Acest site folosește cookie-uri. Prin continuarea navigării sunteți de acord cu modul de utilizare a acestor informații. Află detalii aici. De acord

Biro Zsolt: PCM se va poziționa de partea candidatului dreptei în turul al doilea

Președintele Partidului Civic Maghiar (PCM), Biro Zsolt, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, că formațiunea sa este una de dreapta și că în turul al doilea al alegerilor prezidențiale se va poziționa de partea candidatului dreptei și va alege 'răul cel mai mic'.

'Vorbim după primul tur cum ne poziționăm după turul II, deși nu trebuie să ne ascundem după deget, eu cred că va trebui să alegem răul mai mic, dacă mă gândesc că Victor Ponta și Klaus Johannis sunt candidații cu cele mai mari șanse pentru turul II. Pot să spun și asta, ca un președinte al unui partid de dreapta, că noi niciodată nu am susținut candidații de stânga și majoritatea comunității maghiare din Transilvania are o orientare mai mult spre dreapta politică (...) PCM până acum nu s-a poziționat niciodată pe partea unui candidat provenit de pe stânga eșichierului politic', a declarat Biro Zsolt.

Liderul PCM a susținut că pentru formațiunea sa primul tur de scrutin nu are nicio miză 'dat fiind faptul că democrația iarăși nu este la un nivel ca un etnic maghiar să ajungă președinte al României' și că întrucât în această cursă sunt doi maghiari, deocamdată civicii nu vor lua nicio poziție.

'Într-un meci fără miză nu are rost să ne angrenăm, noi nu suntem adepții nici unui candidat. Partidul nostru duce o politică responsabilă care ține cont de interesele comunității maghiare și când este vorba putem sta la masa negocierilor cu fiecare partid maghiar, dar acel protocol pe care l-am încheiat cu UDMR nu prevede niciun punct despre alegerile prezidențiale din România', a afirmat Biro Zsolt..

El a subliniat că această campanie poate fi folosită pentru a promova propunerile PCM pentru modificarea Constituției. 'Avem un proiect în acest sens, cu cinci puncte, și la începutul campaniei aceste puncte ale PCM au fost trimise la toți candidații, răspuns din partea candidaților români nu am primit — nu ne surprinde acest lucru — în schimb din partea candidaților maghiari am primit răspuns doar din partea domnului Kelemen Hunor. Și ne bucură faptul că atât UDMR cât și candidatul Kelemen Hunor sprijină acest proiect al PCM și este de acord în privința punctelor enumerate de noi acolo, printre care recunoașterea comunității maghiare ca factori constituanți ai statului, prin Constituție, și obținerea și garantarea prevederilor Declarației de la 1 Decembrie de la Alba Iulia prin Constituție. Aceste puncte pot fi sprijinite de UDMR și de candidatul Kelemen Hunor', a spus Biro.

Președintele PCM s-a arătat încântat de faptul că UDMR sprijină cele cinci puncte propuse pentru modificarea Constituției, însă spune că acest lucru nu va schimba poziția civicilor din turul al doilea al alegerilor prezidențiale, chiar dacă UDMR va avea altă poziție. 'Asta este problema UDMR cum decide (pe cine să susțină, n.r.), partidul nostru duce o politică de sine stătătoare. Noi când negociem cu UDMR atunci avem în vedere interesele comunității maghiare pe care considerăm că trebuie să le reprezentăm împreună', a mai precizat Biro Zsolt.

AGERPRES 


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ZVON / Dragnea și Vâlcov participau doar la discuții unde comisionul sărea de 10 milioane de euro! Ce rol avea ț…

2 Rechizitoriu DNA / Schema ingenioasă prin care „nașul” Mircea Sandu ar fi luat o șpagă de 200.000 de euro de la …

3 Faceți diferența! Bulgaria cumpără F-16 de ultimă generație, de trei ori mai scumpe decât cele cumpărate de Ro…

4 Trei năpârci. Atenție la aroganța voit afișată...

5 Filmul atacului de la Săpoca în care au fost uciși 4 oameni și răniți alți 9: „Totul s-a petrecut în mai puţin…

recomandări

Te ia DNA: Catalin Chereches

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația