Unui băiat de opt ani i s-au grefat ambele mâini și un antebraț

Unui băiat de opt ani din Statele Unite i s-au grefat ambele mâini, intervenția constituind o premieră mondială pentru un copil, a anunțat marți spitalul de pediatrie din Philadelphia unde a avut loc operația. Băiatul, Zion Harvey, din Baltimore, avea mâinile și picioarele amputate și suferise o grefă de rinichi în urmă cu câțiva ani în urma unei grave infecții, transmite miercuri AFP.

Cele două mâini și antebrațul transplantate provin de la un donator. Copilul merge în prezent cu proteze și, potrivit medicilor, a învățat să mănânce, să scrie și chiar să joace jocuri video fără mâini. Dar acum le-a spus că așteaptă cu nerăbdare să poată arunca o minge cu noile sale mâini.

Operația, efectuată recent de o echipă medicală multidisciplinară de 40 de persoane, a durat peste zece ore, a precizat spitalul. Echipa, împărțită în patru unități, a utilizat mai întâi plăcuțe și șuruburi pentru a fixa oasele, reconectând apoi arterele și venele. Odată circulația sanguină restabilită, chirurgii au conectat tendoanele și mușchii și apoi nervii.

Băiatul a fost ales pentru această grefă dublă din cauza stării sale medicale deosebite: 'Transplantul de rinichi în urma unei infecții a făcut din el un candidat bun pentru o grefă fiindcă lua deja medicamente pentru a împiedica respingerea noului organ', a spus dr Benjamin Chang, codirector al programului de transplant de mâini la spitalul de pediatrie din Philadelphia.

Copilului i se administrează în continuare medicamente pentru ca transplanturile să nu fie respinse, iar medicii speră ca Zion Harvey să se întoarcă acasă peste câteva săptămâni.

Echipa medicală a mulțumit în mod deosebit familiei donatorului, fără generozitatea căreia operația nu ar fi fost posibilă. Nu au fost furnizate date despre identitatea acestuia.

Primul transplant al ambelor mâini și antebrațe a avut loc în ianuarie 2000, la Lyon (Franța), pacientul fiind un zugrav de 33 de ani care fusese grav rănit și i se amputaseră membrele după explozia unei rachete artizanale, amintește AFP.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Emil Boc, scor istoric la Primăria Cluj-Napoca: 75% / Candidatul PSD a luat 4,68%!

2 HARTĂ Ce partide au câștigat șefia Consiliilor Județene

3 LIVE MAP Rezultate alegeri locale 2020. Harta politică a României: rezultatele din fiecare județ și municipiu …

4 Sighiartău / Numărătoarea paralelă a PNL arată că avem scorul politic de 34%. PSD are 30%, USR – 13%. Am luat d…

5 LIVE Harta noilor primari din marile orașe