Maimuţa mai vrea o dată/Iohannis/Ponta-Episodul 2, la B1 TV

Maimuţa mai vrea o dată/Iohannis/Ponta-Episodul 2, la B1 TV

Aşa-zisa mare dezbatere dintre Iohannis şi Ponta şi-a consumat primul episod. Care, date fiind circumstanţele de până acum, părea a fi şi singurul. Era greu de crezut că Ponta va mai accepta o nouă rundă. După ce, cu arbitrii, jucând la el în sufragerie şi având voie cu copiuţe, a luat notă de trecere. A fost, ca spectacol, lamentabil. Micul clănţău comunisto-securist, ignorând toate regulile bunului simţ, a lătrat non-stop la dobermanul venit să vadă cu ochii lui cum arată maimuţa. Toată lumea s-a aşteptat ca dobermanul s-o sfâşie, s-o facă bucăţi. Mai ales că, la un moment dat, iritat de zgomotele ei, a mârâit fioros. N-a fost aşa, maimuţa a continuat a continuat să danseze. Doar era ora ei! Şi, iată, surpriză! Maimuţa mai vrea o dată!

Vicepreşedintele PNL Ludovic Orban a declarat, miercuri, că liderul liberal Klaus Iohannis va participa, în cursul serii, de la ora 20.00, la dezbaterea televizată organizată la postul B1 TV, cu premierul Victor Ponta.

"Klaus Iohannis va participa în această seară la dezbaterea organizată la postul B1 TV", a anunţat Ludovic Orban, într-o conferinţă de presă, potrivit Mediafax.

Orban a mai spus că echipa candidatului ACL intenţionează să negocieze, alături de reprezentanţii PSD, condiţiile desfăşurării dezbaterii televizate.

"Vom încerca să negociem cu organizatorii dezbaterii, negocieri la care în mod evident va participa şi echipa PSD", a menţionat el.

Dezbaterea Iohannis-Ponta, urmarită de 3,5 milioane de români la cinci staţii TV

Anunțată cu mai puțin de o oră înainte, dezbaterea dintre Klaus Iohannis și Victor Ponta a fost urmărită de 3,5 milioane de persoane la toate cele cinci posturi care au difuzat-o.

Relitatea TV, postul care a găzduit întâlnirea celor doi, a avut cea mai mare audiență din ultimul an. Televiziunea de știri a ieșit pe locul al doilea, după Pro TV, la nivel național și comercial, și prima pe urban.

Paginademedia.ro prezintă în premieră audiențele posturilor TV pe intervalul dezbaterii Ponta – Iohannis, care a durat în jur de o oră și jumătate.
Dezbaterea, transmisă de cele cinci posturi de știri, Realitatea TV, Antena 3, România TV, B1 și Digi24, a avut un total de 3,5 milioane de persoane din întreaga țară, dintre care puțin peste două milioane au fost de la orașe.

NAȚIONAL. 1,3 milioane de persoane din întreaga țară au urmărit dezbaterea pe postul de știri care a și găzduit-o, Realitatea TV.Antena 3 a fost pe locul patru în topul general al televiziunilor cu o medie de 897.000 de persoane, fiind urmată de România TV, cu 680.000 de telespectatori. B1 TV a avut, tot cu dezbaterea, 370.000 de telespectatori.

URBAN. Realitatea TV a fost lider la orașe, cu o medie de 751.000 de telespectatori. Pe Antena 3 erau 600.000 de persoane, România TV 337.000, pe Digi24 – 201.000, iar la B1 TV, 172.000.
COMERCIAL. Realitateta TV a fost a doua și pe comercial, cu 338.000 de telespectatori, în timp ce Antena 3 a avut 164.000 de persoane.

Haos si improvizatie la cea mai bizara dezbatere prezidentiala intre marii finalisti

"Dezbatere normala" care insa "a fost organizata anormal" - este aprecierea coordonatorului editorial de la Realitatea TV, Cozmin Gusa, cu privire la prima dezbatere TV dintre finalistii actualei competitii prezidentiale, Victor Ponta si Klaus Iohanis. Formula este una diplomatica, dezbaterea de marti seara de la Realitatea TV a fost cea mai bizara si, in multe privinte, cea mai amatoristica infruntare dintre prezidentiabilii care au ajuns, dupa 1989, in turul al doilea al competitiei electorale supreme din Romania.

Contextul dezbaterii

Refuzul lui Klaus Iohanis de a participa la infruntare electorala televizata la Realitatea TV cu Victor Ponta a fost constant si acid criticat in ultimele zile de catre jurnalistii acestui post de televiziune. In mai multe rinduri, Cozmin Gusa s-a declarat dezamagit si jignit de atitudinea lui Klaus Iohanis de a nu participa fata in fata la un talk-show electoral cu Victor Ponta. De asemenea, Emma Zeicescu l-a acuzat ca nu e "barbat", fugind de o asemenea confruntare. Marti dupa amiaza, Lavinia Sandru s-a aratat, la rindul ei, deranjata de refuzul lui Klaus Iohanis si a pus in discutie un incident din dimineata aceleiasi zile cu aprecierile critice despre refuz si despre cota electorala a candidatului ACL.

Este vorba despre incidentul din prima parte a zilei de 11 noiembrie de la sediul ACL - asa numitul "atac cu gaini" despre care presa si retelele de socializare au relatat pe larg deja. "Particip la campanii electorale de 10 ani. Aceasta actiune denota disperare. Ponta nu are motiv sa fie disperat. Un sondaj de calibrare il arata pe Ponta la 8 procente in fata lui Iohannis.", a spus Lavinia Sandru. Fapt este ca, putin dupa ora 19, Klaus Iohanis a anuntat pe o retea de socializare ca va veni la infruntarea cu Victor Ponta de la Realitatea TV programata sa inceapa la ora 20.

Dezbaterea propriu-zisa

In ciuda invitatiilor repetate de a veni la dezbatere - precum si a repetatelor critici adresate lui Klaus Iohanis pentru ca refuza sa vina - dezbaterea propriu-zisa a avut un grad ridicat de improvizatie. Dupa terminarea confruntarii, intr-o emisiune care a analizat ce s-a intimplat incepind cu ora 20 la Realitatea TV, moderatorii acestei dezbateri au recunoscut, in mai multe rinduri, ca nu au fost pregatiti pentru aceasta dezbatere. "Am aflat ca domnul Iohanis vine la noi la 19.10, 19.15. Eu eram pregatit pentru o emisiune cu Victor Ponta", a spus Rares Bogdan.

"Ca jurnalist, m-a prejudiciat nespunind clar ca vine in aceasta seara. Daca stiam ca va veni, ma pregateam altfel", a spus, la rindul sau, Andra Miron. Cea care a adaugat: "in prima parte a confruntarii, Victor Ponta aproape ca a moderat emisiunea, a vrut sa se impuna." "Prin anuntul de ultim moment ca vine totusi la dezbatere, Klaus Iohanis a umilit mai multi jurnalisti, dar si oameni din staff-ul sau. Nu il pot lauda pe domnul Iohanis. Sint suparat pe el. M-am saturat de anormalitate. Inclusiv aceasta dezbatere din aceasta seara , nu merge asa", a spus, al rindul sau, Cozmin Gusa, in emsiunea derulata imediat dupa confruntarea celor doi finalisti la prezidentiale.

Asadar, din partea jurnalistilor am avut o atitudine de maxima surprindere cu privire la decizia de ultim moment a candidatului ACL de a veni la confruntare - ceea ce, in perspectiva jurnalistilor de la Realitatea TV, ar explica elementele de improvizatie ale dezbaterii si lipsa unei pregatiri temeinice a acesteia. Asupra acestei corelatii, jurnalistii Realitatea TV au insistat in repetate rinduri, intr-un interval de aproape trei ore dupa terminarea confruntarii. Pe de alta parte, in zilele premergatoare acestei infruntari, ca si in decursul zilei de marti, aceeasi jurnalisti au spus in repetate rinduri ca "il asteapta totusi" pe candidatul ACL la dezbaterea cu Victor Ponta. Prin urmare, desi il asteptau, au fost luati prin surprindere de decizia acestuia de a veni - iar emisiunea care a rezultat a marcat momente rare in materie de infruntare electorala.

Dezbaterea a avut 5 jurnalisti (fapt fara precedent in istoria unor asemenea confruntari) - un moderator principal, aflat in acelasi platou cu cei doi invitati, si patru jurnaliste Realitatea TV care au intervenit pe rind, dintr-un studio invecinat scenei principale de discutie. Intre cele patru jurnaliste, fapt extrem de semnificativ, s-a aflat si Lavinia Sandru - sotia lui Darius Vlasov, subordonat, pe linie de guvern, al lui Victor Ponta, unul dintre candidatii prezidentiali aflati in studio. Dupa terminarea confruntarii, Cozmin Gusa aprecia ca Lavinia Sandru a fost "pro-Ponta". Doamna Sandru, la rindul sau, a nuantat si a precizat ca "nu am fost pro-Ponta, ci am fost, hai sa zicem, anti-Iohanis".

Moderatorul principal insa a fost, clar, pro-Iohanis. Aprecierea ii apartine coordonatorului editorial de la Realitatea TV, Cozmin Gusa ("Rares a fost clar pro Iohanis"), dar ea a fost confirmata, in aceeasi emisiune post-dezbatere chiar de catre domnul Rares Bogdan ("Am ridicat de trei ori mingea la fileu. El , Iohanis , se uita la ceas, fir-ar al dracului de ceas!"). "Era interesul lui Iohannis sa stea mai mult la emisiunea, al lui si al telespectatorilor, nu interesul meu. Nu poti sa te certi cu mine ca de ce depasesc cu 2 minute.

Trebuia sa stai aici si sa te bati cu ala", a mai spus Rares Bogdan, enervat de faptul ca domnul Iohanis l-a atentionat in mai multe rinduri cu privire la inegalitatea tratamentului in privinta timpului de vorbit la care au fost supusi cei doi candidati. De altfel, aceasta a fost una dintre cele mai vizibile probleme, nesolutionata corect de catre moderator(i) - cei doi invitati au vorbit inegal.

Mai mult, Victor Ponta a vorbit, de foarte multe ori, peste discursul lui Klaus Iohanis, fara ca reprezentatul PSD sa fie sanctionat pentru aceste dese intreruperi. Un element fara precedent in istoria confruntarilor finale pentru prezidentiale l-a reprezentat si agenda de discutie. Aceasta nu a fost negociata inainte si, mai multe decit atit, ea a fost comunicata in timp ce emisiunea se derula. De altfel, in chiar startul discutiei, Klaus Iohanis a cerut insistent lamuriri cu privire la desfasuratorul emisiunii.

De asemenea, intrebarile principalului moderator au fost formulate, intr-un mod atipic pentru o emisiune cu doi candidati, carora, teoretic, trebuia sa li se acorde tratament egal. Mai multe seturi de intrebari ale moderatorului au parut ca il tintesc direct pe Victor Ponta "de ce nu l-ati demis pe Stanoevici?", "cine va fi vinovat daca romanii nu vor putea vota?", "vor putea vota duminica romanii din afara tarii". "Eram pregatit pentru Victor Ponta. Nu am stiu ca Iohanis vine", a spus, dupa terminarea confruntarii, Rares Bogdan.

Momentul de publicitate

Intr-una dintre pauzele de publicitate, ordinea in care au intrat pe post clipurile celor doi candidati a fost cel putin interesanta. Primul spot a fost unul electoral - cu Victor Ponta, cu muzica lui Tudor Gheorghe in fundal, despre mindria de a fi roman si despre mindria de a trai in Romania. Al doilea spot: despre un curatator de geamuri de calitate germana, Kaercher. Al treila: despre candidatul ACL, Klaus Iohanis.

Finalul in coada de peste

Unul dintre cele mai bizare momente - atit in privinta emisiunii in sine, cit si cu valoare de precedent - l-a reprezentat finalul dezbaterii, atunci cind moderatorii au anuntat, de citeva ori, ca dupa ce Klaus Iohanis va pleca, Victor Ponta va mai ramane pentru inca o emisiune, nu in calitate de candidat, ci de premier. Klaus Iohanis a fost surprins si a parut foarte deranjat de aceasta posibila desfasurare. Ulterior, Victor Ponta nu a mai ramas la emisiune, fapt care a atras mai multe serii de aprecieri laudative ale jurnalistilor Realitatea TV pentru "eleganta" si "corectitudine". Locul lui Victor Ponta a fost preluat de catre Teodor Melescanu, intr-o seara de televiziune in care cultura improvizatiei a lasat in urma multe fapte despre cum NU se face o dezbatere de anvergura infruntarii prezidentiale dintre finalistii lui 2014.

  C. Pătrăşconiu HotNews.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte... / Să stați pe aproape, că urmează evenimente în PSD...

2 Altă manipulare s-a fâsâit / Vlad Voiculescu, pus oficial sub urmărire penală de DNA pentru abuz în serviciu și complicitate la abuz în serviciu cu cons…

3 Rareș Bogdan, text care ar trebui să dea de gândit...

4 Ca să vedeți cum suntem manipulați! / Polonia a dat undă verde pentru construirea în țară a 24 reactoare modulare mici

5 Ea este fosta soție austriacă a milionarului ucis din Sibiu, căreia i-a luat numele