Ce urmează în PSD

Ce urmează în PSD

Poate ca Victor Ponta va supravietui, vineri, motiunii de cenzura a opozitiei, dar nu va mai rezista prea mult in fruntea partidului. Nu exista o masa critica in Parlament pentru rasturnara sa din functia de premier. Partidul, insa, fierbe de cateva zile. Declaratiile scandaloase ale fostului ministru Ioan Rus care au dus in final la demisia sa sunt tot ce mai lipsea. Exista un Dumnezeu razbunator pe mincinosii din politica. Tot acuzand lovituri fantasmagorice de stat, partidul a ajuns in situatia de a se impusca singur in cap fara sa mai fara sa mai poata arunca de data asta vina pe procurori, pe opozitie, pe americani sau pe UE.

La PSD, cand nu loveste coruptia, ucide aroganta. Ambele trasaturi sunt adanc intiparite in genele partidului. Aroganta vine din ruptura tot mai adanca de alegatori, de public. Cu cat se imbogatesc mai mult, cu cat ametesc mai rau la varful puterii, cu atat ruptura se adanceste. In final, ajung cu totii sa creada ca poporul nu reprezinta altceva decat o adunatura de sub-oameni, de ratati, de fomisti, o turma de oi proaste si manevrabile, usor de cumparat cu o un mic si o bere. Unii, ca Rus, sunt atat de patrunsi si atat de aroganti incat o spun in gura mare.

Rus, de pilda, vede in muncitorii romani plecati afara niste boi cu coarne puse de neveste curve si copii golani care le toaca amaratele de sute de euro trimise acasa. Cand toata viata ta de social democrat ai supt milioane de euro de la stat, profitand de functie, cum naiba sa nu ti se para niste cretini toti astia care trag pe branci prin alte tari? Lor nu le-a mai ramas nimic dupa pustiul lasat in urma de politicieni nasatui ca tine.

Coruptia si aroganta continua, asadar, de la Nastase incoace, sa ucida lent PSD. Acest partid nu poate fi reformat nici cu procurorii. S-a transformat - iata-l azi in toata splendoarea - intr-o organizatie capturata de borfasi, avand doua tinte majore: jefuirea banilor publici si protejarea infractorilor. Orice organizatie politica ajunsa in acest punct devine un pericol major pentru democratie, pentru statul de drept si pentru cetateni. Aceste afirmatii se bazeaza pe nenumaratele incercari al unor lideri PSD de a omori justitia inregistrate din 2012 incoace, culminand cu asaltul din acest an impotriva ei.

*Ideea nu este neaparat noua. Am scris prima data despre obligatia de a stopa acest partid in octombrie 2014, cand a devenit clar ca Victor Ponta se indreapta spre modelul Orban: "(...) PSD trebuie impiedicat cu orice pret sa acapareze toata puterea, cum a facut Orban in Ungaria, si apoi dezmembrat, rupt in doua pentru a inlatura un pericol perpetuu pe termen lung. Trebuie separat ce se gaseste curat si recuperabil de partea corupta si irecuperabila, cangrena intinsa peste stat. Un PSD puternic reprezinta o amenintare continua, fiind construit de sus pana jos, la fel ca restul partidelor, pe baze putrede, cu diferenta ca detine azi o pondere care il poate aduce in situatia de a controla societatea in mod abuziv."

Nevoia de a limita efectul nociv al unui partid mafiotizat, cu mare potential distructiv si anti-occidental a devenit azi si mai presanta.

Singurul motiv pentru care lui Ponta i s-a mai dat o sansa in fruntea partidului dupa ce procurorii l-au acuzat de fals, spalare de bani si conflict de interese a fost promisiunea ca se va bate ca un leu pana la capat, ca va face minuni, a se citi ca va pune in cap justitia si inca repede. Demolarea statului a esuat lamentabil la primele tentative de a-l rapune prin cateva ordonante bine tintite. Ministrul justitiei, Robert Cazanciuc, a trecut la UNPR iar Gabriel Oprea a transmis public urmatorul avertisment: totul pana la justitie, totul pana la daramarea institutiilor. Sigur ca situatia arata hilar, cu "interesul national" ajuns pe post de salvator al justitie, dar aici suntem.

Asadar, Oprea cu ai sai uneperisti pot declansa oricand o criza guvernamentala majora. In aceste conditii, PSD stie ca nu mai este nimic de facut cu Ponta in fruntea guvernului si partidului. Personajul a ajuns ceea ce americanii numesc "Lame Duck" sau romanii "Cal mort", adica un politician aflat la final, epuziat, incapabil de tractiune. Apoi, nu toti pesedistii accepta transformarea partidului intr-o Cosa Nostra actionand pe fata, cu obiectivul asumat de a modifica legile penale pentru a-si scapa penalii de inchisoare.

Unele informatii indica faptul ca o prima varianta care s-a discutat in PSD a fost demisia lui Victor Ponta imediat dupa motiunea de cenzura. Aceasta varianta nu mai pare fezabila dupa sinuciderea in direct a lui Ioan Rus. Daca si Ponta ar demisiona vineri, tot partidul ar intra in degringolada. Zilele premierului sunt insa numarate. Slabe sanse sa intre in vacanta de la Palatul Victoria.

A existat un scenariu ca PSD sa iasa de la guvernare la 1 iunie sau in toamna cel tarziu, pentru a combate in campania electorala din opozitie. Acest scenariu avea toate sansele sa aduca un PSD intarit in 2016 inapoi la putere. Dar acum nici acest scenariu nu mai foloseste la nimic.

Mare intrebare este ce urmeaza dupa Ponta? Cu aceasta problema complicata isi bat capul liderii partidului. Ca de obicei, va incepe o lupta sangeroasa pentru putere. Sunt putini insa cei care o pot revendica. Liviu Dragnea are deja o condamnare definitiva la inchisoare cu suspendare, grupul de la Cluj s-a facut praf dupa ispravile lui Rus. Mai raman putine figuri frecventabile. Cine sa-l urmeze pe Ponta? Dintre tinerii cultivati de el, nici unul n-are un profil bine conturat. Uitati-va pe lista de vicepresedinti. Sunt fie mari necunoscuti, fie implicati in afaceri penale una mai dubioasa ca alta.

Unul din numele vehiculate in aceste zile drept posibil succesor la partid si la guvern este cel al Rovanei Plumb, fostul om de casa al Danei Nastase, in bune relatii cu familia Ponta, cu experienta in partid, in guvern si la Bruxelles. Am vazut-o in aceste zile destul de activa in spatiul public, vorbind in numele partidului si anuntand ca PSD nu va fi prezent la motiune. Pe de alta parte, Gabriel Oprea a evocat figura lui George Maior intr-un interviu acordat joi pentru ziarul Adevarul, cu precizarea deloc nevinovata ca "intra in profilul de prim minsitru, nu vreau sa intru in alte scenarii". Ar mai fi Valeriu Zgonea, presedintele Camerei, om cu ambitii mari dar sustinere mica. Si despre el s-a discutat in trecut ca posibil succesor la sefia PSD in caz ca Ponta pica.

Pe scurt, PSD nu are prea multe optiuni fezabile, iar partidul se afla sub presiunea tuturor penalilor care doresc sa se intample ceva rapid in Parlament, la Guvern, orice numai sa scape. Aceste doua forte se vor ciocni dupa prabusirea lui Victor Ponta. Partidul se va rupe cel putin in doua. Nu mai poate merge asa mai departe, cu toti de-a valma, cu o armata de borfasi amestecati cu o mana de oameni care doresc sa dea alta fata stangii romanesti, cati ori fi ei. Va incepe curand macelul intern. Intre aceste doua grupuri - cel putin - pandeste la fileu "interesul national", Gabriel Oprea. Si el se viseaza sef peste un mare partid de centru stanga cu un milion de membri, in tot cazul, mai mare decat PSD-ul de azi.  Dan Tăpălagă


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale