Băsescu: Sunt un adversar al unor practici ale Moscovei. A creat un cerc de foc în jurul Mării Negre

Băsescu: Sunt un adversar al unor practici ale Moscovei. A creat un cerc de foc în jurul Mării Negre

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, luni, la Constanţa, că el nu este un adversar al Moscovei, dar este un adversar al unor practici ale Federaţiei Ruse şi nu poate să nu observe că Moscova "a creat un cerc de foc" în jurul Mării Negre.

Traian Basescu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Dacă Moscova pentru a nu se supăra vrea să nu i se spună că are responsabilităţi în conflictul îngheţat din Nagorno-Karabah, asta nu se poate. Dacă pentru a nu se supăra vrea să nu i se spună că a ocupat Abhazia şi Osetia de Sud, iarăşi nu se poate. Dacă pentru a nu se supăra nu îi place să audă că o acuzăm că nu îşi respectă angajamentele de la Istanbul şi ocupă Transnitria în mod nelegitim, iarăşi nu se poate. Dacă nu vrea să audă că a anexat Crimeea, iarăşi nu se poate, dar asta nu înseamnă că eu sunt un duşman al Federaţiei Ruse", a declarat Băsescu, la finalul vizitei făcute, luni după-amiază, la bordul distrugătorului american "USS Donald Cook".

El a mai spus că nu poate să nu observe elementele de instabilitate pe care le generează Federaţia Rusăm, "marea problemă fiind că pentru toate aceste conflicte îngheţate butonul este la Moscova".

"Moscova poate să le rezolve pe toate foarte repede în spiritul dreptului internaţional sau poate să le facă să explodeze în conflicte, funcţie de interesele ei: poate să le facă să explodeze în conflicte pe rând sau pe toate odată", a spus şeful statului.

Băsescu a explicat că această atitudine a Moscovei este un element care afectează securitatea naţională.

"Chiar dacă se supără Moscova, eu, care nu le sunt duşman, nu pot ca din prietenie să nu le spun ce văd: că în jurul Mării Negre s-a creat un cerc de foc: Nagorno-Karabah, Abhazia, Osetia de Sud, Transmistria şi acum Crimeea. Sper că geografie ştim în mod egal - şi noi, cei de la Bucureşti, şi diplomaţii de la Moscova", a adăugat preşedintele.

Preşedintele Traian Băsescu a vizitat, luni, distrugătorul american "USS Donald Cook", care face o escală de patru zile în Portul Constanţa.

Sursa: mediafax.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit! / Cinci motive pentru care litoralul românesc trebuie evitat cu orice preţ

2 „Ciorba a devenit un fel de caviar” / Turiștii, revoltați de prețurile care au explodat în Mamaia

3 Răsturnare de situație! Oana Mizil, agresată de Vanghelie din cauza acestui dobitoc?

4 Așa o fi?

5 Rozătoarele României