Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, scrisoare INCENDIARĂ către Ponta: Nu îngenunchia Justiția, RENUNȚĂ la IMUNITATE

Judecătorul Horațius Dumbravă, membru CSM, scrisoare INCENDIARĂ către Ponta: Nu îngenunchia Justiția, RENUNȚĂ la IMUNITATE

Judecătorul Horaţius Dumbravă îi cere premierului penal Victor Ponta, printr-o scrisoare deschisă, să renunţe la imunitatea parlamentară privind cererea procurorului general referitoare la declanşarea urmăririi penale. Dumbravă este membru CSM. 

''Amintindu-mi declaraţia publică nu mai departe decât acum câteva luni pe care aţi făcut-o de la înălţimea demnităţii şi funcţiei pe care o deţineţi (declaraţia publică din 26 ianuarie, citez cu fidelitate: 'Suntem de acord să modificăm textul constituţional care se referă la imunitate. Vorbim despre Constituţie pentru că, după cum ştiţi, nu există imunitate decât pentru arestare şi percheziţie, nu mai există niciun fel de altă imunitate. Dar suntem de acord să modificăm în cadrul Constituţiei aceste prevederi, iar, în rest, aşa cum s-a întâmplat şi la ultimele cazuri aduse în faţa Parlamentului, PSD va vota de fiecare dată pentru îndeplinirea solicitărilor Justiţiei'), vă cer respectuos să renunţaţi (...) la imunitatea parlamentară privind cererea procurorului general al României în ce vă priveşte, aflată pe rolul Camerei, de declanşare a urmăririi penale pentru presupuse fapte penale'', a spus Horaţiu Dumbravă, informează Agerpres. 

De asemenea, Dumbravă îi cere lui Victor Ponta să facă demersurile necesare, prin modificare Constituţiei,  pentru înlăturarea imunităţii parlamentarilor. 

''Ca lider politic, să vă ţineţi promisiunea şi să solicitaţi comisiei speciale constituite la nivelul Parlamentului introducerea ca teză de modificare a Constituţiei României înlăturarea imunităţii parlamentarilor, aşa cum de altfel aţi promis în declaraţia publică din 26 ianuarie. Evident, singura imunitate care trebuie să rămână în Constituţie trebuie să fie cea legată de votul parlamentarilor şi discursurile de la tribuna Parlamentului. În acest fel, domnule prim-ministru, separaţia puterilor în stat ar funcţiona, iar blocajele constituţionale ce aparent apar acum între Parlament şi justiţie ar fi astfel înlăturate, rezultatul fiind întărirea statului de drept'', a mai spus Horaţius Dumbravă. 

Dumbravă spune că Victor Ponta va putea să dovedească, în instanţă, faptul că acuzele aduse nu sunt întemeiate. 

''Este datoria procurorului să aducă probe, fie că ar exista fapte penale, fie că aceste fapte nu există sau nu sunt prevăzute de legea penală ori nu sunt întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni. Acolo, în faţa magistratului, veţi putea să arătaţi că acuzele aduse nu sunt întemeiate. Veţi arăta, în acest fel, că democraţia funcţionează în România, că instituţiile statului trebuie să-şi facă datoria. (...) Ancheta penală îşi va urma cursul, sunt convins că sunteţi conştient de acest lucru, indiferent de bătăliile efemere politice, indiferent că temporar nu vi s-ar ridica imunitatea. De aceea, ştiind că sunteţi un jurist eminent, fac apel la domnia voastră în a nu lăsa antrenate instituţii ale democraţiei în bătălii care nu le sunt specifice'', a afirmat Dumbravă. 

Acesta nu exclude faptul că şi justiţia "are sincopele ei". 

''Ca şi dumneavoastră, sunt perfect conştient că, în acest context, justiţia are sincopele ei: oameni arestaţi preventiv şi, ulterior, achitaţi definitiv; spectacol public cu zeci de inculpaţi aduşi la anchete cu dube sau chiar elicoptere şi după aceea achitaţi; procese care durează ani de zile şi care puteau fi soluţionate mult mai repede, în interesul justiţiabililor; redactări de hotărâri proaste sau cu mare întârziere frângând speranţa unor justiţiabili într-o justiţie eficientă şi rezonabilă. Aici sistemul are o mare vulnerabilitate. Şi trebuie să recunosc, sunt convins că alături de dumneavoastră, justiţia trebuie să-şi facă curat în propria ogradă. Şi are această capacitate şi instrumentele de a o face, vă asigur de acest lucru. (...) De acord că justiţia mai are multe de făcut. Dar prin ceea ce a făcut în aceşti ultimi ani nu i se poate contesta faptul că a devenit un pilon al statului de drept'', susţine Horaţius Dumbravă. 

Totodată, el a criticat propunerea preşedintelui Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, privind constituirea unei comisii parlamentare pentru evaluarea democraţiei. 

''Justiţia nu se va lăsa intimidată de crearea unor aşa-zise 'comisii speciale de evaluare a democraţiei' tocmai la nivelul unei autorităţi constituţionale - Parlamentul - care a dovedit că nu înţelege democraţia din moment ce respinge pe bandă rulantă nemotivat şi în contradicţie cu valorile statului de drept cereri de ridicare a imunităţii parlamentare pentru unii politicieni acuzaţi de diverse infracţiuni. De aceea, domnule prim-ministru, fac apel la domnia voastră, cu atât mai mult cu cât aţi fost magistrat şi cunoaşteţi valorile intrinseci ale justiţiei şi statului de drept, în a întări capacitatea democraţiei româneşti de a rezista trecătoarelor interese meschine şi de grup'', se mai arată în scrisoare.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ucrainenii și-au demonstrat din nou superioritatea, au găsit călcîiul lui Ahile al rușilor”

2 ULTIMA ORĂ S-a instalat panica? Rusia şi-a mutat avioanele şi elicopterele din Crimeea!

3 Șeful tătarilor din Crimeea după „sabotaje”: „Podul de peste strâmtoarea Kerci este foarte jignit că trebuie să stea la coadă”

4 ULTIMA ORĂ Conducerea rusă a Crimeei a părăsit peninsula în urma unui apel venit de la Moscova

5 Rușii pregătesc măcelul? / Transporturi uriașe de rachete și sisteme S-300 către Ucraina