Macovei: România este la granița dintre democrație și non-democrație

Macovei: România este la granița dintre democrație și non-democrație

Europarlamentarul Monica Macovei, candidat independent la alegerile prezidențiale, consideră că în România, țară aflată la "granița dintre democrație și non-democrație", rolul președintelui este foarte important pentru clarificarea poziției țării în relațiile internaționale.

"Sunt și voi acționa pentru o politică a României către vest, pentru aplicarea Parteneriatului strategic cu SUA, a obligațiilor ce le avem ca aliați în NATO și apoi ca membri ai Uniunii Europene. (...) Poziția României la granița dintre democrație și non-democrație trebuie, însă, să fie folosită pentru România", a declarat Macovei luni seara, într-o conferință de presă, la Bacău.

Monica Macovei a spus că, în relațiile externe, președintele trebuie să contribuie la dezvoltarea relațiilor culturale, comerciale cu Rusia ori China, dar în "niciun caz" în susținerea unor proiecte care ar afecta siguranța națională. "Independența energetică este o problemă de siguranță națională pentru că oferă independență politică. Centralele nucleare, rezervele de gaz și țiței trebuie exploatate doar de companii românești ori provenind din statele aliate", a susținut Macovei.

Ea a adăugat că sărăcia nu este "un accident" în România, ci "furt" din banii publici prin menținerea unui climat favorabil corupției, anunțând că prima mare sa acțiune în plan intern va fi "depolitizarea totală a ANAF".

Totodată, în opinia sa, în România este necesară implementarea cunoștințelor despre democrația participativă, motiv pentru care își dorește să formeze "un grup de 20 de specialiști de elită" care să predea acest subiect. "Vizez să îi determinăm pe oameni să înceapă a scrie parlamentarilor, fie români, fie europeni, opiniilor lor referitoare la actele legislative aflate în dezbateri, să facă amendamente ori să le propună acțiuni legislative. (...) Vrând, nevrând membrii legislativului se vor implica", a precizat Monica Macovei.

Ea a menționat, pe de altă parte, că va încerca să mențină nucleul de oameni care o sprijină în actuala campanie formând o asociație civică. "Partidele sunt o necesitate în democrație, dar în România ele trebuie reformate și această reformă este necesar, acum, să plece de la societatea civilă", a spus Macovei. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

3 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…