Lupilor tineri le place jugulara de varan/Dosarul ICA va primi, în sfârşit, un verdict final/ Marţi, la ora 10 este ultimul dans

Lupilor tineri le place jugulara de varan/Dosarul ICA va primi, în sfârşit, un verdict final/ Marţi, la ora 10 este ultimul dans

Aceşti lupi tineri din justiţia română, judecătorii Camelia Bogdan şi Mihai Alexandru Mihalcea, de la Curtea de Apel Bucureşti, vor pune capăt Dosarului ICA. Iar Dan Voiculescu ar trebui, în noaptea de luni spre marţi, să înceapă să-şi pună hainele pentru prezentarea de arestare deoparte. 

Ce s-a întâmplat luni

Doi dintre inculpați, nutriționistul Gheorghe Mencinicopsichi și fostul ministru al Telecomunicațiilor, Sorin Pntiș, au sosit deja la Curtea de Apel București. Pantiș, condamnat în primă instanță la șase ani de închisoare, a declarat că prejudiciul din acest dosar este ”rodul delirului economic al procurorilor DNA” și că ”astăzi nu se încheie procesul, ci ar trebui să înceapă”. ”Dacă e să priviţi puţin modul cum a fost calculat prejudiciul, o să vedeţi ce erori, ce minciuni, ce falsuri, ce incompetenţă incredibilă se ascunde în spatele acelor cifre”, a mai acuzat Pantiș.La rândul său, Mencinicopschi, condamnat și el tot la șase ani de închisoare, a spus că îi este silă de tot ce se întâmplă și s-a plâns iarăși că este stresat și nevinovat. De silă, a mai spus nutriționistul, ”nu am citit niciun document”.

La Curtea de Apel a sosit și Dan Voiculescu, însoțit de avocatul său, Gheorghiță Mateuț, care a venit iarăși cu un braț de dosare. Întrebat dacă astăzi este Ziua Z, mogulul s-a enervat: ”Eu zic că judecata trebuie să aibă loc în sala de judecată, voi face declarații presei când voi ieși. Fiecare zi din viața mea este importantă,astăzi nu va fi ultimul cuvânt”. Spre deosebire de avocatul său, care care un teanc de dosare, Voiculescu are în mână o mapă subțire."Ce am in mapa? E treaba mea”, a răspuns mogulul, vizibil iritat, apoi a intrat în sediul Curții de Apel.

Dan Voiculescu a intrat în sala de judecată și s-a așezat în prima bancă. Discută cu avocatul Gheorghiță Mateuț. La 11.38 a intrat și completul de judecată.

Avocata lui Cristian Cioacă, Maria Vasâi, a fost angajată de Dan Voiculescu ca să-l apăre alături de Gheorghiță Mateuț. Ea i-a mai apărat pe Gigi Becali și pe frații Sile și Nuțu Cămătaru.

 Judecătoarea Camelia Bogdan a pus în discuție ca Sorin Pantiș, fost director al Grivco, să dea un supliment de declarație. Pantiș este audiat. El trebuie să dea explicații despre un contract de închiriere cu Romtelecom. Pantiș vorbește, Voiculescu îl ascultă cu atenție. Reamintim că, în 2003, GRIVCO Tower, ridicat pe terenurile ICA, a fost închiriat către Romtelecom pentru o chirie anuală de 1.531.920 de dolari (fără TVA). Din 2010, aici s-au mutat majoritatea firmelor controlate de familia Voiculescu.

Sorin Pantiș descrie modul în care CCAI SA a încheiat și achiziționat mai multe contracte de închiriere pentru unele imobile. Printre acestea este vorba și de sediul Antena 1, pe Șoseaua București –Ploiești.  El a spus că terenurile ICA a fost pus gaj pentru două credite de 40 și 7 milioane de euro, din care au fost finanțate operațiunile media.

. Completul de judecată a început audierea lui Sandu Jean Cătălin, fost administrator ( 2 0 0 2 - 2005) al societății Benefica (firmă din grupul Grivco), director (2001- 2005) al Direcției Juridice din cadrul ADS, membru AGA al ICA, secretar executiv al PC (fost PUR) și vice președinte al AVAS. Reamintim că acesta este acuzat că ar fi facilitat adjudecarea prin licitaţie, de către Grivco, a pachetului de acţiuni ICA deținut de ADS, la un preț de 75,5 de ori mai mic față de valoarea comercială. El este unul dintre cei doi inculpați care au mairămas de audiat în acest dosar. Prima întrebare a judecătoarei Camelia Bogdan :” Cum vă explicați conflictul de interese?”, referindu-se la faptul că acesta a fost și secretar general al Partidului Conservator (fost PUR).

Între timp, Dan Voiculescu a plecat de la Curtea de Apel. El a refuzat să spună ce credite a girat cu terenurile Institutului de Cercetări Alimentare. Întrebat dacă se mai întoarce în sala de judecată, în cazul în care procesul se termină astăzi, mogulul și-a găsit cu greu cuvintele: ”N-am înțeles întrebarea, dar de ce să mă întorc, nu am ajuns la ultimul cuvânt.Dacă voi fi condamnat, îmi voi lua hainele și voi pleca la închisoare”.

Audierile tuturor inculpaților au luat sfârșit. Judecătoarea Camelia Bogdan dă cuvântul avocaților pe cererea de probatoriu. Au fost depuse 14 cereri de audieri în dosarul ICA. Apărătorul lui Dan Voiculescu,Gheorghiță Mateuț, cere audierea a trei martori: primul ar fi Ilie Sârbu, socrul lui Victor Ponta, care în calitate de fost ministru al Agriculturii a semnat o notă de fundamentare a unei Hotărâri de Guvern privind privatizarea mai multor societăți: ”Se poate lămuri dacă asupra sa s-a exercitat vreo influență”. De asemenea, avocatul mogulului mai cere audierea lui Dacian Cioloș și a președintelui Traian Băsescu.Gheorghiță Mateuț mai cere o mulțimedeprobe: acte de la Registrul Comerțului privind activitatea ICA, adrese de la Ministerul Agriculturii - dacă mai sunt sau nu parte civilă și dacă își mai susțin apelul.De asemenea,mai cere rapoarte ale Curții de Conturi privind activitatea ADS, alte adrese de la Ministerul Agriculturii, PrimăriaCapitalei, ADS...

Avocata Maria Vasâi cere sesizarea Curții Europene de Justiție de la Luxemburg și a Oficiului Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor.

Procesul a fost suspendat pentru 15 minute.

Ședința de judecată s-a reluat. Avocații cer noi probe. Fostul șef al ADS, Corneliu Popa,a cerut să facă un test cu detectorul deminciuni pentru a dovedi că nu a avut rea intenție când a semnat actele de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare.

Unul dintre avocați cere audierea actualului ministru al Agriculturii, Daniel Constantin, un apropiat de-al lui Dan Voiculescu.

Avocatul lui Gheorghe Mencinicopschi are cea mai ”serioasă” solicitare de probă:să vadă în ședința publică un interviu pe care nutriționistul l-a dat anul acesta la Digi 24. Avocații celorlalți inculpați cer audieri, reaudieri de martori, probe noi, adrese de la diverse instituții, expertize de specialitate.

Procurorul DNA cere respingerea solicitarii lui Dan Voiculescu privind audierea lui Dacian Ciolos, Traian Basescu și Ilie Sirbu. Cere și respingerea solicitarii privind audierea altor martori ceruti de acesta. Arata ca ministerul Agriculturii s-a constituit parte cuvila, si ca la dosar sunt depuse toate documentele necesare, deasemenea exista un raport al Curtii de conturi privind activitatea ADS. DNA arata ca alte probe cerutw de Voiculescu nu au relevanta, iar expertizele efectuate in acest dosar sunt lamuritoare. Cu privire la sesuzarea Curtii Europene de Justitie cere respingerea ca inadmisibila

Judecătoarea Camelia Bogdan a anunţat că se va pronunţa în 15 minute pe toate probele suplimentare solicitate de avocaţii lui Dan Voiculescu.

Instanța a respins mai multe probe solicitate de inculpații din dosarul ICA. Judecătoarea Camelia Bogdan a explicat căla Înalta Curte de Csație și Justiție au fost audiați mai mulți martori și că s-a dispus efectuarea a două expertize. Ca atare, o nouă expertiză a fost respinsă. La Tribunal au fost suplimentate aceste probe.Au fost admise înscrisurile cerute de doi dintre inculpați.

Judecătoarea Camelia Bogdan a respins martorii propuși de Dan Voiculescu: Dacian Cioloș,Traian Băsescu și Ilie Sârbu. De asemenea, au fost respinse majoritatea cererilor făcute de avocatul mogulului.

Camelia Bogdan cere concluzii pe apel, pentru ca dosarul să rămână în pronunțare. Avocatul Gheorghiță Mateuț cere recuzarea completului și cere schimbarea încadrării juridice. Avocatul avea solicitarea de recuzare redactată. S-a așezat în fața judecătoarei, lângă Maria Vasâi, nesigur pe el. Se bâlbâie, încurcă legile. Camelia Bogdan îl corectează de câteva ori, pe noul Cod Penal. Îl ascultă ușor amuzată.

Ședința a fost suspendată pentru 10 minute. Se deliberează pe cererea avocaților de recuzare a completului de judecată.

Judecătoarea Camelia Bogdan a anunțat că a respins ca inadmisibilă recuzarea completului. Ședința a fost reluată. Avocata Maria Vasâi a cerut un nou termen de judecată. De asemenea, se cere audierea fiicelor lui Dan Voiculescu. Cererea a fost respinsă.

20.54. Avocații cer amânarea procesului până marţi, ca să pună concluzii pe fond: ”este o cauză complexă, afară este caniculă, este cod roșu de căldură”.

21.30. Avocatul Gheorghe Mateuța recuzat-o din nou pe judecătoarea Camelia Bogdan. Avocatul: ”Spuneți-mi ce să mai fac, nu știu ce să mai fac, îmi respingeți tot ca inadmisibil. Nici măcar sesizarea Curții Constituționale, care nu suspenda apelul, nu ați acceptat-o”. Camelia Bogdan : ”Nu putem oferi asistență juridică avocaților”.

 ORA 22.00. Gheorgiță Mateuț devine plângăcios: ”Vrem copii după notițele grefierului”. Judecătoarea Camelia Bogdan îi răspunde scurt:” O să le aveți”

 ORA 21.54. Judecătoarea Camelia Bogdan a respins, încă o dată, ca inadmisibilă, recuzarea făcută de Gheorghiță Mateuț.

ORA 22.05. Procurorul a cerut pedepse mai mari. În cazulluiDan Voiculescu, 10 ani. Dezbaterile vor continua marţi, începând cu ora 10.00. La Curtea de Apel au fost chemați toți inculpații.


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…

5 VIDEO Cum, mint americanii? / Amănunte greu de digerat despre atentatul cu sute de victime din timpul retragerii americane din Afganistan, negat de Pent…