Iohannis dezamăgește Antena3. A respins grațierea pentru Ridzi și Mencinicopschi!

Iohannis dezamăgește Antena3. A respins grațierea pentru Ridzi și Mencinicopschi!

Klaus Iohannis nu a făcut jocul Antenei3, transformată în avocatul infractorilor Monica Iacob Ridzi și  Gheorghe Mencinicopschi.
Presedintele Klaus Iohannis a respins cererile de gratiere formulate de Monica Iacob Ridzi si de Gheorghe Mencinicopschi, a confirmat joi Administratia Prezidentiala.

Sotul Monicai Iacob Ridzi, Tiberiu Iacob Ridzi, a declarat, la sfarsitul lunii mai, ca a depus o cerere de gratiere in numele fostului ministru, invocand atat starea de sanatate a acesteia, cat si situatia celor doi copii ai cuplului.

Mai exact, Monica Iacob Ridzi a invocat in cererea de a parasi Spitalul Penitenciar Jilava faptul ca are doi copii, respectiv o fetita de un an si sapte luni si un baiat in varsta de cinci ani.

De asemenea, in susutinerea cererii de gratiere, fostul ministru a depus mai multe documente, intre care si o dovada ca sufera de o boala hematologica, iar din cauza imunitatii scazute, orice infectie pe care ar putea sa o ia in penitenciar i-ar putea fi fatala.

Monica Iacob Ridzi a fost condamnata definitiv, in 16 februarie, de catre instanta suprema, la cinci ani de inchisoare pentru abuz in serviciu privind manifestarile organizate in 2009 de Ziua Tineretului. Fostul ministru s-a predat la Politia Judeteana Cluj, fiind incarcerata la sectia exterioara din Cluj-Napoca a Penitenciarului Gherla, unde va sta in perioada de carantina.

Potrivit DNA, in perioada 17 martie - 22 mai 2009, Monica Iacob-Ridzi , in calitate de ordonator principal de credite, ar fi hotarat ca, sub pretextul realizarii unor manifestari de amploare la nivel national dedicate Zilei Nationale a Tineretului si externalizarii serviciilor de organizare aferente, sa atribuie ilegal unor firme private contracte de prestari servicii avand acest obiect.

In acest scop a fost alocata firmelor Artisan Consulting SRL si Compania de Publicitate Mark SRL suma de aproximativ 3.120.000 lei, o valoare mult mai mare decat cea solicitata si aprobata prin buget pentru acest eveniment. Fostul ministru al Tineretului si Sportului a hotarat, de asemenea, in mod unilateral, ca evenimentele sa fie organizate in locuri din Bucuresti, Costinesti si 39 resedinte de judet, in care cunostea ca structurile proprii ale ministerului ori alte entitati publice sau private vor desfasura manifestari de acest gen, potrivit procurorilor. 

Gheorghe Mencinicopschi, fost director al Institutului de Cercetari Alimentare, executa din 8 august 2014 pedeapsa de opt ani de inchisoare primita in dosarul privatizarii frauduloase a ICA.

Mencinicopschi a fost dus la spital din cauza unei suferinte cardiace, dupa ce a primit primele ingrijiri la penitenciar. Fostul director al ICA a fost internat sub paza la Institutut "C.C. Iliescu".

Curtea de Apel Bucuresti i-a condamnat definitiv, in 8 august 2014, in dosarul privatizarii ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi la opt ani si pe fostul ministru Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.

In acelasi dosar, fostul director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, a primit sase ani de inchisoare. Tot la sase ani de inchisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Potrivit legii, gratierea este masura de clementa ce consta in inlaturarea, totala sau partiala, a executarii pedepsei aplicate de instanta ori in comutarea acesteia in una mai usoara.

Gratierea poate fi acordata individual, prin decret al presedintelui Romaniei, sau colectiv, de catre Parlament, prin lege organica, conform Constitutiei.


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”