Vârsta reală a Lunii, calculată de planetologi

Vârsta reală a Lunii, calculată de planetologi

O echipă internaţională de planetologi consideră că Luna s-a format la 95 de milioane de ani după apariţia Sistemului Solar, pe baza unui nou "ceas", descris miercuri în revista Nature.

Vârsta reală a Lunii, calculată de planetologi (Imagine: NASA)

Sistemul Solar s-a format în urmă cu 4,56 miliarde de ani. Potrivit modelului acceptat în perioada actuală, Luna s-a născut atunci când Terra, ea însăşi abia formată, a suportat o coliziune masivă cu o altă planetă de mărimea lui Marte. Fragmentele rezultate în urma coliziunii s-au reacumulat şi au format astfel Luna. Impactul a provocat, de asemenea, demararea ultimei etape de formare a nucleului Terrei.

Mai multe date au fost propuse în trecut pentru acest eveniment, pe baza măsurătorilor cu izotopi radioactivi: unele sugerează că el s-ar fi produs cu doar 30 de milioane de ani după naşterea Sistemului Solar, altele îl situează mai târziu, cu 50 milioane de ani sau 100 milioane de ani după naşterea Sistemului Solar.

O echipă de planetologi francezi, germani şi americani, coordonată de Seth Jacobson şi Alessandro Morbidelli de la Observatorul Coastei de Azur din Nisa, au utilizat o altă metodă pentru a încerca să determine vârsta Lunii, bazată pe simulările digitale şi pe compoziţia chimică a mantalei Terrei.

Planetologii au descoperit "o relaţie între perioada în care s-a produs coliziunea ce a format Luna şi cantitatea de material pe care Terra a primit-o după acea coliziune uriaşă", au afirmat autorii studiului într-un comunicat.

Această relaţie reprezintă "un veritabil ceas pentru datarea evenimentului ce a condus la formarea Lunii", au adăugat ei.

Acest nou "ceas" a arătat că Luna s-a format la 95 milioane de ani (+ sau - 32 milioane de ani) după formarea Sistemului Solar, excluzând astfel ipoteza unei formări precoce.

El confirmă, de asemenea, că Terra este "planeta din Sistemul Solar care a avut nevoie de cel mai mare interval de timp pentru a se forma".

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”