INCENDIAR/Pe ce STĂ Iohannis și pe ce STAU HIENELE în BĂTĂLIA pentru Statul Român

INCENDIAR/Pe ce STĂ Iohannis și pe ce STAU HIENELE în BĂTĂLIA pentru Statul Român

Există două tabere care se bat zilele acestea pentru controlul statului român. Totul a început cu noua criza politică de amploare dupa ce președintele Iohannis și premierul Ponta au intrat într-un conflict dur. Motivul este demisia vicepremierului Gabi Oprea după moartea polițistului Gigină, cerută de Iohannis și respinsă la pachet de Ponta și Oprea.

Premierul l-a umilit public pe Iohannis, spunând despre el că este ca „surda-n hora” – adica nu înțelege nimic – atunci când merge să reprezinte România la Bruxelles. Așadar, dacă până acum Iohannis nu era foarte convins să-l dea jos pe Ponta, acum președintele va apăsa pe toate butoanele puterii de care dispune pentru a îndeparta Guvernul. În acest război vor fi implicate ca de obicei și institutiile statului, pe care cei mai importanți politicieni le controlează.

În acest moment, în razboiul pentru putere din România contează doar 4 oameni: Iohannis, Oprea, Ponta și Liviu Dragnea. Aceștia au în subordine adevarate armate. 

Cel mai slab în acest război este in mod paradoxal președintele Iohannis, care deține controlul parțial doar al serviciului român de informații- SRI, al serviciului de informatii externe – SIE și, într-o mică măsura, al serviciului de pază și protectie- SPP. Klaus Iohannis nu are habar dar jumatate din puterea SPP-ului este încă la discreția fostului președinte Traian Basescu prin relația personală cu generalul Burian, cel care conduce divizia de informații a serviciului. Iohannis mai dispune de aparatul tehnic al administrației prezindențiale.

Cel mai important consilier al președintelui Iohannis este cel pe domeniul siguranței naționale – însă acest consilier este generalul Ion Oprișor, cel care este trup și suflet un adevarat băsist. Oprișor a fost băiatul care îi ducea mapele lui Băsescu la ședinte CSAT timp de 10 ani. În acest război cu Ponta și Oprea, Iohannis se poate baza doar pe loialitatea directorului SRI- Eduard Hellvig și pe experiența directorului SIE- Mihai Răzvan Ungureanu. Însă atât Hellvig, cât și Ungureanu conduc de puțină vreme serviciile iar generalii cu stele grele din interior sunt cei care controlează cu adevarat fluxul de informații și dețin astfel puterea.

Avantajele lui Iohannis în fața lui Ponta și Oprea sunt date de popularitatea mare a președintelui și de faptul că Ponta și apropiații lui sunt vizați de numeroase anchete penale. Ca o paranteză, în acest război politic procurorii sunt impărțiți și ei in mai multe tabere.

Ia să vedem insă pe cine se bazează cuplul Ponta – Oprea în războiul cu Iohannis. Bine de știut este că Gabi Oprea este nașul băiatului lui Ponta. Iar George Maior, fostul șef al SRI este nașul fiicei lui Ponta. Pe George Maior, numit recent ambasador în Satele Unite, pe Oprea și Ponta îi leagă o relație stransă. Din cercul de apropiați ai premierului Ponta face parte procurorul general al României Tiberiu Nițu – prietenia dintre ei este de notorietate. Ponta deține controlul Fiscului, al Antifraudei și, parțial, ministerului Justitie, după ce Robert Cazanciuc, rudă cu Ponta de altfel, a devenit cam independent.

Marea forță a lui Ponta în raport cu președintele Iohannis este că are pixul și banii guvernării la dispoziție. Omul cu adevărat puternic de lângă Ponta este însă Gabriel Oprea, cel care și-a dezvoltat timp de 15 ani o adevarată brigadă de influență in interiorul instituțiilor statului. Oprea controlează serviciul de informații al Ministerului de Interne și Directia Generală Anticoruptie – DGA. În mod nemijlocit, Oprea are în subordine Poliția Română și Departamentul de Operațiuni Speciale din cadrul IGPR – un veritabil serviciu secret. Prin ministerul de Interne are control asupra prefectilor. Prin apropiati, Gabi Oprea are influenta in ministerul Apararii, pe care il patroneaza de fapt, si la direcția Generală de Informații a armatei, un alt serviciu secret foarte important. Oprea are relatii personale cu prim-adjunctul DNA – procurorul Marius Iacob, cu prim- adjunctul procurorului general Bogdan Licu și cu șeful Poliției Romane – Petre Tobă. Oprea are contacte bune si in SRI – aripa George Maior, la Inalta Curtea de Justite sau la Curtea militara de apel unde sunt judecati toti ofiterii de informatii. La o simpla analiza a fortelor rezulta clar ca presedintele Iohannis este depasit in razboiul cu Ponta si Oprea.

Singurul om care îi poate dărâma pe cei doi este penalul Liviu Dragnea, cel care deține controlul PSD. În final, pun rămășag că vom vedea niște dosare grele de corupție scoase pe tapet în zilele următoare.

Silviu Mănăstire


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 Așa o fi?

4 VIDEO București 2024...

5 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...