuwait, care a condus o campanie pentru eliberarea poetului, a spus: "De un an şi jumătate ei îi tot promit că va avea dreptul de a face recurs şi au continuat să îl intimideze, spunând că au descoperit dovezi noi".

"Nu a putut să angajeze un avocat, pentru că documentul lui de identitate a fost confiscat atunci când a fost arestat (ianuarie 2014, n.r.). Apoi, ei i-au spus: «trebuie să ai parte de un alt proces, iar noi vom schimba procurorul şi completul de judecată. Noul judecător nici măcar nu a stat de vorbă cu el, a dat doar verdictul", a mai spus Kareem.

Susţinătorii lui Ashraf Fayadh consideră că poetul este pedepsit de ultraconservatori pentru faptul că a publicat pe internet o înregistrare video ce arăta felul în care poliţia religioasă (mutaween) din Abha biciua un bărbat în public. "Unii dintre cetăţenii saudiţi sunt de părere că noul verdict reprezintă o răzbunare a poliţiei moralităţii", a spus Mona Kareem.

Aceeaşi activistă consideră că Ashraf Fayadh este o ţintă a ultraconservatorilor saudiţi deoarece este refugiat palestinian, în ciuda faptului că s-a născut în Arabia Saudită.

Poliţia religioasă l-a reţinut pe Ashraf Fayadh pentru prima dată în august 2013 după ce a primit o plângere potrivit căreia poetul îi blestemase pe Allah şi pe profetul Mohamed, insultase Arabia Saudită şi distribuise o carte cu poeziile sale, care promovează ateismul. Ashraf Fayadh spune că acea plângere a fost depusă după o ceartă personală, pe care a avut-o cu un alt artist, în timpul unei discuţii despre arta contemporană, într-o cafenea din Abha.

Poetul a fost eliberat pe cauţiune în ziua următoare, dar Poliţia din Abha l-a arestat din nou pe 1 ianuarie 2014, confiscându-i actul de identitate şi ţinându-l în arestul secţiei locale, până când a fost transferat în închisoarea locală, după 27 de zile. Potrivit prietenilor lui Ashraf Fayadh, atunci când poliţiştii nu au reuşit să dovedească faptul că poeziile sale reprezintă "o propagandă pentru ateism", ei au început să îl insulte pentru faptul că fumează şi are părul lung.

"M-au acuzat de ateism şi că aş promova anumite gânduri cu potenţial distructiv în societate", spune Ashraf Fayadh. "Cartea mea («Instructions Within», publicată în 2008, n.r.) vorbeşte doar despre mine, ca refugiat palestinian... şi despre chestiuni culturale şi filosofice. Însă, extremiştii religioşi au spus că ea răspândeşte idei distrugătoare împotriva lui Dumnezeu", a declarat poetul palestinian.

Cazul a fost judecat într-un tribunal în februarie 2014, atunci când reclamantul şi doi membri ai poliţiei religioase au declarat în faţa judecătorului că Fayadh a rostit blasfemii în public, a promovat ateismul în rândul tinerilor şi a avut "relaţii ilegale" cu femei, păstrând fotografii ale acestora pe telefonul mobil.

Fayadh a negat acuzaţia de blasfemie şi a declarat în faţa judecătorului că este un musulman credincios. "Sunt plin de căinţă în faţa lui Allah şi nu sunt vinovat de lucrurile menţionate în acest proces şi care apar în cartea mea".

Potrivit documentelor oficiale, poetul a recunoscut că a avut relaţii cu mai multe femei. Însă Fayadh spune că vorbele sale au fost răstălmăcite: femeile respective erau colege ale sale din mediul artelor, iar fotografiile din telefonul lui mobil, dintre care unele au fost publicate pe Instagram, au fost realizate în timpul Săptămânii Artei din Jeddah, cel mai important eveniment dedicat artei contemporane din Arabia Saudită.

Acest proces reflectă tensiunile dintre conservatorii religioşi şi o comunitate mică, dar tot mai numeroasă, de artişti şi activişti, care încearcă să elimine barierele ce vizează libertatea de exprimare în Arabia Saudită, o ţară în care cinematografele sunt interzise şi în care nu există şcoli de artă. Abha, care a devenit un centru important pentru arta contemporană saudită, s-a aflat în centrul acestor dispute în ultimii ani. Mai mulţi cineaşti anonimi, care au înfiinţat în secret un cinematograf în acest oraş, în octombrie 2012, au primit ameninţări cu moartea din partea extremiştilor islamişti.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Fostul șef al Departamentului Analiză din SRI anunță explozia COVID-19 în România

2 Turcescu anunță iminenta săltare a Gabrielei Firea!

3 Nou cutremur în PSD! Aproape toată Organizația Ilfov a trecut la PNL, cu primari cu tot!

4 Scandal de hărțuire sexuală la vârful PMP

5 Cum ies la iveală epoleții la PSD!!! Tatăl lui Mihai Tudose, confirmat cu coronavirus, este internat la Spital…