Vlad Alexandrescu: Vom avea o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții Teatrului Nottara și cu reprezentantul Primăriei

Vlad Alexandrescu: Vom avea o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții Teatrului Nottara și cu reprezentantul Primăriei

Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, a precizat, miercuri, că premierul Dacian Cioloș este foarte preocupat de situația Teatrului Nottara, nevoit să își suspende spectacolele, din cauza faptului că își desfășura activitatea într-o clădire cu risc seismic ridicat. El a adăugat că se va încerca găsirea unei soluții pentru remedierea acestei situații.

"Premierul Dacian Cioloș e foarte preocupat de ce se întâmplă la Teatrul Nottara. Am hotărât împreună că vom avea o întâlnire la Palatul Victoria cu reprezentanții Teatrului Nottara pe de o parte și cu reprezentantul Primăriei, în care să încercăm să găsim o soluție pentru Teatrul Nottara imediat. Dar suntem un pic contrariați. Am fi vrut să o facem chiar astăzi după ședința de Guvern, dar suntem împiedicați de faptul că ieri Consiliul General a retras sprijinul primarului general interimar. Așteptăm să se aleagă, să se decidă în Consiliul General un reprezentant al instituției, după care vom face o întâlnire de urgență la Palatul Victoria, pentru a încerca să rezolvăm deocamdată situația Teatrului Nottara", a precizat ministrul Culturii pentru RFI.

El a mai apreciat că legea recent promulgată, în baza căreia este interzisă orice manifestare publică în clădiri cu risc seismic ridicat, este oportună și vine să împlinească o așteptare a societății civile.

"Nu se poate să mai lăsăm instituțiile de cultură să-și desfășoare activitatea și să atragă public în niște imobile cu risc seismic foarte ridicat. (...) Și ca să fac o comparație sensibilă, evident, pentru toată lumea, aș spune că același lucru s-a întâmplat în clubul Colectiv. Numai că acolo am dat vina pe o societate privată care încerca să facă niște beneficii de pe urma unui concert și am arătat că publicul tânăr prezent la acea lansare, a unui album rock — până la urmă tot un act de cultură — fusese prins în capcană de o societate comercială care voia să facă profit. Acest lucru nu se poate întâmpla și cu instituțiile statului. Noi nu putem accepta ca instituțiile de cultură ale statului să atragă în fiecare seară—sau cum e cinematograful Patria, de șase ori pe zi—public în niște clădiri despre care se știe sigur că la un eventual cutremur se vor prăbuși", a subliniat Vlad Alexaandrescu.

El a prezentat drept soluție alternativă, pentru perioada în care imobilul de pe Bulevardul Magheru numărul 20 va intra în consolidare, găsirea unui amplasament în care teatrul să-și desfășoare activitatea. Ministrul a menționat că a avansat în cadrul Guvernului ideea demarării unui program pentru consolidarea unor clădiri de patrimoniu cu risc seismic ridicat, în care funcționează instituții de cultură subordonate Ministerului Culturii sau primăriilor.

"Trebuie să înțelegem că statul nu poate dintr-o dată să consolideze toate imobilele pe care nu le-a consolidat în 45 de ani, dar cred că dacă am demara un astfel de program și am institui un Fond Național de Salvare a instituțiilor de cultură care se află în clădiri de patrimoniu, dacă statul ar da acest semnal — și asta este una din prioritățile mele — atunci am crea o masă critică, o conștiință mai acută în societate, pentru urgența acestor operațiuni. (...) Cu bani de la bugetul statului și cu proiecte europene, pentru că pe fonduri structurale e posibil să accesăm fonduri europene care să permită consolidarea în regim de urgență a unor clădiri de patrimoniu", a mai precizat el.
Teatrul Nottara și-a suspendat, începând de marți, toate spectacolele de la sediul din bulevardul Magheru , a anunțat managerul instituției, criticul Marinela Țepuș. Președintele Klaus Iohannis a promulgat pe 18 noiembrie legea prin care în spațiile în care se desfășoară activități care presupun aglomerări de persoane, precum sălile de spectacol sau de expoziții, și în care se realizează lucrări de intervenție pentru creșterea nivelului de siguranță la acțiuni seismice se interzic organizarea și desfășurarea de manifestări. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro