CUTREMUR în Ministerul de Interne!

CUTREMUR în Ministerul de Interne!

Risc Seismic

In ultima vreme, am scris tot mai insistent ca se vor schimba total liniile la mai multe structuri din domeniul sigurantei nationale. O operatiune de o amploare fara precedent, dar pe cat de dureroasa, pe atat de necesara, daca vrem sa mai salvam ce se poate salva dintr-un stat roman care, din pacate, a fost macinat atata vreme, prea multa vreme, de cancerul generalizat al coruptiei. 

Iar spectaculoasa actiune de autocuratire a sistemului va incepe cu Ministerul de Interne. Acolo unde, de altfel, arde cel mai tare, in conditiile in care o increngatura odioasa de interese transpartinice, coordonata din umbra de influentele “fratii ale chestorilor” a ajuns practic sa cloneze diverse structuri ale Ministerului de Interne, in interes propriu. Asa ca toate eforturile de aplicare a legii au fost indreptate, nu de putine ori, tocmai pentru infranarea unor anchete care ii vizau pe cei recunoscuti ca se bucura de protectia “fratiilor” si “cumetriilor” existente atat la nivelul Internelor, cat sI al Justitiei. Acum se va da insa asaltul final pentru “exterminarea” acestor grupari de rezistenta la ceea ce a cerut “vocea strazii” si odata cu ea o tara intreaga, dupa drama de la “Colectiv” : resetarea totala a clasei politice si a institutiilor statului. Iar faptul ca aceasta “mare deratizare” va incepe tocmai la MAI este cu atat mai importanta cu cat, la randul sau, ministerul este unul dintre varfurile de lance ale statului roman impotriva “coruptiei care ucide”.

O sa doara rau de tot! “Fratiile” de chestori combinagii se tem ca isi vor pierde avantajele pe care le au de peste doua decenii 

Deja ministrul PetreToba a facut primele schimbari la nivel inalt, dar aproape ca nici nu mai are rost sa enumeram numele celor retrasI de pe functii, desi printre ei se numara secretari de stat si directori ai unor structuri importante din aparatul central al ministerului. Si asta doar pentru ca, in curand, astfel de schimbari nu vor mai reprezenta nicio “stire”, fiind deja la ordinea zilei. Cel putin pana ce se va termina cu “viesparul” existent de peste doua decenii in chiar inima MAI. Desigur, o astfel de strategie poate parea multora, mai ales “nemuritorilor”  invatati sa “mute casutele” de pe organiframa Internelor de atata amar de vreme o absurditate sortita din start esecului, daca nu cumva chiar o operatiune sinucigasa.

Dar in timp ce unii continua sa barfeasca, asa cum de altfel o fac dintotdeauna pe holurile ministerului, lucrurile se misca intr-un ritm ametitor. Insa cel mai important este ca, dupa cum reiese din informatiile intrate in posesia noastra, de aceasta data “minunea” nu va tine doar trei zile, asa cum s-a intamplat cu alte incercari similare din trecut. Unele poate bine intentionate, dar cele mai multe facute doar de parada, praf aruncat in ochii clasei politice si opiniei publice deopotriva. Asa ca “ marea deratizare” va continua pana ce nu va mai ramane caramida peste caramida din “casutele” construite cu migala, sprijin politic si financiar din partea “sponsorilor” interlopi de catre “nemuritorii” din minister si “sagetile” pe care acestia le impuneau la conducerea celor mai importante structuri din MAI.

Au gresit filmul!

De cand guvernul Ponta incepuse sa se zguduie tot mai serios, chestorii combinagii din Ministerul de Interne au intrat intr-o adevarata stare de fibrilatie. Dar nu de soc si groaza, ca acum, ci pluteau in aburii unei stari de beatitudine data de posibilitatea unor noi  “ invarteli”, asa cum se intampla mereu in trecut, atunci cand avea loc rocada politica. Se targuiau ca la usa cortului, faceau aliante si isi plateau polite pentru a forma apoi noi cumetrii, convinsi  fiind ca ministerul va ramane, oricum, tot pe mana lor. Iata insa ca  niciunul din partidele prin care se aciuisera nu a mai ajuns la guvernare. Asa ca, desi scenariile pe care le-au tot facut or fi fost ele bune, dar se pare ca de data asta au gresit filmul ! Si acum trebuie sa joace intr-unul in care nici macar interesul national nu mai conteaza ! Desigur, unii vor accepta sa joace si roluri umile de figurantI, altii vor tine cu dintii sa ramana tot capete de afis, dar cert este ca aproape nu mai conteaza ce vor ei, vantul schimbarii cerut de o tara intreaga urmand a se transforma, peste noapte, intr-un uragan care va spulbera toate intelegerile subterane din calea sa !

Se lasa cu dosare!

Insa nu toti “nemuritorii”  se pare ca vor avea posibilitatea sa aleaga ce cale vor urma. Pentru ca, daca unii s-au multumit doar sa participle pasiv la aceasta scenarita acuta, care bantuie ministerul de atata vreme, alte nume grele de la Interne nu au facut decat sa ofere protectie pentru diverse grupuri de interese. Iar in aceste cazuri nici macar “deratizarea” nu mai este suficienta, urmand a se trece la “next level”, cel al anchetelor penale.  Cătălin TACHE  

 


Risc Seismic


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”