BOMBĂ/CONTROALE la Holzindustrie Schweighofer, austriecii ,,PROTEJAȚI'' de Iohannis

Ministerul Mediului desfasoara joi dimineata controale la sediile din Sebes si Radauti ale companiei Holzindustrie Schweighofer, ministerul autosesizandu-se dupa ce in media romaneasca si internationala au aparut informatii despre faptul ca grupul austriac ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania, au spus pentru HotNews.ro, surse ministeriale.

Echipele de ccontrol se deplaseaza la Sebes si Radauti si incearca sa afle in ce masura se confirma suspiciunile legate de acceptarea lemnului din taierile ilegale, fapt semnalat de mai multe organizatii ecologiste.

La final de aprilie, Environmental Investigation Agency (EIA), un ONG de mediu cu birouri in Washington D.C. si Londra, a dat publicitatii filmari din care reiese ca reprezentantii companiei Holzindustrie Schweighofer Romania ar accepta cu buna stiinta si ar recompensa printr-un sistem de bonificatie lemnul taiat ilegal din padurile din Romania.

Corpul de Control al ministrului Mediului vrea sa verifice aceste lucruri si, se pare ca vor fi verificate si firmele care livreaza material lemnos.

Pe 23 martie, Presedintele Romaniei a retrimis noul cod silvic inapoi in Parlament pentru amendamente si dezbateri. La scurt timp a fost data publicitatii scrisoarea trimisa de CEO-ul Schweighofer catre primul ministru al Romaniei, cerand sa schimbe Codul Silvic, in caz contrar amenintand cu efecte negative asupra comertului dintre Austria si Romania, in general. Elementul din Codul Silvic care face obiectul dezbaterilor este limita de 30% impusa oricarei companii in procesarea unei specii sau sortiment din Romania.

Reprezentantii Holzindustrie Schweighofer Romania spuneau intr-un punct de vedere trimis la solicitarea HotNews.ro in aprilie ca respecta legile si reglementarile in vigoare atunci cand cumpara lemn.

In privinta acuzatiilor privind cumpararea de lemn taiat ilegal, reprezentantii Holzindustrie Schweighofer spuneau ca vor demara o ancheta interna si va lua decizii in consecinta. "Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera comportamentul inadecvat al angajatilor sai", se arata in raspunsul trimis de Holzindustrie Schweighofer Romania.


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acesta este graficul estimat după care ar putea evolua epidemia în România. A fost consultat inclusiv de premi…

2 VIDEO Când am putea ieși din case? Alexandru Rafila: După data de 15 mai. Multe măsuri vor rămâne în vigoare m…

3 ULTIMA ORĂ / În China a reizbucnit epidemia! Reuters anunță că un județ din provincia Henan a fost izolat comple…

4 Asistentă dintr-un spital care primește bolnavi cu coronavirus: Vecinii mi-au aruncat cu clor pe ușa apartamen…

5 Doctorul militar col. Daniel Ionuţ Derioiu a preluat comanda Spitalului Județean Suceava și a început reorgan…

recomandări

Te ia DNA: Stoica Alexandru

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cel mai spectaculos sport revine cu un super video