INTERCEPTĂRI DNA/Gabriel Berca a luat mită 50.000 de euro pe când era Ministru de Interne

INTERCEPTĂRI DNA/Gabriel Berca a luat mită 50.000 de euro pe când era Ministru de Interne

UPDATE/Gabriel Berca a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Fostul ministru de Interne, Gabriel Berca, a fost adus în fața judecătorilor de la Curtea de Apel Bacău în vederea emiterii unui mandat de arestare pentru 30 de zile. Potrivit referatului cu propunerea de arestare, fostul senator ar fi cerut bani pentru ca Guvernul să deconteze o serie de lucrări publice efectuate de firma unui om de afaceri din Bacău. 

Potrivit DNA, în perioada aprilie 2010-ianuarie 2012 prin intermediul lui Banu Mihai (în acea perioadă deputat în Parlamentul României) a pretins şi primit, atât pentru sine cât şi pentru partidul din care făcea parte, de la un om de afaceri, în mai multe tranşe, suma totală de 185.000 euro pentru ca în calitate de senator în Parlamentul României şi preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a Partidului Democrat Liberal să-şi folosească influenţa personală pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei comunei Ardeoani jud. Bacău necesare achitării lucrărilor de construcţie în valoare de aproximativ 5,6 milioane lei executate în beneficiul primăriei.

Intervenții pe lângă miniștri

Banu Mihai şi Berca Gabriel, foşti parlamentari, au pretins şi primit bani pentru a-şi folosi influenţa pe lângă membri ai Guvernului României, în vederea alocării unei sume de bani Primăriei comunei Ardeoani jud. Bacău necesare achitării lucrărilor de construcţie executate în beneficiul acesteia de , societatea al cărei asociat şi administrator este omul de afaceri.

În anul 2009 între SC CONEXTRUST SA Bacău şi Primăria comunei Ardeoani, jud. Bacău s-a încheiat un contract de lucrări având ca obiect construirea unei şcoli generale, achiziţia publică fiind estimată la suma 5,6 milioane lei fără TVA, sumă ce urma a fi asigurată din bugetul de stat, conform H.G. nr.1426/2006 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2006, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale. Prin acest act normativ s-a aprobat suplimentarea sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2006, şi alocarea acesteia bugetelor locale ale unităţilor administrativ-teritoriale. Potrivit anexei nr.1, din obiectivele de investiţii ce urmau a fi finanţate făcea parte şi Şcoala cu cls. I - VIII sat Ardeoani,  com. Ardeoani jud. Bacău.

Contract neonorat

Contractul de lucrări dintre Primăria com. Ardeoani jud. Bacău şi SC CONEXTRUST SA Bacău a fost încheiat la data de 20.10.2009, preţul lucrării fiind stabilit la suma de 4.812.900, 35 lei la care s-a adăugat TVA 914,451,07 lei. Lucrările au fost finalizate în luna septembrie 2010, fără ca autoritatea publică să achite contravaloarea acestora în totalitate. În fapt, până la data de 15.09.2010, data la care imobilul a fost predat autorităţii publice şi inaugurat cu ocazia începerii anului şcolar, Primăria Ardeoani a achitat SC CONEXTRUST SA Bacău doar suma de 498.000 lei.

În acest context, Banu Mihai şi Berca Gabriel, la acea dată parlamentari,  i-au solicitat omului de afaceri să finalizeze lucrările şi să predea imobilul beneficiarului, promiţându-i că vor face demersurile necesare pentru alocarea de către Guvern a sumelor de bani necesare achitării lucrărilor.

Taxa de 20 %

Pentru a-şi exercita influenţa la nivelul membrilor Guvernului României în sensul asigurării finanţării, Banu Mihai cu acordul şi din dispoziţia lui Berca Gabriel a pretins atât în nume propriu şi în numele lui Berca Gabriel cât şi pentru partidul din care amândoi făceau parte (Partidul Democrat Liberal) mai multe sume de bani, ajungând în final la un procent de aproximativ 20% din suma pe care societatea o avea de încasat.

În perioada 2010-2012 omul de afaceri i-a dat lui Banu Mihai suma totală de aproximativ 270.000 euro, în această monedă sau în lei. Din această sumă, la solicitarea lui Banu Mihai, 150.000 lei (aproximativ 35.000 euro) au fost remişi acestuia sub pretextul achiziţionării unui teren, banii fiind utilizaţi în exclusivitate de Banu Lucian, fiul lui Banu Mihai. din suma totală de 270.000 euro, suma de 50.000 euro a fost dată în perioada februarie-aprilie 2012, perioadă în care Berca Gabriel a fost Ministrul Administraţiei şi Internelor.

Înregistrări

La data de 25.06.2015 între omul de afaceri şi inculpatul Banu Mihai a avut loc o discuţie la biroul celui dintâi, dialogul fiind înregistrat ambiental audio-video, în baza autorizaţiei emise de instanţa competentă. În cadrul discuţiei omul de afaceri îi reproşează inculpatului Banu Mihai că Berca Gabriel nu s-a ţinut de promisiune şi că nu i-au fost decontate la timp lucrările de la Şcoala Ardeoani, deşi a „cheltuit” în acest scop.

Dialogul ambiental relevă că inculpatului Banu Mihai cunoaşte exact natura nemulţumirii omului de afaceri fiind surprins că acesta nu şi-a luat banii pentru lucrarea din comuna Ardeoani nici până în prezent:

BANU MIHAI : Da’ stai şi tu liniştit! …[înjură – n.n.]…Tu nu vezi că-s călare unii peste alţii? …[neinteligibil – n.n.]…Bă! Acuma, eu îţi spun o chestie! Trebuia să bage…[înjură – n.n.]…o lege a partidelor politice ca lumea, pe care… Toată lumea o fost sponsorizată! Tre’ să-i aduni pe toţi şi-i bagi la puşcărie pe toţi! Nu există deputat care să nu fi fost sponsorizat! …[râde – n.n.]…Există în ţara asta vreo…vreun preşedinte de consiliu judeţean, primar, deputat…oricare.. Tre’ să-i bagi pe toţi că toţi am fost sponsorizaţi! Că doar campania nu se face cu vorbe!

om afaceri: Sponsorizat sponsorizat, da’ …

BANU MIHAI : Bine! Acolo…aici, când te duci şi ceri…ăă…10 %, asta-i altă treabă! Aici e golăneală! Când îţi pun condiţii… Bă! Eu asta am spus: Bă, când pui condiţii…

om afaceri : BERCA m-o …[foloseşte un cuvânt vulgar – n.n.]…cu…cu banii ăia de la Şcoala Ardeoani…

BANU MIHAI : Nu ştiu! Da’ eu ţi-am spus…

om afaceri: De-mi vine să…

BANU MIHAI : VIORELE! Eu m-am dus…

om afaceri: O promis că dă, că face, că…

BANU MIHAI : Nici acuma n-ai luat banii ăia, nu?

om afaceri: I-am luat banii…acuma! Da’ atunci cât am cheltuit?

BANU MIHAI : Nu ştiu! Da-ţi dai seama ce…ce bâlci e …[neinteligibil – n.n.]…OPREA îi lasă…[înjură – n.n.]…Ce să-i zic eu acuma?

Voia banii înapoi

În continuarea discuţiei omul de afaceri îi propune inculpatului să meargă la Berca Gabriel şi să-i ceară banii înapoi. Banu Mihai nu neagă că banii au fost primiţi dar afirmă că în contextual neînţelegerilor politice nu mai discută în prezent cu Berca Gabriel şi că nu vrea să discute acest subiect nici cu martorul:

om afaceri: Ia spune-i c-am cerut banii înapoi!

BANU MIHAI : Îm?

om afaceri: Spune-i…dacă te întâlneşti cu el, spune-i că am cerut banii înapoi! Să îmi dea banii!

BANU MIHAI : Dă-l în …[înjură – n.n.]…N-am nicio treabă să discut cu el treburi din astea!

om afaceri: Da’ i-ai dat atunci ceva din ce-o fost?

BANU MIHAI : Nu i-am dat nimica! Adica nu…că nu mă…Despre trecut nu mai vreau să aud! Să-nchid subiectul!

om afaceri: Stai oleacă! Da’…tu din ăia…

BANU MIHAI : Lasă băi! Gata! Nu mai discutăm despre asta! Îi mort totul! Ce să mai…!

om afaceri: Bun! O zis că-mi face …că-mi dă banii! Când o fost ministru de interne!

BANU MIHAI : Hai să-nchidem subiectul ăsta! Gata! Nu mai vreau să aud! Eu am fost prostu’ proştilor! Înţelegi? În toată afacerea!

om afaceri: Şi eu am luat-o de nu m-am văzut!

BANU MIHAI : VIORELE!

om afaceri: Era să intru şi-n faliment…

BANU MIHAI : E…eu închid subiectul ăsta! Nu mai discutăm! Eu…ce-am putut…am putut să fac, am făcut! Pentru primar, pentru …[neinteligbil – n.n.]… Nu vreau să aud! Eu am…plătesc câte 1.000 de euro în fiecare lună, am datorii pe la bănci… Vreau să vând, să plătesc datoriile… Eu am…

om afaceri: Îi cel mai bine!

BANU MIHAI : Da, mă!

om afaceri: Da, mă! Da’ parcă mă zgârâie aşa pe cap!

BANU MIHAI : Mai am 100.000 de euro de plătit! …[neinteligibil – n.n.]…Ce dracu! Vând ce am de vândut…casa aia vreau s-o dau la cineva în chirie…îmi iau o căsuţă mai mica şi stau cuminte. …[neinteligibil – n.n.]…de toţi banii pe care i-am dus eu acasă! Să vă stea vouă în gât !

om afaceri: Aşa zice? Că i-ai dus acasă?

BANU MIHAI : Da! Eu îs…[neinteligibil – n.n.]…Ce să duci, bă? Da’ ce? Eu îs tâmpit la cap?

om afaceri: Ei…! Da’ adevăru-i că nu i-ai dus toţi… 270.000 de euro…

BANU MIHAI : Da’ nu mă interesează! Eu nu ştiu ce-o fost..

om afaceri: La partid …[râde – n.n.]…

BANU MIHAI : Nu mă interesează! Nu ştiu ce-o fost, ce n-o fost, nu mă interesează! De trecut, numai de bine! Nu ştiu! Nu mă interesează discuţiile astea! Am uitat subiectul ăsta!

om afaceri: Nu-i…Da’ eu…dacă ştiu că…mă plimba în fiecare marţi la Bucureşti…

BANU MIHAI : Păi ce să-i fac, mă? Dacă ăsta-i omul? Nu mă interesează pe mine de el! Nu mă interesează!

Deputatul Banu a ciupit și el

Fragmentul de dialog relevă că între Banu Mihai şi Berca Gabriel au existat discuţii contradictorii cu privire la destinaţia finală a sumelor de bani luate de la omul de afaceri, în sensul în care inculpatul Banu Mihai ar fi fost acuzat că şi-a însuşit personal o parte din bani, aspect negat de acesta.

Inculpatul Banu Mihai insistă asupra faptului că nu trebuie să mai vorbească despre bani nici acum şi nici în viitor şi chiar îşi manifestă supărarea în legătură cu subiectul discuţiei. Din nou, inculpatul recunoaşte tacit primirea unor sume de bani în numele lui Berca Gabriel dar repetă că nu mai vrea să discute acest aspect, că nu mai este interesat de subiect: 

om afaceri: Nu discut, da’ nu pot nici să uit…îs 270.000 euro …

BANU MIHAI : Îi treaba ta! Îi treaba ta, mă, ce-ai făcut tu cu ei! Nu ştiu! Nu discut eu despre treaba asta! Nu ştiu de ce tre’ să discutăm asta!

om afaceri: Cică ce-am făcut eu cu ei!

BANU MIHAI : VIOREL! Hai să-nchidem subiectul ăsta!

om afaceri: Păi îl închidem, da’ dă-l în puşca mea! Să dea banii! Cât o luat el din ăia?

BANU MIHAI : Nu ştiu, bă! Nu mă interesează asta!

om afaceri: Da’ nu tu i-ai dat?

BANU MIHAI : Nu ştiu! Bă! Vrei să discutăm numai despre treburile astea? De asta am venit eu aici să discutăm?

Potrivit DNA, dialogul ambiental purtat de martorul Rusu Viorel cu inculpatul Banu Mihai demonstrează şi titlul cu care au fost daţi banii, respectiv influenţarea membrilor guvernului pentru a aloca sume de bani necesare achitării lucrărilor executate de SC CONEXTRUST SA Bacău.

om afaceri: Da’ n-ai fost la discuţii de fiecare dată?

BANU MIHAI : Bă! Nu mai are nici un sens!

om afaceri: Acuma spui că nu!

BANU MIHAI : Subiectu’ ăsta s-a închis, gata! Are rost? De asta am venit aici? Să mă…

BANU MIHAI : Hai, mă! Mă,  ! Nu ţi-o băgat nimeni mâna-n buzunar, nu te-o obligat nimeni, nu ţi-o făcu nimeni nu ştiu ce…Ce Dumnezeu!

om afaceri: Nu mi-o băgat da’ mi-o zis că nu-mi dă!

BANU MIHAI : O zis că…Nu ştiu! Treaba lui! Ce-ai vorbit cu el, nu mă interesează pe mine ce-ai vorbit cu el!

În continuare, inculpatul Banu Mihai insistă să nu mai vorbească niciodată despre acest subiect: „ Despre asta nu mai discutăm niciodată! S-o terminat bâlciul, ce-a fost a fost…! Ne-am lăsat amândoi de politică…nu ne mai interesează”

Pe parcursul discuţiei, aşa cum am arătat anterior inculpatul Banu Mihai recunoaşte că a luat bani de la omul de afaceri însă neagă că sumele au fost pentru sine: „Eu ţi-am spus! Să le stea...să le stea în gât..repet: Să le stea în gât toţi banii care i-am luat eu de la tine şi i-am dus acasă! Da’ toţi! „

Dialogul confirmă că deşi la discuţiile despre alocarea sumei de bani de către guvern participa şi Berca Gabriel, sumele de bani stabilite au fost remise efectiv inculpatului Banu Mihai:

om afaceri: …[neinteligibil – n.n.]…nu spunea să discut cu tine tot timpul?

BANU MIHAI : Nu mai... …[înjură – n.n.]…nu mai vreau să discut…

om afaceri: Când era vorba de bani...

BANU MIHAI : Bă! Nu mai vreau să aud de el! Înţelegi?

om afaceri: Asta-i altceva dacă nu mai vrei să auzi de el!

BANU MIHAI : Nu mai vreau să aud, nu mai vreau să discutăm despre treburile astea!

om afaceri: Nu vrei să auzi de el, asta-i altceva! Da’...

La finalul discuţiei inculpatul Banu Mihai repetă că nu mai vrea să discute subiectul, că relaţiile cu Berca Gabriel s-au deteriorat şi îi spune martorului să se ducă personal să ceară banii de la acesta din urmă.

La conducerea organizaţiei judeţene Bacău a partidului au fost numiţi Berca Gabriel în funcţia de preşedinte şi Banu Mihai în funcţia de secretar general. Imediat după această numire, la propunerea inculpatului Banu Mihai, omul de afaceri a devenit cel mai cunoscut principal sponsor al PDL Bacău. Imediat după instalarea noii conduceri, s-a hotărât ca Banu Mihai să ţină legătura cu sponsorii partidului, în sensul de a solicita şi încasa de la aceştia sume de bani. În toamna anului 2010, în cadrul unei şedinţe de partid, s-a discutat despre necesităţile de finanţare pentru alegerile locale ce urmau a avea loc în vara anului 2012, stabilindu-se că în perioada precampaniei electorale, respectiv  anul 2011 era necesară suma de 150.000 euro iar în anul 2012 (în campania electorală) era necesară suma de 300.000 euro. În cadrul întâlnirilor restrânse care aveau loc în biroul lui Berca Gabriel şi la care participa doar conducerea partidului (inclusiv parlamentarii), Banu Mihai le-a adus la cunoştinţă că a discutat cu principalul sponsor al partidului, şi că vor avea banii necesari pentru susţinerea campaniei electorale întrucât va pune la dispoziţia partidului sumele de bani anterior menţionate, aspect cu care Berca Gabriel a fost de acord.

Nemulțumiri

În primăvara anului 2012 a existat o discuţie între Banu Mihai şi Berca Gabriel, în biroul acestuia din urmă, discuţie la care a participat şi Scripăţ Constantin, alt membru marcant al partidului (fost prefect al judeţului Bacău). Subiectul acestei discuţii l-a constituit sumele de bani luate de Banu Mihai de la omul de afaceri. Berca Gabriel i-a reproşat lui Banu Mihai că nu a adus la partid toţi banii luaţi de la omul de afaceri, context în care Banu Mihai a încercat să justifice atât banii luaţi de la omul de afaceri cât şi modul de cheltuire al acestora, în sensul că ar fi dus o sumă de bani, ca donaţie, la sediul central al partidului şi ar fi plătit o firmă de consultanţă din Bucureşti. Discuţiile dintre cei doi inculpaţi se purtau pe un ton foarte ridicat.

Omul de afaceri se deplasa aproape săptămânal, de regulă în zilele de marţi, la Bucureşti, unde se întâlnea cu Banu Mihai şi, uneori, cu acesta din urmă . În cadrul acestor întâlniri se discuta problema fondurilor pentru Şcoala Ardeoani iar Banu Mihai afirma că se încearcă rezolvarea problemei în şedinţele Guvernului din zilele de miercuri.

În schimbul sumelor de bani primite efectiv de Banu Mihai de la omul de afaceri, acesta din urmă a solicitat în mod constant alocarea sumelor de bani necesare plăţii lucrărilor executate la Şcoala Ardeoani. Această solicitare a fost discutată inclusiv în şedinţele de partid, iar Berca Gabriel a fost de acord cu solicitarea, în sensul că atât el personal cât şi Banu Mihai se vor implica în obţinerea acestor fonduri la nivel guvernamental. Având în vedere funcţiile deţinute de Berca Gabriel (senator în Parlamentul României, preşedinte al organizaţiei judeţene Bacău a PDL, vicepreşedinte la nivel naţional al PDL)acesta era singurul în măsură să rezolve solicitarea omului de afaceri,  în timp ce Banu Mihai ar fi putut influenţa o astfel de decizie la nivel guvernamental doar cu ştiinţa şi acordul lui Berca Gabriel.

Promisiuni neonorate

Este cert că au fost primite astfel de sume de bani de către cei doi pentru finanţarea „la negru” a partidului, iar între banii daţi de omul de afaceri şi solicitarea acestuia de a fi alocate fonduri pentru lucrările de la Şcoala Ardeoani există o legătură directă, întrucât, în toată această perioadă, singura solicitare a omului de afaceri a fost ca partidul, prin Berca Gabriel şi Banu Mihai, să-şi exercite influenţa la nivelul Guvernului României. În plus, singurul motiv pentru care nu a mai dat bani partidului pentru alegerile locale din vara anului 2012 a fost faptul că Berca Gabriel şi Banu Mihai nu au rezolvat solicitarea acestuia.

Banu Mihai a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 şi primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la omul de afaceri, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a arătat că toţi aceşti bani au fost predaţi lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei şi că acesta a stabilit destinaţia sumelor de bani, astfel: o parte din aceştia (aproximativ 50% din suma primită de la omul de afaceri erau destinaţi cheltuielilor partidului iar diferenţa rămânea în posesia şi la dispoziţia lui Berca Gabriel, ca preşedinte de partid, cu titlul de „cheltuieli de protocol”.

Cu privire la cuantumul sumelor de bani pretinse şi primite de inculpaţii Berca Gabriel şi Banu Mihai, se impun următoarele precizări:

suma totală dată în scopul şi condiţiile arătate anterior este de 270.000 euro, sumă în care sunt incluse:

- suma de aproximativ 35.000 euro reprezentând preţul plătit lui Banu Mihai conform antecontractului de vânzare-cumpărare din luna august 2010 şi care a fost folosită exclusiv de fiul lui Banu Mihai, respectiv inculpatul Banu Lucian. Din cercetările efectuate până în prezent nu rezultă nicio implicare a inculpatului Berca Gabriel în obţinerea şi folosirea sumei de aproximativ 35.000 euro;

- suma de 50.000 euro dată inculpatului Banu Mihai în perioada februarie – aprilie 2012, perioadă în care Berca Gabriel a fost Ministrul Administraţiei şi Internelor. Această sumă nu formează obiectul acuzaţiilor aduse inculpatului Berca Gabriel.

Rezultă, aşadar, că suma totală pretinsă şi primită de inculpatul Berca Gabriel prin intermediul coinculpatului Banu Mihai de la omul de afaceri este de 185.000 euro.

Magistraţii Curţii de Apel Bacău vor stabili dacă fostul ministru de interne, Gabriel Berca, îşi va petrece următoarele 30 de zile în arest, aşa cum au cerut procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Instanţa a rămas, în pronunţare, la ora 12,55 expirând ordonanţa de reţinere a lui Gabriel Berca.

''Întotdeauna am avut încredere în justiţie, cu atât mai mult cu cât mă simt nevinovat. Sunt surprins de situaţia în care mă aflu dar îmi păstrez zâmbetul şi liniştea. Altceva nu am de declarat decât în faţa judecătorilor'', a spus Berca după ce a ieşit din sala de judecată, el menţionând că nu se duce acasă.  Mihai Burlă evz.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Descoperire care dă de gândit în Brazilia...

2 O profesoară de Română care susține că „Luceafărul“ lui Eminescu este roman, greu de demis

3 VIDEO De azi se va circula pe 12 km noi din A0, permițând șoferilor o legătură pe autostradă în partea de sud a Capitalei între DN6, DN5 și DN4

4 „Dacă rămâneam cu el era vai de vieţişoara mea. Era un diavol frumos” / I-a fost amantă lui Florin Piersic timp de 9 ani

5 A început „detonarea” lui Piedone? A apărut o „personajă” nouă în peisaj...