Băsescu: Dacă se reduce CAS, România pierde acordul cu FMI şi UE. Anularea unor taxe ar ajuta economia

Băsescu: Dacă se reduce CAS, România pierde acordul cu FMI şi UE. Anularea unor taxe ar ajuta economia

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, joi, că, "dacă se introduce reducerea CAS, România pierde acordul cu FMI şi UE" şi că, în schimb, economia ar putea respira normal din nou dacă s-ar anula taxele suplimentare, precum cea pe stâlp şi pe combustibil.

Traian Basescu (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

"Introducerea reducerii CAS va crea un gol de resurse mult prea mare în raport şi cu celelalte obligaţii pe care ni le-am asumat, iar eu o spun public: dacă se introduce reducerea CAS, România pierde acordul cu Fondul şi cu UE, cu implicaţiile care decurg de aici, din punct de vedere credibilitate şi din punct de vedere al top-up-ului de la UE pentru proiectele cu bani europeni. Se vor pierde 10% din contribuţiile UE la proiectele din România", a susţinut şeful statului, în declaraţia de presă în care s-a referit la recesiunea tehnică în care a intrat România.

Preşedintele a subliniat că există soluţii de revenire a economiei, prima fiind anularea taxelor suplimentare, precum taxa pe stâlp şi revenirea la vechiul preţ al combustibilului.

Aceste soluţii "ar ajuta economia să înceteze să mai gâfâie", a spus Traian Băsescu , explicând că economia "trebuie făcută din nou să respire normal".

"Nu reducerea CAS va avea efect pe revenirea la o respiraţie normală a economiei, ci extragerea din economie a poverilor suplimentare, care oricum n-au făcut bugetul mai fericit, dimpotrivă", a mai spus Băsescu.

Totodată, preşedintele a atras atenţia că UE a anunţat intrarea României în recesiune tehnică şi nu INS, care a motivat că a folosit un formular standard din 2009.

"Am impresia că este a treia instituţie care capotează sub presiune politică şi vine să completeze salba de instituţii puse sub control politic, alături de Avocatul Poporului şi de CNA (...). Au făcut ce a făcut şi şeful lor, au plagiat un formular din 2009 şi de-asta au omis să spună ţării că a intrat în recesiune", a afirmat Traian Băsescu.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?