LIVE TEXT/OPERAȚIUNE ANTITERORISTĂ LA PARIS. „Creierul” atacurilor de vineri, vizat de raidul polițiștilor - VIDEO

LIVE TEXT/OPERAȚIUNE ANTITERORISTĂ LA PARIS. „Creierul” atacurilor de vineri, vizat de raidul polițiștilor - VIDEO

Schimburi intense de focuri de armă s-au făcut auzite, miercuri dimineața, în apropiere de Stade de France, în suburbia Saint Denis, unde străzile au fost închise circulației. Poliția desfășoară operațiuni antiteroriste, în virtutea stării de urgență decretate după atentatele de la Paris de săptămâna trecută. Vizat de operațiunea polițiștilor ar fi Abdelhamid Abaaoud, cel considerat „creierul” atentatelor de vineri de la Paris. 

12:34 Sapte arestari, in total, la Saint-Denis, dintre care trei in apartamentul vizat de asaltul politiei

12:30 Asaltul de la Saint-Denis s-a terminat, anunta AFP 

12.20 Operatiunea politiei se apropie de final, relateaza France 24 si BBC 

12.15 Teroristii care fac obiectul operatiunii din St Denis ar fi vrut sa vizeze cartierul de afaceri La Defense, spun surse citate de Reuters. Informatiile sunt insa contradictorii.
12.10 Sapte persoane sunt audiate in cadrul operatiunii din St Denis: trei teroristi si patru suspecti, relateaza iTele, citata de Le Parisien.

11.15 Politia franceza anunta pe Twitter ca asaltul continua si cinci politisti au fost raniti usor (Guardian)

10.14 Cinci arestari in operatiunea antitero din Saint Denis.

9.46 Trei arestari au avut loc in cursul operatiunii de miercuri dimineata.

9.22 Premierul francez Manuel Valls si ministrul de Interne Bernard Cazeneuve au ajuns miercuri dimineata la Palatul Elysée, resedinta oficiala a presedintelui Frantei, Francois Hollande.

9.16 5-6 explozii s-au auzit miercuri dimineata in zona Saint Denis.

9.05: Raidurile din Paris (Saint Denis) au inceput in jurul orei 4 dimineata. Un locuitor al imobilului vizat a relatat pentru Le Figaro ca in apartamentul suspect au intrat marti seara trei persoane: doi barbati si o femeie. Ei nu i-au atras atentia prin semne particulare

9.03: Perchezitii masive au loc in Toulouse si regiunea Ariege, unde s-au dezvoltat mari retele de islamisti radicalizati. Perchezitiile nu vizeaza suspecti in atentatele de vineri noaptea, ci demantelarea retelelor

Ora 9.01: Doi presupusi teroristi, intre care o femeie kamikaze, au murit in urma asaltului, scrie Figaro. Femeia s-a aruncat in aer cu explozibilul pe care il avea asupra sa. In imobil mai este un suspect

Ora 8.57: Politia le recomanda locuitorilor din zona sa nu iasa din case
Ora 8.56: Zona este intesata de militari, veniti in sprijinul politistilor (Le Figaro)
Ora 8.55: Nu exista certitudinea ca Abdelhamid Abaaoud este in imobilul aflat sub asalt (Le Figaro)

ACTUALIZARE 08.50. Printre cele două persoane ucise s-ar afla o femeie care s-a aruncat în aer folosind o centură cu explozibil. 

ACTUALIZARE 08.25. Operațiunea antiteroristă de la Saint Denis este încă în desfășurare. Potrivit presei franceze, cel puțin un suspect ar fi fost ucis în urma confruntărilor cu poliția, doi suspecți au fost arestați în timp ce un al treilea s-ar afla în continuare închis într-un apartament, încercuit de polițiști. De asemenea, mai mulți polițiști ar fi fost răniți în timpul schimburilor de focuri.

ACTUALIZARE 08.00. „Creierul” atacurilor de vineri de la Paris, ținta operațiunii antiteroriste din această dimineață, anunță BFMTV, care citează surse din poliție.

Potrivit sursei citate mai multe persoane, printre care și Abdelhamid Abaaoud, sunt închise într-un apartament din Saint Denis. 

ACTUALIZARE 7:30 Cel puțin două dintre persoanele vizate de operațiunea poliției au murit. Un al treilea deces este în curs de confirmare, a declarat o sursă din poliție, citată de cotidianul Le Monde. Operațiunea continuă, un bilanț definitiv este imposibil de stabilit deocamdată, a declarat sursa citată de publicația franceză. 

Stade de France este unul dintre locurile vizate de atacurile teroriștilor din 13 noiembrie. 

Potrivit unor surse, este în curs de desfășurare o operațiune antiteroristă la care ia parte și unitatea de elită a poliției franceze (Raid). Mai mulți suspecți s-ar fi ascuns într-un apartament. Timp de o oră, locuitorii cartierului au auzit numeroase detonări.

Evenimentele s-au produs în jurul orei locale 4:30 (5:30, ora României). Potrivit BFM TV, operațiunea vizează prinderea unui al nouălea suspect al atentatelor din 13 noiembrie.

Mai mulți polițiști ar fi fost răniți.

Locuitorii cartierului au fost sfătuiți să stea în case.

Salah Abdeslam, 26 de ani, suspectat că a fost unul dintre teroriștii care au tras cu mitraliera, vineri seara, asupra teraselor pariziene, împreună cu fratele său, Brahim Abdeslam, care s-a aruncat în cele din urmă în aer, este în continuare căutat, inclusiv în Belgia, locul de unde ar fi fost puse la cale atentatele. Autoritățile dispun de o înregistrare video care ar dovedi că mai există un al nouălea membru al comandoului lor, care circula la bordul unui Seat de culoare neagră, iar acesta s-ar putea să fi reușit să fugă.

Alerte cu bombă peste Ocean vizând avioane Air France

Pe de altă parte, două aeronave Air France care aveau ca destinație aeroportul din Paris au fost vizate, miercuri dimineață, de alerte cu bombă. Aeronavele au aterizat în siguranță în SUA și Canada.

Este vorba de zborul 65 cu plecare de la Los Angeles și destinația Paris și de cursa cu numărul 55 cu plecare de pe aeroportul Washington-Dulles, ce urma să ajungă tot la Paris. Cele două zboruri au fost deviate, marți seara (ora locală), după ce s-au primit amenințări telefonice anonime ce menționau prezența unei bombe la bord, a anunțat Air France. Cele două avioane au aterizat fără probleme la Hallifax, în Canada, și la Salt Lake City. 

Autoritățile au urmat procedurile, au inspectat aparatele, au percheziționat pasagerii și bagajele. În prezent, este în curs o anchetă ce vizează identificarea sursei apelului telefonic.





Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

3 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA

4 Piedone este pe punctul de a pierde inclusiv Sectorul 5... E disperare mare printre acoliții lui... Deh, s-a schimbat joaca...

5 Surprize în noul sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro