Ion Iliescu: Cred că se impune o analiză serioasă într-un congres al PSD

Ion Iliescu: Cred că se impune o analiză serioasă într-un congres al PSD

Președintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, consideră că se impune o analiză a activității partidului în forurile de conducere, respectiv într-un congres al formațiunii.

În opinia acestuia, o astfel de analiză nu trebuie făcută sub impulsul emoțiilor create în urma rezultatelor din turul al doilea al alegerilor prezidențiale.

"Cred că rezultatele acestor alegeri, cum s-a întâmplat de fiecare dată, trebuie să formeze obiectul unei analize serioase a forului de partid, într-un congres al partidului, care să tragă toate concluziile din această experiență. Așa am făcut de fiecare dată. (...) Conducerea partidului va judeca cum e cel mai bine", a declarat Ion Iliescu, la postul B1 tv.

El a adăugat că PSD este un partid mare, cu experiență îndelungată, un partid născut din Revoluția Română, care a fost atât la guvernare, cât și în Opoziție.

"Eu mă aștept la o judecată matură într-un for de partid, care să tragă toate concluziile și în privința activității de partid și a funcționării partidului și structurilor de partid în teritoriu și concluzii în legătură cu conducerea partidului, cu gândirea politică în ansamblu, adică un moment de analiză foarte serioasă de etapă", a spus Iliescu.

Întrebat dacă se așteaptă ca partenerii de guvernare să părăsească PSD în viitorul apropiat, Iliescu a arătat că partidul a mai trecut prin astfel de momente în 1996. "Depinde. Am mai trecut prin astfel de momente în 1996, când după o guvernare a PSD am pierdut alegerile. A urmat o perioadă de Opoziție când s-au schimbat trei Guverne ale Convenției Democrate. Am revenit în anul 2000. (...) Fiecare partid are conducerea proprie, sigur că în astfel de momente se iau decizii în funcție de interesele proprii", a explicat președintele de onoare al PSD.

Fostul șef al statului consideră că PSD are o experiență acumulată în timp din care trebuie să tragă toate concluziile. "În 2004, când am pierdut alegerile și când a venit domnul Băsescu la Putere, am avut un congres de partid, s-au luat deciziile cuvenite. Cred că este un moment care va impune, tot așa, o analiză serioasă. Iată sunt 25 de ani de activitate în democrație, e regula democrației. Alternanțele la guvernare sunt chestiuni firești înr-o democrație, dar, în ceea ce privește partidele, forțele politice, din fiecare confruntare trebuie să tragă concluziile. Și (PSD — n.r.) o va face într-un cadru serios, de congres e partid", a subliniat Ion Iliescu.

Întrebat dacă echipa de campanie a PSD s-a sfătuit cu el, Ion Iliescu a răspuns că nu a avut pretenții să fie "nici măcar consultant permanent al lor", chiar dacă nu a lipsit comunicarea.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale