Ialomițianu îi dă lui Ponta cu guvernarea în cap: Se laudă cu un excedent bugetar obținut prin sacrificarea economiei și a locurilor de muncă

Ialomițianu îi dă lui Ponta cu guvernarea în cap: Se laudă cu un excedent bugetar obținut prin sacrificarea economiei și a locurilor de muncă

 Gheorghe Ialomițianu susține că premierul Victor Ponta "se laudă cu un excedent bugetar obținut prin sacrificarea economiei și a locurilor de muncă" și afirmă că șeful Guvernului "raportează un fals succes".

"Victor Ponta raportează un fals succes, spunând că a realizat excedent bugetar pe primele nouă luni din anul 2014, ascunzându-le însă românilor că acest lucru a fost realizat printr-o politică severă de austeritate și nu printr-o îmbunătățire a colectării veniturilor bugetare. Premierul Ponta a tăiat investiții de 14 miliarde lei în primele nouă luni din 2014, sacrificând câteva sute de mii de locuri de muncă din sectorul privat. Conform execuției bugetare pe primele nouă luni, investițiile publice au fost de 16 de miliarde lei, față de 30 miliarde lei cât era prevăzut pentru această perioadă în bugetul pentru anul 2014", susține Ialomițianu potrivit unui comunicat de presă al PDL, remis, miercuri, AGERPRES.

Gheorghe Ialomițianu este de părere că situația investițiilor publice pe primele nouă luni din 2014 este "și mai dramatică", deoarece acestea sunt mai mici cu patru miliarde lei față de perioada similară din anul precedent.

"Consecințele sunt dezastruoase: șantierele unde se demarase în 2010-2011 construcția de autostrăzi s-au umplut de rugină, constructorii își închid firmele, iar muncitorii sunt trimiși acasă. Din execuția bugetară pe primele nouă luni din anul 2014 rezultă o situație dezastruoasă a încasărilor bugetare, deși Victor Ponta se laudă în campania prezidențială cu o bună colectare a acestor venituri. Realitatea este că încasările bugetare pe această perioadă sunt mai mici cu 8 miliarde lei față de prevederile bugetare. Ritmul încasărilor bugetare pe primele nouă luni din 2014 este de 5,5% față de prevederile bugetare de 8,5%. Este clar că Victor Ponta va înregistra în 2014 același eșec ca și în 2013 și anume încasări bugetare sub 32%, exact ca în anul 2009 când România era în plină criză financiară", mai spune deputatul PDL.

Ialomițianu adaugă faptul că cea mai slabă colectare a veniturilor bugetare se înregistrează la TVA unde "ritmul de încasare este de 0,8%, față de 11% cât era prevăzut în bugetul pe 2014".

"Cauzele proastei colectări a TVA în această perioadă sunt: reducerea dramatică a puterii de cumpărare a românilor și creșterea evaziunii fiscale sub guvernarea Victor Ponta. O slabă colectare a veniturilor bugetare se înregistrează la sume primite de la UE și anume 36,9% din prevederile bugetare ale acestui an. Situația atragerii acestor sume nu se va îmbunătăți nici în trimestrul 4, deoarece Victor Ponta a tăiat la ultima rectificare bugetară din acest an aproximativ 4 miliarde lei, sume ce reprezentau cofinanțarea pentru atragerea de fonduri europene. Slaba atragere de fonduri europene se datorează lipsei de proiecte promovate sub guvernarea lui Victor Ponta", se mai arată în documentul amintit.

Gheorghe Ialomițianu reclamă și faptul că, de la preluarea guvernării, "Victor Ponta nu a demarat niciun proiect, (...) deși a avut la îndemână atât bani gratuiți de la UE, dar și bani de la bugetul de stat, colectați prin noi taxe, cum ar fi acciza la benzină destinată, chipurile, construcției de autostrăzi".

"Este ușor de anticipat faptul că Victor Ponta nu va construi nimic pentru români nici dacă ar mai guverna 10 ani, pentru că este vădit incompetent, nefiind capabil nici măcar să finalizeze proiectele demarate în anii 2010-2011. Și mai grav este faptul că, sub guvernarea lui Victor Ponta, decalajele dintre România și celelalte state membre ale UE s-au adâncit și mai mult, ducându-i pe români în topul celor mai prost plătiți angajați din UE, cu pensionarii cei mai săraci și cu unul dintre cele mai împovărătoare sisteme de taxe și impozite, care afectează cea mai mare parte a veniturilor unei familii. În guvernarea Ponta, românii nu mai consumă, doar plătesc taxe", susține Ialomițianu.

Deputatul PDL mai spune că Victor Ponta ar trebui să își schimbe sloganul de campanie în "Mândri că românii sunt săracii Europei" sau "Mândri că v-am băgat în recesiune".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 O nouă arestare la vârf în Rusia

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…