Moarte SUSPECTĂ la vârful PUTERII din Rusia: Șeful Serviciului de Spionaj Militar (GRU) a murit "în mod neașteptat"

Moarte SUSPECTĂ la vârful PUTERII din Rusia: Șeful Serviciului de Spionaj Militar (GRU) a murit "în mod neașteptat"

Igor Sergun, directorul Serviciului de Spionaj Militar din Rusia a murit "in mod neasteptat", a anuntat Kremlinul intr-un scurt comunicat de presa, fara a preciza cauza mortii oficialului rus. Igor Sergun avea 58 de ani si conducea Serviciul de Spionaj Militar de la Moscova din anul 2011, scrie Wall Street Journal.

Ministrul rus al Apararii, Sergei Shoigu, arata, intr-un comunicat remis agentiei ruse Interfax, ca generalul Igor Sergun a murit subit duminica, fara a oferi alte amanunte.

Vladimir Putin arata, intr-un mesaj de condoleante transmis rudelor si prietenilor lui Igor Sergun, ca acesta si-a servit cu dedicare tara.

"Colegii si subordonatii sai l-au cunoscut ca pe un ofiter militar adevarat, cu experienta, un comandant competent, un om cu mare curaj si un patriot adevarat", a afirmat Vladimir Putin. "A fost respectat pentru profesionalismul sau, taria de caracter, onestitatea si integritatea sa."

Șeful Direcției principale de informații a armatei ruse (GRU), general-colonel Igor Sergun (59 de ani),  se afla pe listele cu sancțiuni ale UE și SUA pentru rolul serviciului său în criza ucraineană.

Sergun a început să activeze în spionajul militar în 1987. În 1988, conform Interfax, acesta avea gradul de colonel și activa ca atașat militar al URSS la Tirana (Albania).

El a fost numit șef al GRU, devenind totodată șef adjunct al Statului Major General al armatei ruse, în 26 decembrie 2011, luându-i locul lui Aleksandr Șliahturov, care a fost trecut în rezervă ca urmare a împlinirii limitei de vârstă. În 2014, Igor Sergun a fost inclus pe listele cu sancțiuni ale Uniunii Europene și Statelor Unite ale Americii pe fondul suspiciunilor privind implicarea ofițerilor GRU în conflictul din estul Ucrainei.

Kievul a denunțat în mod repetat implicarea GRU în acțiunile militare din sud-estul Ucrainei. Rusia a fost acuzată de liderii ucraineni și occidentali că furnizează echipament militar și resurse rebelilor proruși din Donețk și Lugansk, teatrul unei insurecții militare din aprilie 2014.

Un tribunal din Kiev examinează în prezent cazul a doi militari ruși — Aleksandr Aleksandrov și Evgheni Erofeev — acuzați de trecerea ilegală a frontierei, contrabandă și activități militare și teroriste. Acuzarea susține că la interogatoriul după reținerea în mai 2015 cei doi au recunoscut că sunt ofițeri GRU în termen.

Ministerul rus al Apărării afirmă, dimpotrivă, că în momentul reținerii cei doi nu mai făceau parte din armata activă. De altfel, în timpul procesului, aceștia și-au schimbat depozițiile, negând că în momentul capturării lor ar fi fost militari activi.

La conferința sa de presă anuală cu mass-media locale și străine, din decembrie, președintele Vladimir Putin a afirmat că autoritățile ruse 'nu au ascuns niciodată' prezența unor militari ruși pe teritoriul Ucrainei pentru anumite 'sarcini specifice', dar că nu este vorba de desfășurarea de trupe regulate.

Întrebat de un reporter ucrainean în legatură cu cei doi ofițeri GRU, capturați de Kiev și judecați acum în Ucraina, Putin a răspuns: 'Noi nu am spus niciodată că nu au existat oameni acolo care aveau anumite sarcini, inclusiv în domeniul militar'. El a insistat însă că nu a fost vorba niciodată de trupe 'regulate ruse', după cum a relatat la vremea respectivă Reuters.

În acest context, portalul ucrainean Rbc.ua amintește că, la 27 decembrie, a murit la Moscova șeful-adjunct al forțelor aeropurtate ruse, general maiorul Aleksandr Șușukin (52 de ani), care a condus operațiunea de anexare a Crimeii în martie 2014.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Țoapa o să vomite venin! „Gură de aur” și Reghe, poze în tandrețuri!

2 FOTO O profesoară de 41 de ani însărcinată a fost arestată după ce s-a culcat cu un elev de 15 ani

3 Priviți ce panouri rutiere montează Poliția din Ungaria, exclusiv pentru șoferii români

4 „Îmi cer scuze, n-aveam bani ieri!”

5 Furnizorii de gaze trimit notificări cu tarife noi exorbitante