EXCLUSIV/A început PROCESUL dintre KOVESI şi ANTENA 3

EXCLUSIV/A început PROCESUL dintre KOVESI şi ANTENA 3

A început precesul dintre şefa DNA, Laura Codruţa Kovesi, şi Antena 3. Postul de televiziune Antena 3 deţinut de familia lui Dan Voiculescu, realizatorii TV, Mugur Ciuvică, Mihai Gâdea, Radu Tudor, dar şi Răzvan Savaliuc, fost jurnalist la cotidianul Ziua, au fost acţionaţi în judecată de procurorul şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi. Postul de televiziune este reclamat pentru afirmaţii defăimătoare în legătură cu viaţa privată a procurorului şef al DNA.

Judecătoria Sectorului 1 a decis declinarea competenţei de judecare în favoarea Tribunalului Bucureşti a procesului.

Judecătoria Sectorului 1 a admis luni excepţia necompetenţei materiale a instanţei şi a declinat competenta de soluţionare a cauzei în favoarea Tribunalului Bucureşti, decizia fiind definitivă. Excepţia privind necompetenţa materială a instanţei a fost ridicată, luni, de avocatul lui Mihai Gâdea.

Kovesi a solicitat daune de 1 milion de lei, aproximativ 250.000 euro dar în cazul în care va câştiga procesul va dona banii în scopuri caritabile. Şefa DNA a explicat că a decis să acţioneze în instanţă postul TV din cauza afirmaţiilor defăimătoare făcute la adresa sa în legătură cu viaţa privată. ”Orice persoană care va face afirmaţii mincinoase sau defăimătoare să-şi asumă responsabilitatea şi să suporte consecinţele legale. Dacă voi câştiga procesul voi folosi banii în scopuri caritabile. Suma cerută reprezintă de fapt o sancţiune pentru cei care fac afirmaţii mincinoase şi denigratoare pe care este normal să o suporte orice persoană când nu îşi verifică infirmaţiile”, a declarat Kovesi la momentul depunerii plângerii în instanţă.

 DNA a făcut următoarele precizări în acest caz:

►De asemenea, procurorul şef DNA a sesizat,  la data de 24.06.2014 Consiliul Naţional al Audiovizualului şi a solicitat să se constate că au fost încălcate prevederile Deciziei nr.220/2011 privind Codul de reglementare al conţinutului audiovizual, cu modificările şi completările ulterioare (Codul Audiovizualului), în cadrul Emisiunii „Sinteza zilei” difuzate de postul Antena 3 la data de 19.06.2014, deoarece nu au fost prezentate în mod corect mai multe fapte, nu a fost verificat contextul împrejurărilor despre care s-au făcut afirmaţii şi nu a fost prezentat imparţial şi cu bună credinţă niciunul dintre aspectele privitoare la temele emisiunii.

►Aşa zisul material jurnalistic prezentat în cadrul emisiunii  s-a grevat, de fapt, pe urmărirea în locuri publice a procurorului şef al DNA, cu unic scop de a surprinde imagini care apoi au fost prezentate trunchiat, pentru a putea susţine denigrarea sub toate modalităţile şi pentru a-i fi ştirbită autoritatea, prin afirmaţii mincinoase.

►De altfel, prezentarea ca fiind conspirativă a unei întâlniri pe stradă dintre două persoane, indiferent că sunt sau nu sunt foşti colegi, prieteni sau nu, reprezintă o formă de abuz, incompatibil cu libertatea de exprimare, libertatea de informare.

►În acest context s-a solicitat ca în cadrul verificărilor efectuate, să se constate că afirmaţiile formulate în cadrul emisiunii sunt total mincinoase şi conţin elemente de natură să aducă grave atingeri reputaţiei profesionale şi imparţialităţii cu care procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie îşi exercită atribuţiile de conducător şi reprezentant al acestei instituţii.

►3. De asemenea,  în nume personal, doamna Laura Codruţa Kovesi, la data de 25.06.2014, a înregistrat la instanţa de judecată acţiunea în daune morale împotriva persoanei juridice  S.C. ANTENA 3 S.A. , precum şi a persoanelor fizice Gâdea Mihai, Ciuvică Mugur, Nae Bianca, Tudor Radu, Savaliuc Răzvan, moderator, respectiv invitaţi, pentru afirmaţii mincinoase care au creat  un grav prejudiciu de imagine şi au adus o gravă atingere demnităţii umane.

In acţiunea deschisă în istanţă de Kovesi este inserat şi scriptul emisiunii în care s-au făcut afirmaţiile considerate defăimătoare.

►Astfel, Mugur Ciuvică: A îngropat dosarul legat de spălarea de bani cu terenurile lui Căşuneanu. Noi am făcut plângere penală şi domnul Şelaru este cel care a dat NUP peste NUP, a confirmat toate NUP-urile şi a rămas 'neînceperea urmăririi penale', domnul Şelaru este în cea mai mare măsură omul de încredere al lui Traian Băsescu în Parchete, domnul Şelaru este omul trimis de Băsescu în seara tentativei de sinucidere a lui Adrian Năstase, cel trimis acolo, el era şef mare prin parchet. E, el personal s-a dus acasă la Adrian Năstase după tentativa de sinucidere ca să se asigure probabil că chiar a fost o tentativă de sinucidere acolo. Deci e om de casă, omul în care Traian Băsescu avea maximum de încredere în afară de şefi, că nu putea să se ducă direct Morar sau Kovesi;

Realizator: Dar el este gropar sau procuror că asta tot îngroapă, aia îngroapă...

Mugur Ciuvică: El este gropar, fost procuror, actualmente Înalt Judecător la fel de Înalta Curte.
Realizator: Vreau să dau dezvăluirea promisă, dezvăluirea lucrată astăzi de Bianca Nae cu privire la această întâlnire conspirativă şi alte elemente ce sunt de interes public cu privire la doamna Laura Codruţa Kovesi, procuror şef al DNA, ce ia dosarul lui Iacobescu încă din 2011 când el descoperise relaţia dintre Bercea Mondial şi Mircea Băsescu de bani, de mită, de şpagă, de influenţare a magistraţilor şi alte relaţii ale lui Bercea Mondial cu magistraţii. Materialul!

Reporter: Viaţa sentimentală a procurorului Laura Codruţa Kovesi a făcut deliciul presei încă din urmă cu 7 ani. Presa scria că ofiţerul desemnat de către SPP pentru a-i fi şofer se ocupa şi de problemele casnice ale acesteia. De exemplu jurnaliştii au surprins imagini cu şoferul SPP-ist care îi ducea rufele murdare la curăţat.
Am incercat să aflăm ce spune despre aceste acuzaţii. Dacă zilele trecute explica tacticoasă la televizor cum e cu corupţia la nivel înalt, azi şefa DNA şi-a înghiţit limba.

S-a ascuns în spatele biroului de presă a instituţiei deşi acuzaţia care i-a fost adusă o privea personal.

Comunicat de presă DNA: Doamna procuror şef nu comentează acuzaţia adusă. Atunci când va considera oportun va emite un punct de vedere.

Oportun, neoportun Codruţa Kovesi este în acest moment într-o gravă incompatibilitate, ea fiind cea care coordonează instituţia ce desfăşoară o anchetă ce o vizează direct. Este acuzată că a luat mită pentru a interveni în favoarea lui Sandu Anghel. Anul trecut în noiembrie a avut o întâlnire de taină cu un judecător de la Înalta Curte, instanţa unde trebuia să se judece recursul lui Bercea. Judecătorul cu pricina este nimeni altul decât Horia Valentin Şelaru, fostul său consilier. Procurorul care a îngropat un alt dosar delicat pentru Traian Băsescu, ALRO. Kovesi nu a explicat nici până azi întâlnirea cu pricina însă acuzaţiile aduse capătă o nouă conotaţie.

Realizator: Dacă Mircea Băsescu a vehiculat numele lui Traian Băsescu, numele Laurei Codruţa Kovesi şi alte nume în promisiunile de trafic de influenţă, nu cumva doamna Kovesi este în incompatibilitatea, cum corect spunea Bianca Nae în acest material? Se poate investiga doamna Kovesi pe sine dacă a vorbit cu Mircea Băsescu despre acest caz?

Bianca Nae: Nu, şi nici nu poate fi anchetată de un procuror care-i este ierarhic subordonat. Este o premieră din punctul ăsta de vedere şi juriştii cu experienţă spun că doamna Kovesi nu poate fi anchetată decât de un procuror superior în grad, respectiv de domnul Niţu. Dumneaei, astăzi nu a vrut să spună absolut nimic. În mod normal, această anchetă ar trebui mutată practic de la DNA pentru că nimeni din DNA nu va îndrăzni să o citeze pe şefa Kovesi într-un dosar penal, să fim realişti! Faptul că nu a ieşit cu un punct de vedere, să spună: am luat bani, nu am luat bani, ce spune Bercea nu e adevărat. Dumneaei are o calitate în acest dosar? Nu ştim. Iar faptul că se ascunde în spatele biroului de presă …. mi se pare inadmisibil.

Realizator: Ce motive de întâlnire, pentru întâlniri din astea conspirative, există pentru procurorul şef al DNA să se întâlnească cu un judecător de la Înalta Curte?
Bianca Nae: În parcare.

Mugur Ciuvică: Niciun motiv. Asta-i întâlnire de mafioţi. Nu poţi să te întâlneşti, procuror general şef cu judecător de la Înalta Curte în parcare.

Mugur Ciuvică: Asta e întâlnire între golani, între mafioţi, eventual între nişte securişti care schimbă nişte informaţii, dar în niciun caz întâlnire între reprezentanţii cei mai înalţi ai justiţiei independente din România.

Realizator: Cutremurul abia a început, doamnelor şi domnilor. Ce vedem noi acum, în mod evident este doar începutul. Întrebarea este ce trebuie făcut ca acest cutremur să nu acopere adevărata caracatiţă, pentru că ea în mod evident este uriaşă şi duce până sus, la preşedintele României.

Kovesi consideră că firmaţiile de mai susu i-au afectat dreptul la imagine şi la viaţă privată. Iată ce a menţionat în cererea de chemare în judecată:

►Emisiunea prezentată de acest post de televiziune şi susţinerile persoanelor angajate sau invitate în cadrul emisiunii au încălcat: - pe latură socială - necesitatea unei informări corecte şi obiective a opiniei publice  -pe latură legală –  normele privitoare la dreptul la viaţă intimă, familială şi privată, dreptul la propria imagine, privitoare la accesul liber al persoanelor la informaţiile de interes public( Legea nr.544/2001, Legea nr.677/2001, art.10 din CEDO) şi ţinând cont de Recomandarea nr.13 din 10 iulie 2003 a Comitetului de Miniştri din statele membre ale Consiliului Europei privind difuzarea de informaţii de către mass-media în legătură cu procedurile penale.

► Emisiunea din data de 19.06.2014 ora 21:30 a adus la cunoştinţa opiniei publice, faptul că  Laura Codruţa Kovesi s-a ocupat de protecţia personală a domnului Traian Băsescu şi a familiei sale…; Kovesi ar trebui ea să se aresteze, ori singură….pentru faptul că a muşamalizat acum dosarul ăsta timp de câteva zile bune (...) … Kovesi a încercat să mătrăşească dosarul ăsta, să-l închidă, să-l îngroape”;Doamna Kovesi a făcut obiectul unor dezvăluiri de presă. Şi viaţa amoroasă a făcut obiectul unor fotografii. ..Laura Kovesi, şefa DNA, să înceteze minciuna (...)Este acuzată că a luat mită pentru a interveni în favoarea lui Sandu Anghel. …Anul trecut în noiembrie a avut o întâlnire de taină cu un judecător de la Înalta Curte, instanţa unde trebuia să se judece recursul lui Bercea. Judecătorul cu pricina este nimeni altul decât Horia Valentin Şelaru, fostul său consilier….în parcare…Asta-i întâlnire de mafioţi, între golani, între mafioţi, eventual între nişte securişti care schimbă nişte informaţii, dar în niciun caz întâlnire între reprezentanţii cei mai înalţi ai justiţiei independente din România

►Informaţiile astfel prezentate de emisiunea Sinteza Zilei , nu au o bază reală şi reiese cu certitudine faptul că au fost făcute doar cu scop defăimător.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 Bilanțul după trei luni al noului comandant al Forțelor Armate Ucrainene: Armata lui Putin sângerează din greu, dar câștigă încă teren

3 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

4 Se întâmplă lucruri? / Se strânge robinetul?

5 Dorel Vișan, premiat de Masonerie pentru prezența la Moscova...