Videoclip produs de NASA despre emisiile de dioxid de carbon de pe Terra (video)

Videoclip produs de NASA despre emisiile de dioxid de carbon de pe Terra (video)

NASA a lansat un videoclip care prezintă poluarea masivă de dioxid de carbon de pe întreaga planetă, bazat pe datele colectate între ianuarie și decembrie 2006, informează AFP.

Simularea a fost creată în 75 zile pe supercomputerul NASA de la Goddard Space Flight Center din Greenbelt, Maryland.

În acest montaj video care se referă în principal la emisfera nordică, se poate observa dinamica acestui gaz responsabil de încălzirea globală. Acest videoclip accesat de aproape 500.000 de ori, evidențiază că SUA, Europa și Asia sunt mai expuse la emisiile de dioxid de carbon decât emisfera sudică.

În simularea video pot fi văzute acumulări de gaze cu efect de seră care circulă în atmosferă pornind de la centre industriale importante, rotindu-se de la un continent la altul purtate în circulația globală a maselor de aer, scrie National Geographic.

Publicația mai remarcă faptul că unele cantități masive de dioxid de carbon sunt absorbite sezonier de păduri și alte forme de vegetație. De la sfârșitul primăverii și în timpul verii, "râurile" de gaz roșu care reprezintă în videoclip dioxidul de carbon, încep să se estompeze, scoase din atmosferă de fotosinteza plantelor. Apoi, când vegetația se ofilește și în timpul iernii, dioxidul de carbon inundă atmosfera, scrie publicația citată.

Omenirea poluează atmosfera, anual, cu aproximativ 36 de miliarde de tone de dioxid de carbon prin arderea combustibililor fosili. În primăvara anului 2013, pentru prima dată în istorie, concentrațiile atmosferice de dioxid de carbon au depășit 400 părți per milion (ppm). Oamenii de știință au avertizat că nivelurile de dioxid de carbon de peste 450 ppm ar putea duce la discontinuități periculoase ale climei, iar unii dintre aceștia consideră că s-ar putea să fi trecut deja de pragul de pericol.

Pentru a urmări emisiile de dioxid de carbon cu o mai mare precizie, NASA a lansat la 2 iulie un nou satelit, Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) urmând ca acesta să transmită date la începutul anului 2015, amintește National Geographic.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Document / Fugarul Rizea a dezvăluit personajul care l-a „pensionat” pe Crin Antonescu!

2 FOTO Acesta este Hunter Biden... Băiatul are probleme...

3 Marian Godină îi dă replica Patriarhului Daniel: „Să înțeleg că Sf. Dimitrie n-a văzut 30 de ani cum trăiau ro…

4 Cine este senatorul PSD, Ion Ganea, care a dat peste cap planurile lui Marcel Ciolacu de a amâna alegerile: Fo…

5 ULTIMA ORĂ Dispar sistemele IT ale ministerelor și agențiilor guvernamentale, administrația centrală se va mut…