Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

ANALIZĂ: Traian Băsescu va avea doi candidaţi la prezidenţiale

Preşedintele Băsescu va avea doi candidaţi în noiembrie, Elena Udrea şi Cristian Diaconescu. Ei vor trebui să câştige voturile tuturor alegătorilor ”băsişti”. Miza este legată de negocierile pentru turul II.

ANALIZĂ: Traian Băsescu va avea doi candidaţi la prezidenţiale (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

Traian Băsescu va avea doi candidaţi:  Elena Udrea a preluat o parte din electoratul lui, dar nu pe tot - asta este morala europarlamentarelor pentru PMP – iar pe restul trebuie să-l acapareze Cristian Diaconescu, astfel încât să fie cât mai puţini alegători ”băsişti” care să voteze cu un alt candidat.

Mişcarea Băsescu-doi candidaţi are legătură cu intrarea în cursă a Monicăi Macovei, care poate fi privită ca ”iepure” pentru PDL. Menirea ei era să fure din electoratul lui Trian Băsescu în primul tur (genul de electorat care haleşte povestea cu justiţia, statul de drept). După ce Macovei a intrat în cursă, s-a declanşat povestea cu tandemul Udrea-Diaconescu.

De ce?! Pentru că Băsescu are nevoie de voturi cu care să negocieze pentru turul doi, adică marfă de tranzacţionat. Mai puţină marfă, mai puţin de negociat în schimb. Mai mult, preşedintele Băsescu, având doi candidaţi, va putea să-l folosească pe unul sau pe celălalt în contextul turului doi, în funcţie de structura electorală a primului tur.

NEGOCIEREA:

Faza 1: Scorul cu care candidatul dreptei intră în turul 2. Interesul PSD pentru primul tur este acela ca primul candidat al dreptei (cel care intră cu Ponta în turul doi) să obţină un scor cât se poate de mic. Asta pentru a demobiliza electoratul, cel mai probabil al lui Iohannis, în scopul de a reduce presiunea pentru turul doi, unde PSD va trebui să facă rost de substanţial de multe voturi pentru ca Ponta să câştige. Deci, mulţi candidaţi în primul tur - avantaj Victor Ponta.

Faza 2: Susţinerea explicită a unuia dintre cei doi candidaţi în turul doi, Iohannis sau Ponta. Deocamdată Băsescu s-a exprimat favorabil lui Iohannis (dar doar pentru că dă bine). La momentul cu pricina, Traian Băsescu va negocia în primul rând cu Victor Ponta, sau va renegocia ceea ce au stabilit până acum. Potenţialul de şantaj este ca el să-şi mobilizeze oamenii la vot. Invers, el va demobiliza electoratul său - avantaj direct Ponta - mizând pe vechea poveste că toţi candidaţii sunt pătaţi sau corupţi.

MIZELE:

Dacă Iohannis pierde, fuziunea PNL-PDL pică. Lui Vasile Blaga, pierzător, i se va cere capul. Băsescu revine ca motor al dreptei, dar şi figura de care Victor Ponta are nevoie pentru a-şi perpetua scenariul în care el este cel care luptă împotriva ”lupului” cel rău.

Sursa: mediafax.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Personaje de grotă aduse de PSD la protestul eșuat de la Cotroceni! Dăncilă, de ce taci, nemernico?

2 BREAKING Un român câștigă primăria orașului german Görlitz, învingând în turul doi candidatul extremei drepte

3 Maia Sandu are masterat la Harvard, Proasta a predat „Mașini și utilaje” la Videle! Ministrul agriculturii, ma…

4 OFICIAL Dragnea va ispăşi pedeapsa în regim închis. Nu va avea drept la vizite intime pentru că Irina este doa…

5 LIVE Protest la Cotroceni. Pensionarii PSD cer eliberarea lui Dragnea: „Nu vrem să devenim colonie nemțească”

recomandări

Te ia DNA: Victor Ponta

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cele mai amuzante logo-uri fake