Domnule Cioloș, faci MIȘTO de noi? Buda,numit regina "şpăgilor" de un subaltern, şi Trifan, poliţistul-consul, secretari de stat la MAI

Domnule Cioloș, faci MIȘTO de noi? Buda,numit regina "şpăgilor" de un subaltern, şi Trifan, poliţistul-consul, secretari de stat la MAI

Ori Cioloș face mișto de noi, ori cineva face mișto de el! Altfel nu se explică numirile șocante de la vârful Ministerului de Interne. Pentru că, după ce a înghițit broscoiul Tobă, făcătura de polițist fără academie dar cu doctorat plagiat, a semnat acum pentru numirea a doi secretari de stat care miros a rahat de nu poți să stai lângă ei nici cu masca de gaze montată la nas! 

Ioan Buda, numit în 2011 "regina" şpăgilor din vămi de către un subaltern, şi Tiberiu Florea Trifan, poliţistul ajuns consul la Chişinău şi Roma, au fost numiţi secretari de stat la MAI, scrie fără ocolișuri  Euractiv.ro

Deciziile de numire au fost publicate în ediţia de joi a Monitorului Oficial.

În funcţia de Inspector general, cu rang de secretar de stat, al Inspectoratului General de Poliţie a fost numit chestorul de poliţie Bogdan Despescu.

Tot joi au fost publicate deciziile privind eliberarea din funcţiile de secretari de stat ale lui Ilie Botoş şi Bogdan Tohăneanu, primul la cerere.

Comisarul şef de poliţie Tiberiu Florean Trifan a fost numit, în ianuarie 2009, de ministrul Gabriel Oprea la comanda Departamentului Schengen, după ce a condus Direcţia Generală Schengen.

În timpul guvernului Boc, Trifan a fost trimis consul la Chişinău.

În prezent, el este coordonator al Secţiei Consulare din cadrul Ambasadei României la Roma.

În martie 2015, gazetaromânească.com a scris că mai mulţi actuali şi foşti funcţionari din secţia consulară a Ambasadei României de la Roma, l-au descris pe Trifan ca fiind "un zbir”. Funcţionarii îi reproşau "luarea unor decizii arbitrare, organizarea muncii, cu multe ore suplimentare neplătite, gestionarea netransparentă a convenţiilor civile pe baza cărora lucrează funcţionarii care nu au grad de consul”. (Detalii, aici)

În aprilie 2015, Evenimentul Zilei reia subiectul, cu reacţia Ministerului de Externe care susţine că nu s-au înregistrat reclamaţii privind comportamentul lui Trifan.

Publicaţia mai scrie că pe site-ul MAE, numele lui Tiberiu Florea Trifan apare la categoria "respinși” după prima probă, testul grilă, la Concurs de admitere în Corpul Diplomatic şi Consular al României pe 2014.

Potrivit declaraţiilor de avere de pe site-ul MAE, în perioada în care Trifan a fost consul la Chişinău, soţia sa, Gabriela Elena Trifan, detaşată şi ea de la MAI, a fost referent principal la Ambasada României din R. Moldova.

Chestorul general de poliţie Ioan Buda (51 de ani), inspector general al Poliţiei Române de Frontieră din 2010, este un personaj controversat, cel puţin în presa locală şi centrală care a scris în ultimii ani de suspiciunile legate de numele său.

Astfel, în februarie 2011, Cotidianul scria că Ioan Buda, a cărui carieră a început în Punctul de Frontieră Borș, ca ofițer operativ, în 1990, este acuzat de unul dintre lucrătorii punctului de frontieră de la Moravița, arestat preventiv pentru dare de mită, că ar avea statul de "regină" în afacerea șpăgilor colectate din vămi.

Vameșul susținea că Ioan Buda știa că în vămi sunt ofițeri ai Direcției Generale Anticorupție, care lucrează sub acoperire și și-ar fi restras protejații din vămile unde s-au făcut arestări. (Detalii, aici)

www.justitiabilii.ro a publicat o înregistrare telefonică în care Buda cere ca unul dintre agenţii săi de încredere să nu lucreze pe tura unde se afla un ofiţer sub acoperire.

Adevărul relatează că pe vremea când Buda era şef la Direcția Poliției de Frontieră Oradea, "corupția era în floare, în punctele de frontieră din Bihor”. Publicaţia prezintă ca dovadă exemple ale unor polițiști care au fost suspectați de corupție, cei mai mulți fiind declaraţi nevinovați. 

În martie 2011, el a negat acuzaţiile că ar fi "regina” şpăgii în cadrul unor audieri la Comisia de Apărare a Camerei Deputaţilor.

Întrebat de acţiunile DNA şi DGA, Buda a spus, potrivit Realitatea TV, că nu sunt probleme cu Poliţia de Frontieră în vămi, cei reţinuţi reprezentând un procent mic. 

Există şi vorbe bune la adresa lui. În ianuarie 2015, ministrul de Interne de atunci, Gabriel Oprea, a declarat, la bilanţul Poliţiei de Frontieră, că Ioan Buda "este un om serios, un profesionist”. Caracterizarea a fost făcută în contextul în care un poliţist de frontieră din Maramureş a refuzat o şpagă de 80.000 de euro de la un contrabandist de ţigări.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...