EXPLOZIV/JEGUL Oprea, PARANGHELII PERSONALE pe cheltuiala Armatei de ZECI DE MII de euro!

EXPLOZIV/JEGUL Oprea, PARANGHELII PERSONALE pe cheltuiala Armatei de ZECI DE MII de euro!

Jegul de Oprea a dat petreceri pentru apropiați de peste 1.200 de eruo lunar în unități de hrănire ale Ministerului Apărării, fără, însă, să plătească integral notele de plată, potrivit unui raport al Ministerului Apărării. Gabriel Oprea a fost ministrul Apărării în Guvernul Ponta 30 de luni, perioadă în care Oprea a chefuit, în interes personal, de aproape 37.000 de euro (165.000 de lei).

Conform unui raport intern al Ministerului Apărării, „În perioada 2010 – 2012, fostul ministru al apărării naționale, domnul Gabriel Oprea, a organizat diferite evenimente personale în cadrul instituției militare, care au presupus servirea mesei și de către persoane din afara Ministerului Apărării Naționale. Potrivit prevederilor art. 107 lit. b) din (…), . Așa cum rezultă din raportul de audit public intern nr. A.S. 429 din 28.09.2012, fila 52-53 (anexat), nu s-a putut stabili cu exactitate modul de aplicare a cotei de 15% întrucât documentele emise nu conțineau informații în acest sens.”

Raportul de audit al MApN menționat mai sus arată că operațiunea „Chefurile lui Gabriel Oprea”, deși avea loc în unități ale Ministerului Apărării, nu era deloc militarizată, ci dimpotrivă.

Astfel, la parangheliile lui Oprea nu prea se eliberau bonuri de vânzare: „vânzarea către beneficiari a preparatelor de hrană de la liniile de autoservire din obiectivele M 100 (chiar sediul Ministerului Apărării – n.r.) și DT 2 fiind efectuată fără a se marca întotdeauna operațiunea respectivă pe casa de marcat, deci fără a se elibera bonuri de vânzare”, potrivit  linx.crji.org .

Mai mult, ministrul Oprea avea deschisă o linie specială de creditare pentru chefuri: „În legătură cu , listele cu oferta de meniuri și copiile chitanțelor, reprezentanții structurii auditate au susținut că, deși nu este prevăzută obligația legală sau procedurală pentru întocmirea unor astfel de documente și arhivarea lor în dosare, acestea au fost elaborate de personalul încadrat la Formațiunea 1 Hrănire, pentru a ține o evidență a meselor servite de ministrul apărării naționale.”

În ciuda existenței unei evidențe „a meselor servite de ministrul apărării naționale” (mesele de care Oprea a beneficiat, desigur, nu cele pe care le-a servit din postura de chelner), procedurile fiscale nu au fost respectate. Iată ce s-a constatat în raportul de audit: „- au fost înscrise preparatele servite, cantitatea (în general s-a servit mai mult de o porție din același fel de mâncare), prețul unitar, valoarea, precum și totalul de plată; – nu este înscris numele și nu există nici semnătura persoanei (ospătarului) care le-a întocmit; – nu a fost înscris numărul de eliberare al notelor, deși aceasta era o cerință prevăzută de formular. De asemenea, listele cu meniuri zilnice, anexate la , nu sunt semnate de persoana care le-a întocmit, acestea fiind doar datate. Referitor la modul de eliberare a chitanțelor precum și încasarea sumelor de la ministrul apărării naționale, am constatat următoarele: – chitanțele au fost eliberate pe numele ministrului apărării naționale; – în general, chitanțele au fost emise lunar, la sfârșitul lunii sau la începutul lunii următoare celei în care s-au servit mesele din perioada respectivă, existând o singură situație în care chitanța a fost eliberată și plătită cu cca. 2 luni întârziere față de luna în care s-au servit mesele (…); – în patru situații, chitanțele eliberate au conținut contravaloarea cumulată a meselor servite în 1 1/2, 2 sau 3 luni, fiind înregistrate astfel întârzieri de chiar cca. 4 luni față de perioada în care s-a servit masa și momentul efectuării plății (…); – în două cazuri, chitanțele au fost eliberate anticipat pentru un anumit număr de zile din lunile mai și iunie 2010 (…)”.

Acuzat de abuz în serviciu, fals și uz de fals, Oprea a fost salvat de Parchetul General

Cel mai probabil, așadar, având în vedere tratarea specială a lui Gabriel Oprea de către popotarii MApN, ministrul nu plătea nimic niciodată, iar documentele de plată au fost întocmite ulterior, spre finalul mandatului, tocmai pentru a acoperi găuri în contabilitate. Astfel se pot explica și neconcordanțele între momentele la care au avut chefuri și cele ale plăților. Uneori, după cum se vede din raportul de audit, s-a ajuns în situația paradoxală în care Oprea știa dinainte cât o să coste o petrecere și o plătea anticipat. Documente din raportul de audit menționat, inclusiv lista tuturor chefurilor ministeriale ale lui Gabriel Oprea, pot fi consultate la finalul acestui articol.

În decembrie 2012, Ministerul Apărării Naționale a făcut o plânegere penală care-l viza pe ministrul Gabriel Oprea și a depus-o la Parchetul General. Printre posibilele fapte penale reclamate de MApN se număra și cheful care a ținut aproape trei ani în minister. Conform juriștilor ministerului, erau suspectate infracțiunile de abuz în serviciu, fas și uz de fals. Plângerea MApN a fost soluționată cu netrimitere în judecată în octombrie 2013, deși conținea și acuzații mult mai grave.


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

4 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

5 Foarte interesante amănunte...