Gorjul FIERBE DISPERAT, Ponta TACE VINOVAT

Gorjul FIERBE DISPERAT, Ponta TACE VINOVAT

​Situatie extrem de tensionata in Gorj. Peste treizeci de angajati ai Complexului Energetic Oltenia se afla in greva foamei, in fata sediului companiei din Targu-Jiu, de trei-patru zile. De tot atat timp, circa 80 de angajati ai minei Tehomir sunt blocati in prezent in subteran. Compania a fost adusa in pragul falimentului din cauza managementului dezastruos si a incheierii unor contracte absolut paguboase. Soarta a 18.000 de oameni de la CE Oltenia este incerta, mai ales in conditiile in care directorul general a anuntat restructurari masive si inchiderea a 25% din capacitatea de productie a societatii. Insa, ca si cum nu ar avea nicio responsabilitate, premierul Victor Ponta si ministrul energiei Andrei Gerea ignora total problemele din Gorj. Ponta mai este si deputat de Gorj, insa judetul intra in atentia sa doar in campaniile electorale.

Pentru Ponta si Gerea nu exista nicio problema in Gorj

Desi este premier si deputat de Gorj, Victor Ponta nu a transmis niciun mesaj legat de ceea ce se intampla la Complexul Energetic Oltenia. Ultima vizita in Gorj a efectuat-o in timpul campaniei electorale din toamna cand a cerut voturi din partea angajatilor companiei. Nici ministrul energiei nu a avut vreo reactie in legatura cu evenimentele din ultimele zile, chiar daca angajatii CE Oltenia cer sa poarte o discutie cu acesta. Mai mult, potrivit presei centrale, ministrul considera ca va ajunge la CE Oltenia doar daca ii permite programul. Ministrul a transmis joi publicatiei Gorj Domino ca nu stie daca va ajunge in judet deoarece abia s-a intors din Turcia.

Ministrul a mai facut saptamanile trecute cateva declaratii despre situatia din Gorj, spunand ca va schimba Consiliul de Supraveghere pentru ca nu si-a indeplinit indicatorii de performanta. Despre directorul general, Laurentiu Ciurel, nu sufla o vorba, chiar daca este considerat de catre angajatii CE Oltenia principalul vinovat de pierderile imense pe care le inregistreaza acum compania. Saptamani la rand, in timpul unor proteste cu mii de oameni, principala revendicare era exact aceasta: Demisia lui Ciurel! Poate pentru ca Ciurel este un apropiat al premierului. Reamintim ca Ciurel, fost membru PSD sustinut puternic de Victor Ponta la sefia companiei, este urmarit penal de DNA in dosarul lui Dan Sova. Lasand la o parte ca nu si-a indeplinit planul de management, compania inregistrand pierderi de sute de milioane de lei in perioada mandatului sau, nici macar calitatea de urmarit penal nu-l clinteste din functia de director general. Potrivit unor surse guvernamentale, ori decat ori este intrebat Ponta de Ciurel, acesta spune ca nu poate fi facut nimic deoarece este numit director general in baza OUG 109/2011 privind managementul corporatist. Fals. Poate fi schimbat daca nu a inregistrat performanta, fapt dovedit din plin. Reamintim ca si numirea in baza OUG 109/2011 a fost controversata, fiind impus la conducerea CE Oltenia prin presiuni politice.

Acum, Ciurel considera ca trebuie facute restructurari pentru ca societatea sa nu intre in insolventa. Insa, tot planul sau de reducerea a costurilor se limiteaza la oameni, la concedierea colectiva a mii de oameni intr-un judet monoindustrial, nicidecum la renuntarea la unele contracte dubioase si paguboase cu diverse firme-capusa. Dimpotriva, pentru Ciurel, asa cum a si declarat, incheierea unor contracte cu firme de apartament este un lucru firesc pe care l-ar repeta. A spus ca nu are niciun regret ca a incheiat contractul de livrare carbune cu un SRL din Constanta, BVA Coal, infiintat special pentru aceasta afacere. Reamintim ca CE Oltenia a renuntat sa participe la o licitatie organizata de autoritatile din Serbia pentru achizitia a doua milioane de tone de lignit, la un pret foarte bun. Afacerea cu Serbia fusese discutata chiar si la nivel de ministri. Cu toate acestea, CE Oltenia nu s-a inscris la licitatie, invocand niste motive total neserioase. In schimb, contractul banos din Serbia a fost incheiat cu un consortiu format din doua firme sarbesti si un SRL constantean infiintat cu trei saptamani inainte de licitatie. Partea cea mai stranie a povestii e ca dupa trei saptamani de la licitatie, CE Oltenia a incheiat contract de vanzare a 1,2 milioane de tone de lignit cu acel SRL, la un pret de aproape trei ori mai mic decat ar fi obtinut la licitatia din Serbia. Insa si mai grav este ca acest pret ar fi sub costurile din 2014, iar beneficiare tot autoritatile din Serbia sunt.
Inca din vara anului trecut ca societatea a ajuns in pragul insolventei, insa, fiind perioada electorala, Guvernul si conducerea CE Oltenia au amagit minerii cu tot felul de promisiuni. Pur si simplu, au fost impinse problemele pana dupa campania electorala.

De la inceputul anului pana acum, minerii si energeticienii au cerut in mai multe randuri, in urma unor proteste la care au participat mii de persoane, si demisia directorului general Laurentiu Ciurel (fost membru PSD, un apropiat al premierului Ponta), acuzandu-l ca in cei doi ani de management privat a transformat o companie rentabila intr-o societate cu risc de insolventa. Complexul Energetic Oltenia este condus de doi ani de Laurentiu Ciurel, urmarit penal pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, in dosarul privind contractele primite de casa de avocatura Sova& Asociatii la Turceni si Rovinari.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”

4 VIDEO Trebuie să vedeți asta! / Cine o avea interesul ca tot ce poate elimina Rusia din Ucraina să fie dat doar cu pipeta?

5 Nu le zice rău Ciucă...