A venit şi OK-ul SUA/Nu e bine pentru PSD

A venit şi OK-ul SUA/Nu e bine pentru PSD

Cu doar două zile înaintea turului decisiv pentru alegerea preşedintelui din România, cel mai important cotidian american publică un material incendiar despre lupta anticorupţie şi decapitarea corupţilor din PSD. Cine ştie ce înseamnă asta să dea vestea mai departe.

Cotidianul american The New York Times ii dedica un articol elogios Laurei Codruta Kovesi, sefa DNA, institutie despre care scrie ca duce "o campanie neasteptat de viguroasa" impotriva coruptiei - o chestiune fierbinte in mijlocul alegerilor prezidentiale. NYTimes arata ca televiziunile sunt intr-o permanenta asteptare la portile DNA pentru a transmite imagini cu urmatorul episod din "cel mai terifiant serial" pentru elitele corupte din politica si busines.

Condamnarea lui Adrian Nastase (dosarul Zambaccian 1, condamnare la 4 ani de inchisoare, dosar inceput in 2006 si retrimis in judecata in 2010, cand sef DNA era Daniel Morar - n. red) - este descris de New York Times "cel mai mare trofeu" al lui Kovesi. Despre condamnarea lui Nastase, ziarul american scrie ca "a transmis o unda de soc in clasa politica, mai ales in PSD". Sursa citata aminteste de dosarul Microsoft, cu 9 fosti ministri implicati, si de dosarul lui Viorel Hrebenciuc, citandu-l pe analistul Sorin Ionita, care spune ca "este de necrezut sa vezi astfel de oameni in inchisoare".

"Nimeni - cu exceptia celor care lucreaza aici - nu vrea sa fie vazut intrand in sediul DNA", scrie Andrew Higgins in NYTimes, citandu-l pe politologul Vladimir Tismaneanu: "aceasta femeie calma a devenit cea mai temuta si, pentru unii, cea mai detestata persoana din Romania... A pus bazele celui mai mare cutremur politic dupa 1989".

NY Times spune ca "victimele" DNA au o parere contrara, denuntand-o pe Kovesi drept stalinista si acuzand DNA ca foloseste metode ale Securitatii, precum interceptarile telefonice. Kovesi a respins insa acuzatiile "absurde" intr-un interviu pentru NYTimes, spunand ca ea si colegii sai procurori au absolvit dupa 1989, "deci nu cunoastem metodele Securitatii. Interceptarile nu au fost inventate de DNA, dar sunt folosite peste tot in lume" de tari democratice.

Ziarul american aminteste meritele Monicai Macovei, fostul ministru al Justitiei care a inceput reformele in sistemul judiciar.

New York Times il numeste pe Dan Voiculescu un "baron" al politicii si business-ului si arata ca grupul media al acestuia a dus o campanie neobosita de denigrare a lui Kovesi si a DNA. Ziarul american citeaza Jurnalul National, care a caracterizat-o pe Kovesi drept "un procuror stalinist", in timp ce un alt instrument media al lui Voiculescu, Antena 3, a asemanat-o si cu Hitler, si cu Stalin, si a acuzat-o ca ar fi luat bani de la un interlop tigan (Bercea Mondialu - n.red.)

Kovesi a declarat pentru NYTimes ca s-a obisnuit cu calomniile, aratand ca "cele mai dure atacuri si cele mai defaimatoare declaratii vin de la cei investigati de DNA". Kovesi a depus o plangere pentru defaimare impotriva Antenei 3 in iunie din cauza acuzatiilor ca ar fi luat mita si a alegatiilor despre viata sa privata.

NYTimes scrie despre Kovesi ca este o fosta baschetbalista cu vocea inceata, care tine in biroul sau multe icoane si un desen facut de o nepoata cu o sperietoare pe un camp umbrit de pasari negre - "mi-au spus ca asta sunt eu in Bucuresti".

"Am o viata normala, merg la cinema, la sala. Cand merg la piata, la magazin sau la cinema, intalnesc oameni prietenosi care ma felicita si ma incurajeaza sa continuu. Nu toata lumea din Romania e corupta", a declarat Kovesi pentru sursa citata. Totusi, sefa DNA recunoaste ca e deranjata de faptul ca publicul continua sa voteze politicieni suspecti de coruptie sau chiar cu condamnari definitive, in ciuda faptului ca toata lumea condamna coruptia: "E foarte greu sa explici acest paradox".

NY Times relateaza si incercarile repetate al Parlamentului Romaniei de a limita lupta anticoruptie, cu parlamentari care se plang ca au devenit tinte din motive politice. Ziarul american aminteste si de proiectul legii amnistiei si gratierii, proiect caruia Kovesi i s-a opus.

NYTimes arata ca lupta anti-coruptie este o tema fierbinte in campania electorala pentru prezidentiale si aminteste ca oponentii lui Traian Basescu - cel care a numit-o pe Kovesi sef al DNA in mai 2013 - au vazut numirea drept o miscare menita sa creasca presiunea pe PSD. "Desigur, sunt multe declaratii cum ca facem dosare politice. Raspunsul meu e ca nu facem dosare politice", spune Kovesi, care aminteste ca DNA a deschis dosae pentru membri din toate partidele, chiar si pentru pentru fratele lui Traian Basescu.

NY Times scrie ca Laura Codruta Kovesi a inaltat un zid in jurul referintelor sale politice si aminteste bilantul sau ca sef al DNA.

Kovesi a refuzat sa comenteze pentru New York Times temerile Opozitiei ca, daca Victor Ponta castiga alegerile, va incerca sa numeasca in locul sau un sef al DNA "mai maleabil". 

"E important ca noul presedinte sa sustina lupta anticoruptie. Atat timp cat asta se intampla, nu avem motive sa ne ingrijoram. Dar sunt motiv de ingrijorare daca presedintele nu ne sustine lupta", a declarat Kovesi pentru New York Times.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...