Cu un picior în GROAPĂ, Iliescu RECUNOAȘTE că a AUTORIZAT un CENTRU CIA în România

Cu un picior în GROAPĂ, Iliescu RECUNOAȘTE că a AUTORIZAT un CENTRU CIA în România

Intr-un interviu acordat revistei germane Spiegel, fostul presedinte Ion Iliescu admite ca a pus la dispozitia CIA un „sediu”. Revista scrie ca multa vreme oficialii romani au negat cu vehementa existenta centrului, care in raportul despre practicile de tortura CIA este identificat drept „Detention Site Black”. Spiegel il numeste pe fostul presedinte roman „al doilea sef de stat care recunoaste existenta centrelor secrete de detentie ale CIA dupa fostul presedinte polonez Alexander Kvasnievski”.

In interviul acordat Spiegel Online, Iliescu a povestit ca in perioada sfarsit de 2002 - inceput de 2003 „aliatii nostri americani ne-au rugat sa le punem la dispozitie un sediu”. In calitate de sef de stat la acea vreme, Iliescu a aprobat cererea in principiu. De detalii s-ar fi ocupat fostul sef al administratiei prezidentiale si consilier pe securitate nationala Ioan Talpes, afirma Spiegel.

Ion Iliescu, scrie revista, vorbeste insa numai despre un „sediu”. Ca acolo ar fi functionat o inchisoare secreta nu stia, conform spuselor sale. „Era vorba despre un gest de bunavointa in perioada de dinaintea aderarii noastre la NATO”, a declarat fostul presedinte pentru Spiegel.

„Noi nu ne-am amestecat in activitatile lor de acolo. Mie, ca sef de stat, mi s-a parut o chestiune minora. Eram aliati, luptam impreuna in Afganistan si Orientul Mijlociu, asa ca nu am mers in detaliu in ceea ce priveste cererea unui aliat de a avea un sediu in Romania”.

Daca ar fi stiut ce urma sa aiba loc acolo, raspunsul „cu siguranta nu ar fi fost pozitiv”, a mai spus Iliescu pentru Spiegel. „Din aceasta situatie am invatat ca pe viitor sa fim mai atenti si sa cantarim cu constiinciozitate problema”.

Talpes: Partea romana nu a vrut sa stie ce se petrece in „sediul” CIA de la Bucuresti

Ioan Talpes, care fusese sef la SIE in perioada 1992 - 1997, a recunoscut anul trecut, tot pentru Spiegel, in calitate de prim ofiter roman care facea acest gest, ca CIA a avut in Romania un „centru de tranzit”. Talpes a sustinut si afirmatiile lui Iliescu.

Astfel, in perioada amintita, Talpes a admis ca a primit o cerere de la un reprezentant CIA in Romania in vederea obtinerii unui sediu. „Iliescu mi-a dat mana libera sa ma ocup de detalii”, spune Talpes pentru revista germana. Talpes a mai declarat ca CIA a operat sediul respectiv din Bucuresti in perioada 2003 - 2006. El adauga ca era constient ca „situatia poate deveni periculoasa”. De aceea, scrie Spiegel, Talpes le-ar fi spus americanilor ca partea romana nu vrea sa stie nimic din ce se petrece in cladirea de la Bucuresti.

Ioan Talpes isi corecteaza astfel declaratiile anterioare facute pentru Spiegel in care afirma ca nu stia unde se gaseste sediul respectiv. Acum, fostul consilier afirma ca nu stie daca CIA ar fi utilizat aeroportul de la Mihail Kogalniceanu pentru transferuri de prizonieri.

Declaratiile lui Talpes si Iliescu, scrie Spiegel, confirma raportul lui Dick Marty din anul 2006/2007. In documentul respectiv, raportorul special al Consiliului Europei afirma ca cel putin cinci oficiali roman de rang inalt stiau de existenta centrului CIA din Romania si il numeste explicit si pe fostul presedinte Traian Basescu.

In 2008, o comisie parlamentara de ancheta concludea ca in Romania nu ar fi existat centre de detentie ale CIA si ca nu ar fi existat nici indicii despre transferuri de prizonieri pe zboruri secrete. Presedintele acelei comisii, astazi europarlamentarul Norica Nicolai, ramane la pozitia de atunci si spune pentru Spiegel ca „nu aveam indicii la acea vreme”.

Spiegel a stat de vorba pe acest subiect si cu presedintele APADOR-CH Maria Nicoleta Andreescu, care spune despre afirmatiile lui Ion Iliescu ca „sunt foarte impotante”. Andreescu mai afirma ca „daca statul roman are vointa sa faca lumina in cazul centrelor de detentie CIA, atunci procuratura trebuie sa demareze o ancheta dupa aceste declaratii”.


Citește și:

populare
astăzi

1 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

2 De citit analiza lui Adrian Năstase despre războiul din Ucraina

3 În ce circumstanțe a murit liderul interlop Costel Corduneanu

4 Surprinzător, unul dintre experții de top ai Chinei anunță înfrângerea Rusiei în Ucraina

5 VIDEO Filmare cu camarila lui Nicușor Dan, în frunte cu „bobinatorul” primarului, controversatul afacerist Matei Păun, în timp ce caută un sediu de ca…