EXPLOZIV/Ponta cu Gheorghiu, BARONUL RETEHNOLOGIZĂRILOR, ca Vâlcov cu amanta

EXPLOZIV/Ponta cu Gheorghiu, BARONUL RETEHNOLOGIZĂRILOR, ca Vâlcov cu amanta

HotNews.ro a publicat ieri un material senzațional-preluat și de Comisarul.ro-despre foștii securiști în mijlocul cărora se lăfăie zi de zi premierul României Victor Viorel Ponta. În materialul intitulat ,,Băieții destepți ai premierului Ponta''. Se spunea în acel material că relația dintre Dan Ioan Gheorghiu, din 2012 consilier onorific al premierului pe domeniul energiei, și Victor Ponta este atât de strânsă încât aceștia sunt vecini de apartament.

Noi vă putem spune și mai mult. Sunt la fel ca fostul ministru Vâlcov cu amanta. Dacă Darius Vâlcov a spart un perete și a construit o ușă secretă către apartamentul amantei, Ponta și Gheorghiu au spart luminatorul care le separa balcoanele. Practic, ar putea intra unii peste alții la un caz de o mică amețeală... Însă, oficial, desființarea barierei dintre balcoane s-a făcut pentru a-i ferici pe plozii celor două familii. Să se poată juca, bieții copilași. Că mai vine, din când în când și nenea Gheorghiu pe la nenea Ponta cu ceva înfășurat în ziar nici nu se observă, din joacă. Mai ales că tanti Daciana e mai mereu plecată...

Acesta este un aspect. Cel de-al doilea aspect este tăcerea de mormânt a presei din România pe acest subiect. Care duce spre SISTEM. Spre fosta rădașcă a DIE Dan Ioan Popescu, retrasă acum în Italia. De unde supervizează prin interpuși ca Gheorghiu și, de ce nu, Ponta, ca afacerile să meargă în continuare ca-n vremurile bune. Spre bunăstarea și prosperitatea unor oameni care au pus mâna pe domenii strategice ale economiei românești. 

Cel de-al treilea aspect vizează miza păstrării lui Ponta, cu orice preț, în fruntea unui Guvern care să-i permită SISTEMULUI încă un an de răgaz pentru lichidarea socotelilor. Pentru că asaltul asupra tenderilor, țiriacilor, sârbilor, walterilor și a multor alți interpuși aflați la butoanele unor afaceri care nu sunt ale lor nu mai poate fi oprit. România va fi redată, în 3-4 ani, românilor. Chiar și așa beteagă, surdă, oarbă, îmbătrânită de nenorociții care au batjocorit-o în ultimii 26 de ani.

Despre ce vorbim când spunem ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA)? Vorbim despre o perlă a inteligenței românești și de un tezaur care valorează miliarde de euro. Nu exagerăm cu nimic. Acest institut a proiectat aproape tot sistemul energetic românesc. Și cel care s-a construit și cel care a rămas pe hârtie. Dar pentru care s-au făcut studii la fel de prețioase. Patrimoniul acestui institut este, spun sursele noastre, într-o fază avansată de dispariție. Iar instituțiile abilitate ale statului ar trebui să intervină urgent pentru a trece în patrimoniul statului toate aceste date care țin de siguranța națională. Măcar acum, pe ultima sută de metri. După ce, timp de aproape 20 de ani acest institut, în loc să producă bunăstare pentru milioane de români a umplut cu miliarde de euro buzunarele câtorva băieți deștepți. 

Cine sunt ei se va vedea din materialul de mai jos.

Reteaua "baietilor destepti" de la Romelectro - ISPE (Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA), doua firme care castiga de ani buni contracte in valoare de zeci de milioane de euro pentru retehnologizare si modernizare in domeniul energiei. 

Potrivit datelor de pe SEAP, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) a obtinut nu mai putin de 29 de contracte in doar trei ani, 2012-2015.

Jurnalista de investigatie Emilia Sercan scria in 2007 despre Romelectro ca este o compania aflata in „cercul de relatii DIP”, potrivit unei note SRI, a fost alimentata cu contracte in valoare de 370 de milioane de euro de la stat, in perioada mandatului sau.Dan Ioan Popescu a fost ministru al Industriilor in cabinetul Nastase. Curtea de Apel a dispus, in cazul DIP, confiscarea unei parti din avere considerata nejustificata. 

Din momentul infiintarii, adica din 2012, pana in prezent, Complexul Energetic Oltenia a atribuit zeci de contracte gruparii ISPE-Romelectro. Potrivit datelor de pe SEAP, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) a obtinut nu mai putin de 29 de contracte in doar trei ani, 2012-2015. Cele mai mult au fost incheiate in urma unor proceduri fara anunt de participare, contractele vizand in principal elaborarea de studii si servicii de audit. Valorile acestor contracte nu sunt deloc de neglijat, exemplu fiind unul incheiat anul trecut in octombrie. Pentru servicii de inginerie, ISPE trebuie sa primeasca 992.000 lei, fara TVA.

Insa cele mai mari contracte sunt cele cu Romelectro SA, de ordinul zecilor de milioane de lei. Din 2012 pana acum, Romelectro a incheiat noua contracte foarte banoase cu CE Oltenia. Ultimul a fost atribuit in noiembrie 2014 pentru aproape 50 de milioane de lei, fara TVA, scopul contractului fiind modernizarea blocului nr. 5 de 330 MW48.980.000 lei, fara TVA. Problema este ca nimeni nu poate verifica modul in care sunt respectate conditiile din contracte, au afirmat pentru HotNews.ro surse din CE Oltenia. Sunt proiecte tehnice, iar pentru verificarea lor este nevoie de specialisti. In plus, nimeni nu are interes sa le verifice. Aceste contracte extrem de banoase pentru ISPE si Romelectro ar putea constitui unul dintre motivele starii dezastruoase in care a ajuns CE Oltenia. In 2014, CE Oltenia a ajuns la uriasa pierdere de 700 de milioane de lei.

Principalii reprezentanti ai partilor implicate, CE Oltenia, ISPE si Romelectro sunt apropiati ai premierului. In plus, pe Laurentiu Ciurel il leaga de Ponta un dosar: Dosarul Sova (Turceni-Rovinari). Ciurel este urmarit de procurorii DNA inca din august 2014 in dosarul Rovinari, acesta fiind, in momentul incheierii contractelor cu casa de avocatura Sova si Asociatii, director in cadrul Complexului Energetic Rovinari. Laurentiu Ciurel este urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.

Laurentiu Ciurel, fost vicepresedinte PSD Gorj, este director general la Complexul Energetic Oltenia din septembrie 2012, insa in ciuda unui management pagubos, acesta pare de neclintit de la conducere. Demiterea sa este foarte dificila din cauza sustinerii politice puternice pe care o are, fiind foarte apropiat de Victor Ponta. Din cauza relatiei pe care o are cu premierul, niciun ministru nu a avut curajul sa se atinga de el.

Trebuie precizat ca CE Oltenia a fost creat in 2012 prin fuziunea Societății Naționale a Lignitului Oltenia (SNLO) cu complexurile energetice Turceni, Rovinari și Craiova. Practic, CE Oltenia, cel mai mare producator de energie din Romania, are in componenta si deja celebrele complexuri energetice Turceni si Rovinari.

Companiile Romelectro si ISPE au cotractat insa si alte lucrari, inclusiv in afara tarii. Un alt personaj cheie, Viorel Gafita (61), administratorul Romelectro, a anuntat in 2014 ca, după un deceniu în care s-a concentrat pe proiecte de modernizare a centralelor şi infrastructurii electrice din România, compania isi va extinde activitatea in Africa si Orientul Mijlociu.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Institutul de Studii si Proiectari Energetice SA (ISPE) are ca administratori pe Dan Ioan Gheorghiu, Virgiliu Radulescu si Viorel Gafita. Directori sunt Dumitru Gardian si Ion Eduard Ghitescu. Actionari la ISPE este Romelectro, cu 69, 19%, Dan Ioan Gheorghiu cu 9, 77, restul de actiuni fiind detinute de actionari tip lista.

Cam aceleasi personaje sunt actionari principali la Romelectro: Manuela Alexandrina Vasile, Virgiliu Radulescu, Dan Octavian George, Viorel Gafita, Elena Baroean, Ionel Lupse, Aurelian Florin Comanici, Mircea Maruseac, Viorel Burla, Aristide Buzuloiu, Dan Ion Serban Dima, Maria Rodica Nitulescu, Radu Ioan Farca.

Jurnalista Emilia Sercan scria intr-o ancheta publicata in 2007, intitulata Dan Ioan Popescu a coordonat firme-paravan ale Securitatii: <

„Il cunosc pe domnul Popescu de pe vremea cand era consilier la Comitetul Central (n.r. - celebrul CC al PCR). Daca nu ma insel, era consilierul (n.r. - seful de cabinet) lui Gheorghe Oprea (n.r. - vicepresedintele Consiliului de Ministri). Societatile de comert exterior ale Romaniei trebuiau sa raporteze la guvern planul de export, noi avand in strainatate in 1988 peste 1.500 de oameni”, povesteste Gafita circumstantele in care l-a cunoscut pe Dan Ioan Popescu. Viorel Gafita, prietenul de peste 20 de ani al lui DIP, a fost directorul general adjunct al Romelectro, firma de comert exterior, care opera in special in Orientul Mijlociu.

„Romelectro lucra masiv in Orientul Mijlociu, in Asia si in Nordul Africii. Contractele de export faceau obiectul analizelor. Domnul Popescu era unul dintre consilierii care obtineau informatii pe zona asta pentru CC al PCR sau pentru guvern.>>

Intr-un interviu acordat de Viorel Gafita Ziarului Financiar in 2004, acesta anunta ca Romelectro isi extinde activitatea in afara tarii: „Anul acesta relansăm lucrările la extern. Ca pieţe externe, în continuare mergem pe nordul Africii. În acest moment suntem pregătiţi să fim activi acolo, iar în Orientul Mij­lociu ne agităm pentru două contracte“, spune Viorel Gafiţa, 61 de ani, care conduce compania din 1995.

Tot in 2014, Eximbank anunta pe pagina de internet acordarea unui finantari importante catre Romelectro: "EximBank a acordat companiei Romelectro SA, unul dintre cei mai mari contractori generali pentru proiecte energetice, un plafon de finantare multiprodus in valoare de 54 milioane de lei, destinat derularii unui contract pe care societatea l-a incheiat cu Transelectrica."

Din acelasi comunicat aflam ca "Romelectro a castigat licitatia organizata de Transelectrica pentru retehnologizarea statiei electrice 400/220/110/20 kV Bradu, un important nod in cadrul Sistemului Electroenergetic National ce asigura conexiunile si tranzitul de putere din zonele cu excedent de energie electrica (Muntenia si Oltenia) catre zonele deficitare din Transilvania. Valoarea contractului depaseste 29 de milioane de euro si se va derula pe o perioada de patru ani."

Contractele incheiate de ISPE cu CE Oltenia, in perioada 2012-2015


Ioan Dan Gheorghiu, Victor Ponta si Viorel Gafita

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Apar bănișorii și la Drulă? De unde sunt, tati, milioanele?

3 Ea este „Kim Kardashian de Vietnam”, Consul Onorific al României / Stă într-un palat cu 25 de etaje, placat cu a…

4 ULTIMA ORĂ Invazia Rusiei în Ucraina este iminentă

5 VIDEO General american / Dacă va fi un atac al Rusiei în Ucraina, urmările se vor resimți și în România