Băsescu: Eu îmi asum parteneriatul cu Guvernul Boc, nu există document între Guvern şi FMI pe acciză

Băsescu: Eu îmi asum parteneriatul cu Guvernul Boc, nu există document între Guvern şi FMI pe acciză

Băsescu: Eu îmi asum parteneriatul cu Guvernul Boc, nu există document între Guvern şi FMI pe acciză

"Deci scuza pe care o spune (premierul - n.r.) că ne-a obligat Fondul Monetar Internaţional este o minciună, în stil propriu, cum nu există în documentele cu FMI electorata, despre care văd că nu mai vorbeşte mare lucru acum, probabil şi-a dat seama ce enormitate era", a spus şeful statului.

Preşedintele a afirmat, referindu-se la faptul că premierul Ponta i-a reproşat că nu i-a scris şi lui Emil Boc, pe tema majorării accizei, că nu i-a scris fostului premier şi "poate e bine să ştie şi motivul, şi anume pentru că România are un tratat de aderare la UE".

"În acest tratat, pe care oricine îl poate găsi pe site-ul Uniunii Europene, dacă nu cumva vi-l dă Ponta, dacă nu cumva l-a pierdut ca pe contractul cu Bechtel, în care s-ar fi văzut mizeria acestui contract semnat în timpul în care dânsul era şeful Corpului de Control al primului-ministru Adrian Năstase - dar măcar tratatele prin care România a aderat la UE eşti obligat să le ştii, dacă eşti premier. Şi iată explicaţia creşterii preţului la combustibil şi de ce nu i-am scris premierului Boc. La pagina 156 din Tratatul de aderare se găseşte un punct care spune că România va introduce acciza de 359 de euro la mia de litri de benzină până la 1 ianuarie 2011", a comentat preşedintele.

El a precizat că acelaşi tratat spune că România trebuie să introducă o acciză de 330 de euro, la mia de litri motorină, până la 1 ianuarie 2013.

"Deci România şi-a respectat angajamentul din Tratatul de aderare, aşa cum el a fost negociat când Victor Ponta era şeful Corpului de Control al primului minsitru, pentru că negocierea s-a încheiat în 2004. Eu nu reproşez această negociere, ci vreau să subliniez că nu e bine să minţi, în spaţiul public, mai ales când eşti premier. Nu se poate guverna doar prin minciună", a mai spus şeful statului.

Preşedintele a adăugat că nu putea să îl certe pe Emil Boc, pentru că în perioada crizei, urmare a scăderii producţiei din ţările UE, a crescut preţul barilului de ţiţei, cum a crescut şi preţul pe Bursa de la Londra la benzină şi motorină.

"Vreau să precizez încă o dată, şi pentru Victor Viorel, că eu îmi asum parteneriatul cu Guvernul Emil Boc. Îmi asum şi cele bune şi cele rele, ştiu că s-au întâmplat lucruri rele populaţiei în mandatul lui Emil Boc şi acelea au fost soluţiile pentru ca România să nu mai fie şi astăzi în criză", a spus Băsescu.

"Sunt solidar cu toate măsurile pe care Guvernul Boc le-a luat în timpul crizei economice", a mai arătat şeful statului, precizând că singura măsură cu care nu a fost de acord a fost mărirea TVA.

Preşedintele a menţionat că "ar fi fost dramatic dacă în perioada crizei premier ar fi fost Victor Viorel, susţinut şi de Crinuţ, prin Parlament".

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că preşedintele Traian Băsescu "uita" să îi scrie fostului premier Emil Boc pe tema preţului la carburanţi, care crescuse cu 70%, dar se "deranjează" să scrie acum scrisori pentru a o ajuta pe Elena Udrea la limuzinele folosite de aceasta.

Sursa: realitatea.net

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Așa o fi? / Mafie în toată regula, frați români!

2 Așa arată „câmpul de luptă” după cheful de la ziua liderului AUR, Eugen Simion! Tot așa ar lăsa și țara dacă v…

3 CULISE Cum arată schema viitoarei conduceri PNL. Dacă va câștiga Cîțu

4 Așa o fi?

5 „Era ca un card de credit viu” / O adolescentă din România, salvată din ghearele unor animale care o vindeau în …