BEC poate depune până vineri procesul-verbal de constatare și centralizare a rezultatelor votării; CCR validează

Biroul Electoral Central (BEC) are termen până vineri să trimită către Curtea Constituțională procesul-verbal final privind rezultatul alegerilor din 16 noiembrie, urmând ca CCR să valideze scrutinul și să publice rezultatul în Monitorul Oficial.

Foto: (c) SORIN LUPSA / AGERPRES FLUX

Potrivit legislației în vigoare, BEC înaintează în termen de 24 de ore de la înregistrarea ultimului dosar (21 noiembrie) către CCR procesul-verbal, împreună cu procesele verbale de constatare și centralizare a rezultatelor votării întocmite de birourile electorale județene, birourile electorale ale sectoarelor municipiului București, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate și birourile electorale ale secțiilor de votare.

CCR validează alegerile și publică rezultatul acestora în Monitorul Oficial și în mass-media după primirea dosarului de la BEC și soluționarea cererilor de anulare a alegerilor pentru fraudă electorală.

Biroul electoral județean, biroul electoral al sectorului municipiului București sau, după caz, biroul electoral pentru secțiile de votare din străinătate înaintează către BEC procesul-verbal, împreună cu procesele verbale primite de la birourile electorale ale secțiilor de votare, precum și cu toate contestațiile și întâmpinările primite de competența BEC, formând un dosar sigilat, ștampilat și semnat de membrii biroului electoral județean, ai biroului electoral al sectorului municipiului București sau ai biroului electoral pentru secțiile de votare din străinătate.

Se vor depune la BEC și dosarele cuprinzând copiile de pe listele electorale permanente și tabelele utilizate în cadrul secțiilor de votare, precum și declarațiile pe proprie răspundere ale alegătorilor care au votat la altă secție decât cea unde au fost arondați, după caz, însoțite de ștampila biroului electoral respectiv. Termenul de depunere a proceselor verbale este 20 noiembrie.

Legea mai prevede că partidele și candidații care au participat la alegeri pot formula către CCR cereri, temeinic motivate și însoțite de dovezile pe care se întemeiază, pentru anularea alegerilor pe motiv de fraudă electorală. Termenul de depunere a acestor cereri este de cel mult trei zile de la încheierea votării, cel mai târziu la data de 18 noiembrie, ora 21,00.

AGERPRES/(AS — autor: Florentina Ștefănescu, editor: Georgiana Tănăsescu)


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Cum a mințit Dăncilă despre angajarea fiului și, mai ales, cum a băgat în față adopția, cu nemernicie tipic pe…

2 VIDEO Sondaj pe stradă în București. Iohannis are un scor zdrobitor. Pensionară: „Este rușinos să fie Dăncilă …

3 A murit Corina Untilă, unul dintre eroii veritabili din decembrie '89: „Am fost împuşcată de armata propriei m…

4 Birchall a rămas cu colții înfipți în gâtlejul Proastei! Nou atac după minciunile sfruntate de marți

5 HOPA! Bogdan Aurescu și Mike Pompeo, secretarul de stat al SUA, discuții despre ridicarea vizelor românilor

recomandări

Te ia DNA: Gavrila Laurentiu

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cum se fabrică manual o sticlă din nisip la peste 1000 de grade