ADEVĂRURI CRUDE/Drumul președintelui

ADEVĂRURI CRUDE/Drumul președintelui

 Au trecut patru luni de la instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni, însă prestația președintelui dezamăgește de la o zi la alta. Președintele pare complet depășit, exprima tardiv, slab și inconsistent poziții pe teme esențiale sau tace adânc. Echipa de consilieri nu este nici azi completă în domenii cheie ca educația, sănătatea, mediul de afaceri, semn al unei crizei de competențe și de oameni calificați. S-a inconjurat, în schimb, de un grup de mediocrități sau de politicieni oportuniști, legați între ei prin relații obscure de afaceri, amiciții.

Ei formează nucleul dur care-i influențează deciziile. Iohannis încă mai poate schimba aceasta realitate, dacă nu intră în logica cetății asediate.

Tot mai ingrijorător se manifestă însă incapacitatea președintelui Iohannis de a înțelege temele mari și mecanismele de funcționare ale statului. L-ați urmărit în ultima conferință de presă cum s-a fâstâcit și bâlbâit când Mircea Marian de la Evenimentul Zilei l-a întrebat pe baza cărui articol din Constituție a organizat consultările de la Cotroceni?

N-a avut minima prezență de spirit să răspundă cel puțin politic, să spună de exemplu că a chemat partidele la consultări în baza aceluiași articol care le-a permis, din 2003 încoace, foștilor președinți să procedeze la fel. Las la o parte că era multă rea credință și tendențiozitate în formularea întrebării, însă s-a văzut din nou un președinte nepregătit.

In treacat fie spus, cred ca lovitura bine tintita a venit, prin gura ziaristului de la EVZ, de la un bun cunoscator al tainelor Constitutionale. Acesta nu putea fi decat Traian Basescu, care a umflat ulterior subiectul. Stia exact, ca un bun cunoscator al atributiilor prezidentiale, ca tema reprezinta o mica vulnerabilitate atunci cand seful statului cheama partidele la ordin si ca iti trebuie ceva dibacie politica sa te impui ca mediator intre partide. Insa nu mai conteaza de la cine a venit intrebarea - capcana, relevanta mi s-a parut descumpanirea totala a unui presedinte lipsit de reflexul minim de a verifica mereu baza legala a fiecarei actiuni pe care o face si de a cantari cu maxima atentie fiecare cuvant.

Acest mod urechist si superficial de a exercita functia s-a vazut ingrozitor de clar in mesajele contradictorii dedicate Congresului UDMR din 17 aprilie. Un prim text a fost sters de pe site-ul Administratiei Prezidentiale dupa cateva ore de la publicare, pentru a fi inlocuit cu altul mai scurt si bine periat de toate referintele geneorase la subicte delicate cum ar fi autonomia. Cine citeste cu atentie primul mesaj al presedintelui intelege amploarea gafelor comise acolo.

Gravitatea erorii rezulta chiar din viteza cu care Presedintia a decis sa faca textul nevazut dupa ce cateva site-uri au apucat sa-l preia integral iar unii sa-si exprime nedumerirea. Incompetenta prezidentiala pe teme delicate nu este un simplu moment jenant pentru noi toti, ci risca sa puna statul in situatii de inferioritate fata de alte state, scade prestigiul functiei, incurajeaza involuntar pozitii radicale in interiorul minoritatii maghiare. Radicalii vor tipa, pe buna dreptate, iata, insusi presedintele Romaniei admite ca exista "multe chestiuni ramase nerezolvate" si "subiecte sensibile", cum ar fi autonomia, in relatia cu minoritatea maghiara.

Sustinatorii lui Klaus Iohannis se fac foc si para cand Trian Basescu il acuza de coabitare nescrisa cu Victor Ponta, insa seful statului ofera destule exemple menite sa-i confirme teoriile fostului presedinte. Liviu Avram a explicat pe larg in ultimul sau editorial din ce motiv lui Klaus Iohannis i se pot contabiliza "primele esecuri". Nu-i suficient sa intoarca la Parlament cateva legi, printre carea legea finantarii partidelor, codul silvic, dar sa ramana impasibil in multe alte cazuri.

Nu mai departe de miercuri, Iohannis i-a primit, la Cotroceni, avand in stanga sa pe ministrul educatiei, Sorin Campeanu, pe reprezentantii Consiliului National al Rectorilor, o institutie profund anti-reformista, care a salutat modificarile la legea invatamantului operate de Guvernul Ponta. Nu am auzit ca presedintele Iohannis sa fi exprimat un punct de vedere pe tema pasilor inapoi facuti in educatie dupa sau inainte de aceasta intrevedere.

In fine, am avut de la bun inceput convingerea - bazata pe informatii si propriile intuitii - ca prima doamna va juca un rol tot mai important, ceea ce a avea sa admita si Klaus Iohannis. Am mai spus unor amici ca noua camarila, daca se va forma, va cauta inainte de toate sa intre in gratiile primei doamne, nu a presedintelui, mai putin prietenos, extrem de rece chiar si in relatiile cu apropiatii sai.

Spre exemplificare, de la Sibiu vine o informatie care-l pune pe seful statului intr-o ipostaza cel putin ridicola. O companie locala a avut stralucita idee de a inaugra, dupa model Obama, "Drumul presedintelui". Pentru cativa lei, niste ghizi te plimba prin centrul vechi sa-ti arate pe unde s-a nascut, cum a trait si pe unde a obisnuia sa umble fostul primar si actualul sef de stat. Nu-i cam prea devreme, cam prea putin, pentru a face din Iohannis un clasic in viata?

Veti spune, bine, dar asta e o initiativa privata, n-o poti interzice. Asa este, insa altceva arata cu adevarat prost. Elena Lotrean, cea care promoveaza "Drumul Presedintelui", a recunoscut ca s-a consultat in alegerea obiectivelor turistice si cu sotia presedintelui, Carmen Iohannis. Potrivit cotidianului Adevarul, organizatorii spun ca i-au prezentat proiectul primei doamne a Romaniei, Carmen Iohannis, "si din reactia ei parea incantata". Asta nu suna bine deloc. Chiar nu sesizeaza Carmen Iohannis enormitatea, atat de tare i-au ametiti aburii puterii?

In loc de concluzii, ar mai lipsi sa inceapa sa-si rasplateasca prietenii si sustinatorii cu sinecuri, trimitandu-i ambasadori. Din cate aud (inclusiv din presa locala), Klaus Iohannis intentioneaza sa-l numeasca la Berlin pe Emil Hurezeanu, fara indoiala un bun cunoscator al spatiului german si un excelent jurnalist de politica externa. Nu am indoiesc ca dl. Hurezeanu ar face o buna figura de reprezentant al Romaniei in Germania, cu toate iesirile sale discutabile din ultima vreme impotriva procurorilor.

In paranteza fie spus, in calitate de trimis al statului roman, dl. Hurezeanu va trebui sa laude DNA si sa sustina lupta anti-coruptie, nu sa o submineze istet, ceea ce va fi putin impotriva convingerilor sale exprimate public pana azi. Asa cum a fost criticat pe buna dreptate Traian Basescu pentru rasplatirea sustinatorilor sai cu posturi de ambasadori, asa se va intampla si cu Klaus Iohannis, chiar mai dur intrucat el a promis "o altfel de politica".

Presedintele Iohannis are nevoie de un dus rece pentru a vedea limpede cum se prabuseste in ritm accelerat increderea masiva cu care a fost investit la votul din noiembrie. Inainte de toate trebuie sa inteleaga ca nu toate criticile sunt atacuri pritocite de adversari, sa iasa din logica cetatii asediate. Daca ajunge sa se creada victima tuturor, este pierdut, deoarece va fi tentat sa respinga orice observatii facute cu buna credinta. Inca mai poate face ceva pentru a nu spulbera orice speranta.

Intai de toate trebuie sa invete in fiecare zi ceva despre atributiile presedintelui, institutii mari, sa se documenteze teminic pe fiecare tema sensibila, sa citeasca legi si regulamente pana le viseaza in somn. Apoi, esential, sa adune in jurul sau o echipa de oameni competenti si integri, capabili sa inteleaga momentele mari si in stare sa-i puna pe masa presedintelui proiecte contrete, fezabile, in fine, o viziune. Mai cateva luni pentru sa-si gaseasca adevaratul drum, Drumul presedintelui, cel tarziu pana in toamna cand va incepe jihadul (anul viitor sunt doua siruri de alegeri). Si nu Pas cu pas, ci repejor, inainte sa se prabuseasca.

Romania lucrului bine facut e doar un slogan, tot mai gol de continut.

Dan Tăpălagă


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria