DNA, se AUDE? Dobrițoiu DEZVĂLUIE că Oprea folosea ILEGAL ELICOPTERELE Armatei pentru DEPLASĂRI DE PARTID. Actele erau, ulterior, FALSIFICATE!

DNA, se AUDE? Dobrițoiu DEZVĂLUIE că Oprea folosea ILEGAL ELICOPTERELE Armatei pentru DEPLASĂRI DE PARTID. Actele erau, ulterior, FALSIFICATE!

Dezvăluiri incredibile făcute de fostul ministru al Apărării, Coneliu Dobrițoiu despre Gabriel Oprea la Digi24! Fostul ministru al Apărării, venit la conducerea ministerului după jegul aflat acum la Interne, a spus în urmă cu doar câteva minute că Oprea folosea elicopterele Armatei pentru deplasări la activități de partid fără să le închirieze, așa cum era legal. Documentele de transport erau falsificate trecându-se realizarea de zboruri de antrenament! 

Iată dialogul de la Digi24

Dvs ați cerut demisia lui Gabriel Oprea în urmă cu câteva zile. Vă mențineți poziția?

Poziția mea a fost determinată de informațiile apărute în presă. Instituția nu a avut o poziție foarte clară.

În aceeași declarație ați făcut referiri la felul în care Gabriel Oprea se folosea de insfrastructura Armatei.

Dumnealui, în calitate de ministru, a simțit nevoia unui dispozitiv de securitate mai degajat. În deplasările sale a folosit din plin resursele Armatei. În perioada respectivă bugetul apărării era insuficient. Ca să folosești banii din buget pentru deplasări cu elicopterul în scop politic în repetate rânduri denotă anumită atitudine față de sistem.

Ele nu ar fi nici legale?

Bine ar fi să fie analizate. S-au făcut sub egide ale zborurilor de instrucție. Dacă te deplasezi la o întâlnire de partid te folosești de mijloacele partidului.

Zbourile de instrucție, erau în acte trecute așa?

Echipajele elicopterelor de transport, când se deplasează ele, pentru a satisface niște nevoi de transport al Ministerului Apărării. În scripte așa figurează.

Spuneți un lucru pe care nu l-am mai auzit în spațiul public.

Ministrul aprobă zborurile de instrucție. Problema e că cel care utilizează acel zbor participă la alte misiuni. Depinde cu aparatul cu care se zboară. Echipajul derulează aceleași activități și la transportul de persoane și la echipaje.

Dvs spuneți că apar minciuni în actele armatei atunci când vorbim de zbouri de instrucție folosite de Gabriel Oprea?

Unele dintre ele. Finalitatea a fost în scop politic și nu militar. Ele ar trebui cercetate.

Ați făcut vreo sesizare?

Când am fost ministru, premierul Ponta a trasat ca sarcină miniștrilor din guvern să facă un audit în primele luni. Eu l-am informat pe premier că nu poți să faci un audit într-o lună de zile. Am făcut o analiză de stare, prilej cu care au apărut unele probleme legate de avansări. Paradoxul este altul. Netransmise de mine, eu l-am informat pe premier, cum au ajuns ele în presă? În aceeași perioadă, în spațiul redus de timp, șase luni de zile, s-a făcut un control despre pensiile militare. Ce pot spune este că în urma procesului de recalculare a pensiilor a rezultat o sumă de aproximativ 3 milioane de euro pe an pe care minsterul o plătea în plus.

I-ați spus premierului Ponta de aceste lucruri, i-ați spus și despre modul în care dl Oprea a folosit aparatele ministerului?

Nu te poți duce la premier decât cu un documentar în urma unei analize. Eu n-am mai apucat pentru că n-a mai fost timp.

Există actele la minister?

Cum să nu! Au fost situații în care presa a semnalat faptul că au fost folosite mijloacele armatei la deplasări politice. În documentele ministerului o să găsiți zborurile așa cum au fost ele planificate. Mai departe, echipajul nu poate să dea detalii.

Vorbiți despre zboruri. Dl Oprea nu a fost singurul demnitar care a beneficiat de echipamentul armatei. Au fost alți miniștri?

Aceste date pot fi accesate de către organele de anchetă. Un zbor cu persoane... ministrul trebuie să aprobe urcarea la bord a persoanelor civile din afara ministerului.

Ați văzut documente în care apar numele altor demnitari români?

Nu s-a făcut o anchetă, pentru că a venit luna decembrie și ministerul condus de liberali a fost predat social-democraților.

Pare destul de grav. Autoritățile ar trebui să se autosesizeze?

Povestea autosesizării e una lungă și siropoasă. Ar fi trebuit să se autosesizeze când a apărut în presă. Nu acum, la ani și ani după.

Vorbeam de elicopter. Sunt și alte tipuri de escorte ale poliției și armatei.

Un demnitar, în speță ministrul apărării, are voie la protecție 24 de ore din 24. Depinde de nivelul de percepție a ministrului asupra riscurilor și amenințărilor la adresa sa sau a familie sale. Dacă instituțiile abilitate ale ministerului aduc la cunoștință ministrului, categoric. Și dl Oprea s-a deplasat din plin. Din plin, zilnic. Eu nu am avut percepția unor riscuri deosebite, de aceea am folosit o mașină și ofițerul de protecție. Categoric că n-am acceptat protecție la domiciliu peste noapte. Aceste lucruri ar fi normale dacă există o percepție de amenințări că el sau familia lui este vizată de oameni cu intenții mai puțin creștine.

În perioada în care dl. Oprea folosea echipamentele, armata o ducea atât de bine? Își permitea să deplaseze un ministru la o activitate politică?

Percepțiile sunt diferite. Pentru echipaje orice zbor de instrucție este un cost în plus în ceea ce privește capacitățile profesionale. Din cauza subfinanțării cronice, aceste standarde erau la un nivel subminimal. Standarul agreat de către România ca stat membru NATO a fost de 120 de ore de zbor. Nivelul de zbor coborâse cu mult sub 50 de ore pe an.

Putem considera un lux?

Orice folosire a resurselor dedicată altui scop decât creșterea capacităților operaționale, părerea mea este că... dar chiar și acel zbor este benefic pentru echipaj.

Pot să zboare și fără dl. Oprea

S-a forțat nota fără doar și poate.

Cum a reacționat PNL?

PNL a luat notă cu indignare de realitatea tristă și de faptul că un om și-a pierdut viața. Parchetul urmează să...

Sunteți acuzat că dl Iohannis vrea să-și pună guvernul său.

Poți aduci orice justificare. Dar trebuie explicat care era urgența. PNL a avut o atitudine corectă și din faptul bâlbelor la nivelul ministerului. Jenant este un alt aspect, adică pentru credibilitatea României. Comunicarea a fost deosebit de păguboasă, comunicarea politică a fost catastrofală. E vorba de reputația autorității ministrului, funcției ministrului de Interne în raport cu ceilalți omologi.

Cum vedeți deznodământul acestui scandal?

Își asumă mare responsabilitate. Din tot ce s-a întâmplat după acest tragic accident rezultă că nivelul de comunicare a fost slab, inclusiv asigurarea documentelor necesare Parchetului s-a făcut cu întârziere. De aici se poate desprinde cu ușurință altceva. Dacă lucrurile erau legitime, în secunda doi trebuia să dea o tonă de documente. E nevoie ca procurorii să insiste.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

5 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria