Băsescu: Miza lui Tăriceanu și Ponta este CONTROLUL JUSTIȚIEI și NU Doamna Mariana Rarinca

Băsescu: Miza lui Tăriceanu și Ponta este CONTROLUL JUSTIȚIEI și NU Doamna Mariana Rarinca

 Traian Basescu considera ca "justitia a ajuns la un moment de cumpana", in conditiile in care "setea de putere si goana bezmetica dupa imagine a citorva lideri din justitie, secondati de generali SRI cu capacitate ridicata de presiune si santaj, au generat derapaje care pot fi cu greu acceptate".

"Din pacate, in ultimele sase luni, setea de putere si goana bezmetica dupa imagine a citorva lideri din justitie, secondati de generali SRI cu capacitate ridicata de presiune si santaj, au generat derapaje care pot fi cu greu acceptate. In plus, pentru a avea imaginea completa, trebuie spus ca CSM-ul a ajuns o maciuca agresiva ce se aplica peste gura oricui incearca sa faca observatii sau aprecieri negative la adresa justitiei", a scris Traian Basescu, pe contul lui de Facebook.

Dar chiar si in aceste conditii fostul presedinte afirma ca nu ii "trece prin cap" sa ceara demisia Laurei Codruta Kovesi, a Liviei Stanciu sau a generalului Florian Coldea, asa cum a facut Tariceanu, a carui miza este, alaturi de Victor Ponta, "controlul justitiei si nu doamna Mariana Rarinca", recent achitata de justitie dupa ce a stat sase luni in arest preventiv.

"Acesta este obiectivul PSD pentru a-si putea instala in aceste functii oameni obedienti de talia lui Nitu si Sutiman de la Parchetul General. Justitia chiar ar ajunge din nou o anexa a socialistilor, asa cum era pe vremea lui Adrian Nastase. Nu voi profita nici de nefericirea doamnei Mariana Rarinca pentru a cere demisii, dar ma inclin cu respect in fata judecatorilor de la Curtea de Apel Bucuresti care au achitat-o", spune Traian Basescu.

In opinia sa, "a intra in jocul lui Tariceanu, care cere demisii si demiteri la virful justitiei, inseamna atingerea obiectivului major al lui Voiculescu, Ponta si Antonescu din vara lui 2012, acela ca PSD si acolitii sa dobindeasca controlul justitiei".

Traian Basescu revine, pornind de la cazul Marianei Rarinca, la atacarea ideii arestului preventiv. Acest caza arata "riscurile arestului preventiv utilizat ca mijloc de a inchide gura unui justitiabil incomod sau pentru a-i diminua sansele la aparare, iar aparitia imediata a unor indivizi gata sa denigreze judecatorii care au achitat-o nu arata decit capacitatea de dezinformare a unora".

In lunga postare de joi Traian Basescu insiruie si ceea ce el considera "adevaruri ce nu pot fi contestate" in ceea ce priveste justitia si care trebuie dezbatute public:

Postarea integrală a fostului președinte

”Miza lui Tăriceanu și Ponta este controlul justiției și nu Doamna Mariana Rarinca

Cred că justiţia a ajuns la un moment de cumpănă. Cu siguranţă nu voi fi cel care să dea cu pietre în justiţia de astăzi, care s-a construit cu greu şi, cel puţin în ce mă priveşte, cu costuri politice mari, pentru că am apărat-o public şi atunci cînd nu merita apărată.

Din păcate, în ultimele şase luni, setea de putere şi goana bezmetică după imagine a cîtorva lideri din justiţie, secondaţi de generali SRI cu capacitate ridicată de presiune şi şantaj, au generat derapaje care pot fi cu greu acceptate. În plus, pentru a avea imaginea completă, trebuie spus că CSM-ul a ajuns o măciucă agresivă ce se aplică peste gură oricui incearcă să facă observaţii sau aprecieri negative la adresa justiţiei.

Nu-mi trece prin cap să cer demisia doamnelor Stanciu şi Koveşi sau a domnului Coldea. Acesta este obiectivul PSD pentru a-şi putea instala în aceste funcţii oameni obedienţi de talia lui Niţu şi Sutiman de la Parchetul General. Justiţia chiar ar ajunge din nou o anexă a socialiştilor, aşa cum era pe vremea lui Adrian Năstase. Nu voi profita nici de nefericirea doamnei Mariana Rarinca pentru a cere demisii, dar mă înclin cu respect în faţa judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti care au achitat-o.

Trebuie să fim de acord că sunt adevăruri ce nu pot fi contestate şi care trebuie dezbătute public atîta timp cît nu sunt rezolvate și anume :

1.Unii procurorii introduc în cererile de arestare preventivă şi în rechizitorii acuzaţii nesusţinute de probe şi elimină probele favorabile inculpatului, inducînd în eroare judecătorii;

2.Pentru a-şi atinge scopul arestării preventive, procurorii transferă selectiv către presă documente şi informaţii din dosare aflate în anchetă, creînd o uriașe presiune publică;

3.Judecătorii sunt adesea timoraţi de presiunea publică exercitată de televiziuni şi procurori, aprobînd cu uşurinţă arestul preventiv pentru oameni care sunt departe de a fi un pericol public sau de a avea posibilitatea să distrugă probe;

4. Prin publicitate excesivă controlată de procurori şi arestările preventive aprobate cu uşurinţă de către judecători, se ignoră drepturi fundamentale ale omului cum ar fi dreptul la apărare, dreptul la libertate de exprimare, dreptul la imagine;

5. Denunţuri tardive sunt încadrate de unii procurori în categoria denunţurilor iniţiale, permiţînd unor protejaţi să scape şi cu banii furaţi, şi fără pedeapsă penală. Măcar banii ar trebui recuperați;

6. Sunt cazuri în care delaţiunea este luată cu bună ştiinţă drept denunţ și utilizată ca probă, ducînd la inculparea și arestarea preventivă, fără probe care să genereze suspiciunea rezonabilă;

7. În timp ce prin acţiunea incorectă a procurorilor care transmit presei informaţii selectate din dosare inculpaţii sunt pur şi simplu zdrobiţi pe imagine, orice încercare a inculpatului de a se apăra public este considerată un grav atac la desfăşurarea anchetei;

8. Utilizarea ca probă a rapoartelor tehnice făcute de salariaţi ai DNA şi nu de experţi independenţi autorizaţi ai MJ;

9. Utilizarea de experţi independenţi controlaţi de procurorii de caz;

10. Procurori care lucrează în dosare sub controlul ofiţerilor SRI şi care îndreaptă forţat ancheta spre concluziile sugerate de SRI fără a putea demonstra prin probatoriu cele susţinute împotriva inculpaţilor.

Iată doar cîteva din problemele reale ale justiției, zone în care este obligatoriu să continuăm a progresa.

Nu vreau să abordez probleme legate de corupţie, profesionalism, ranchiună, orgoliu nemăsurat, sete de putere, discreţionarism și, de ce nu, și năravuri dîmbovițene (pentru că și magistrații sunt tot români obișnuiți)etc. care afectează anchetele unor procurori, pentru că sunt greu de demonstrate, dar cu certitudine şi acestea există. Dacă vrem ca justiţia să progreseze, trebuie să fim conştienţi de nevoia continuării proceselor de reformă, de consolidare internă a justiţiei prin creşterea nivelului de profesionalism şi responsabilitate a fiecărui magistrat avînd în vedere puterea uriașã pe care o au asupra destinului oamenilor, iar CSM-ul trebuie să-şi înceteze apucăturile de măciucar împotriva oricui are păreri prin care nu este slăvită justiţia din România.

Este adevărat că justiţia, în ansamblul ei, a făcut progrese majore faţă de anul 2004, dar a încerca să acreditezi ideea că a ajuns la perfecţiune este o mare minciună.

Revenind la ceea ce astăzi este pe agendă, o spun foarte clar: a intra în jocul lui Tăriceanu, care cere demisii şi demiteri la vîrful justiţiei, înseamnă atingerea obiectivului major al lui Voiculescu, Ponta şi Antonescu din vara lui 2012, acela ca PSD și acoliții să dobîndească controlul justiției. Problema este dacă Inspecția Judiciară și CSM-ul vor intra în jocul tandemului Ponta – Tăriceanu.

Cazul doamnei Mariana Rarinca este, în opinia mea, mult mai complicat decît pare, dar cu semnificaţii limpezi pentru riscurile arestului preventiv utilizat ca mijloc de a închide gura unui justiţiabil incomod sau pentru a-i diminua șansele la apărare, iar apariţia imediată a unor indivizi gata să denigreze judecătorii care au achitat-o nu arată decît capacitatea de dezinformare a unora.

Altfel, rămîn un adversar neîmpăcat al arestărilor preventive inutile. Consider că ele îngrădesc dreptul la apărare, sunt umilitoare pentru cei cărora li se aplică fără probe care să ducă la indicii rezonabile, fie ei oameni de rind sau persoane publice.”, e mesajul lui Traian Băsescu.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 CULISE Președintele Iohannis a decis să nu-l mai desemneze pe Cîțu premier / Care sunt variantele din PNL

2 Florin Călinescu l-a chemat pe Ciolacu și a dat chix cu prima emisiune

3 Așa o fi?

4 Dezvăluiri despre „statul” din spatele statului... / Ăsta e fostul șef al cancelariei lui Ponta

5 Da, cea din brațele lui Neymar este Vlăduța Lupău...