ANALIZĂ: Referendumul pentru demiterea lui Băsescu simultan cu prezidenţialele, doar cu cvorum de 50%

ANALIZĂ: Referendumul pentru demiterea lui Băsescu simultan cu prezidenţialele, doar cu cvorum de 50%

Referendumul pentru demiterea preşedintelui organizat concomitent cu primul tur al prezidenţialelor are nevoie de prezenţa a 50% din numărul alegătorilor pentru validare şi trebuie organizat la maximum o lună după suspendare, astfel încât Parlamentul trebuie să voteze suspendarea după 2 octombrie.

Constituţia prevede, la articolul 95, că în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale. Preşedintele poate da Parlamentului explicaţii cu privire la faptele ce i se impută.

Constituţia mai prevede că propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă Preşedintelui. De asemenea, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

Aşadar, pentru a se desfăşura concomitent cu primul tur al prezidenţialelor, din 2 noiembrie, suspendarea nu poate avea loc în Parlament pe 23 septembrie. Perioada dintre 23 septembrie şi primul tur al prezidenţialelor este mai mare de o lună. Dacă se doreşte organizarea referendumului pentru demiterea preşedintelui simultan cu turul I al prezidenţialelor, suspendarea trebuie votată de plenul reunit la începutul lunii octombrie.

De asemenea, un referendum de demitere a preşedintelui organizat concomitent cu primul tur al prezidenţialelor are nevoie de prezenţa la urne a 50% plus unul din alegători pentru validare.

Legea referendumului în noua formă, cu un cvorum redus la 30%, a fost publicată pe 16 decembrie 2013 în Monitorul Oficial. Conform deciziei Curţii Constituţionale, legea intră în vigoare la un an de zile de la publicarea în Monitorul Oficial, prin urmare după alegerile prezidenţiale din noiembrie 2014.

În acest context, un referendum concomitent cu alegerile prezidenţiale poate fi organizat în noiembrie 2014 doar cu un cvorum de 50% din numărul alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente.

Sursa Mediafax

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bianca Drăgușanu, amantă, prostituată, psihopată…” / Daria Radionova l-a dat în fapt pe Alex Bodi!

2 Așa e!

3 VIDEO Actorul PSD George Ivaşcu, noul Mare Maestru al Marii Loji Naţionale din România

4 Așa o fi?

5 Ce avere ar avea în realitate Gigi Becali. Dumitru Dragomir face dezvăluiri