O BIJUTERIE jurnalistică/10 ani DEGEABA cu Ponta deputat de Târgu Jiu/28 noiembrie 2004 – 28 noiembrie 2014

O BIJUTERIE jurnalistică/10 ani DEGEABA cu Ponta deputat de Târgu Jiu/28 noiembrie 2004 – 28 noiembrie 2014

În urmă cu exact 10 ani, Ponta era ales deputat de Târgu Jiu. O trambulină ideală și onorantă pentru tânărul om politic de atunci, să reprezinte în Parlament, la 32 de ani, orașul lui Brâncuși și un județ renumit, în acea vreme, pentru sistemul mafiot instaurat de Nicolae Mischie.

Astăzi, la 10 ani distanță, Ponta este pe tobogan și ca om politic, și ca om de stat. Ce alt restart mai bun și-ar putea da el, în aceste momente de totală degringoladă personală, dacă nu o petrecere populară, azi, la Târgu Jiu, în mijlocul ”gorjenilor lui” care-l adoră și abia-l așteaptă să-l ovaționeze, să-l poarte pe brațe și să-și exprime recunoștința pentru paradisul răsturnat în care trăiesc?

În Gorj sunt foarte mulți bani negri. Cu o parte dintre ei se tipăresc zilnic cele mai multe titluri de presă scrisă din România. Astăzi, niciunul dintre aceste ziare nu amintește de această ”sărbătoare” cât se poate de macabră.

În cei 10 ani împliniți azi de la instalarea lui Ponta ca deputat de Târgu Jiu, acest ”faraon”, acest ”monumental” și acest ”astru” (cum bine îl numea Florin Negruțiu, de la ”Gândul”), a intrat de doar câteva ori în propriul cabinet parlamentar, și asta numai în campaniile electorale, când trecea prin zonă să-și reînnoiască mandatul, așa cum vin ”stranierii” să-și schimbe actele. Dacă gorjenii ce muncesc ”afară” vin cu bani, Ponta a venit, de regulă, să ia. Este cel puțin umilitoare și descalificantă pentru el constatarea că Elena Udrea, așa cum e ea, a alocat ca ministru mai mulți bani pentru Gorj, decât Ponta ca premier. Din punct de vedere tactic, probabil că Ponta lasă Gorjul să se târască, tocmai pentru a se putea închina mai bine la ”Astru”…

O vreme, sute de gorjeni l-au căutat pe Ponta, încrezători, prin cabinetul parlamentar din Târgu Jiu. Cu problemele lor lumești. Acolo găseau doar niște consilieri semi-agramați, chiar și la oral. De ceva vreme, s-a înțeles care-i treaba, până în ultimul sătuc din Gorj. Pe deputatul Ponta nu-l mai caută nimeni.

De la instalarea ca deputat de Târgu Jiu, statul român a cheltuit zeci de miliarde, cu salariul său, cu salariile consilierilor și cu costurile auxiliare. La schimb, Ponta n-a returnat nimic.

Gorjul este, astăzi, cu mult înapoia județelor din jur, la toate capitolele. E suficient să repet că Ponta n-a adus niciun investitor în Târgu Jiu, și n-a creat niciun loc de muncă. În cei 10 ani, s-a continuat politica de scoatere a acestui județ în afara României și în afara timpului prezent, prin izolarea sa din punct de vedere al infrastructurii și prin promovarea unor politruci incompetenți în posturi cheie.

 De pildă, de doi ani de zile Gorjul este izolat de Transilvania, neputându-se circula prin Defileul Jiului. Ion Tudor, un politruc semi-imbecil, trecut de Ponta succesiv pe la șefia Oficiului pentru Protecția Consumatorilor, Poliției Locale Târgu Jiu, a Ministerului Mediului și a Gărzii de Mediu Gorj, a fost pus apoi să conducă Secția de Drumuri Naționale (!), ca să fie toată lumea sigură că refacerea drumului (cu doar două benzi, atât!) din Defileul Jiului va dura ani de zile. Pe niciuna din hărțile de premier ale lui Ponta, cu autostrăzi și drumuri expres, nu se zice nimic despre ”județul lui”…

 Deși se află, deja, în topul șomajului din România, Gorjul va ajunge să conducă detașat în acest clasament, întrucât este județ monoindustrial și Complexul Energetic Oltenia a fost pus pe butuci de un alt băiat de-al lui Ponta, fostul vicepreședinte PSD Gorj Laurențiu Ciurel. Ponta l-a urcat pe mormanul de miliarde de euro al principalului furnizor de energie electrică al țării, încălcând cu o nesimțire maximă O.U. 109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. De dimineața până seara, propaganda PSD ne spune că Ciurel e manager ”apolitic” și ”privat”. Dacă zici tu, ”Astrule”… Câteva mii de gorjeni se pregătesc să plece în șomaj, ”fericitul” moment amânându-se artificial doar ca să nu pice Domnu` Goe bacalaoreatu’. Nu mai departe de ieri, am publicat documente ce atestă că Ciurel a dat contracte de sute de miliarde de lei vechi foștilor săi șefi, și niciunul dintre liderii politici ai opoziției n-a preluat subiectul, deși dovezile au ajuns până în ”Adevărul” și ”Cotidianul”. În politica locală, este roșu pe tot terenul, de unde și viitorul luminos… Perversiunile politice ale lui Ponta au mers până la a-și alege și contracandidații, pentru postul de deputat. Fiecare dintre iepuri a primit compensații substanțiale, care i-au motivat să nu iasă din case în campaniile electorale.

Cel mai greu a fost cu Dan Diaconescu. Dar astăzi, Mihai Prunariu, fostul președinte al PPDD Gorj este vicepreședinte PSD Gorj și președintele clubului Pandurii Târgu Jiu. L-a preluat pe când era în Europa League și l-a dus, în timp record, la ușa Diviziei ”B”. Pentru că pesediștii e mai superiori și trebuie să conducă absolut toate domeniile, chiar și fotbalul, cu riscul dezafilierii echipei.Tot ce e nepesede e inferior și trebuie condus. Și muls. Asta e politica lor.

 Cât despre turism, și Brâncuși… Perioada asta, de pildă, nu poți vizita ce a mai rămas după ”spălarea” Porții Sărutului, pentru că operele sunt înconjurate cu nămol adus din SUA, cu bani împrumutați de la Banca Mondială. Jumătatea din județ necebăluită de exploatările miniere conține locuri nepereche, dar nepuse în valoare și nepromovate. Mai mult, pădurile din aceste zone protejate cad, rând pe rând, la pământ… Superba Casă Gănescu, în care a locuit Brâncuși, în 1937 – 1938, când s-a edificat Ansamblul sculptural, a fost scoasă din circuitul turistic și confiscată de … PSD, pentru chiolhanuri și alte plăceri lumești.

Ca să înțelegeți ce lighioane conduc instituțiile publice în Gorj, imaginați-vă că, din ordinul lui Ponta, la Târgu Jiu s-a desființat până și Biroul Teriorial al Direcției Naționale Anticorupție. Foștii procurori DNA au fost transferați la parchete normale, dar continui să-i văd bot în bot prin cârciumi, cât se poate de ostentativi, cu tot felul de penali. De la debarcarea lui Mischie, n-ați auzit de vreun baron din PSD Gorj deranjat de DNA. Mai nou, înțeleg că se întrec care dintre ei iese la pensie fără să fi umblat deloc la cardul de salariu! La venirea lui Ponta în Gorj balaurul avea un singur cap: Mischie. Acum are șapte, și s-au încăierat pe resursele locale chiar și în campania electorală, când niște deputați PSD s-au plâns la Ponta că nu mai e de trăit cu Călinoiu, președintele Consiliului Județean.

 Am mai spus-o și altă dată, această horă a unirii dintre instituțiile statului de drept este dirijată, la Gorj, de un prefect recrutat de Ponta din cazinoul de la Hotel Gorj. Asta ca un imblod pentru tinerele vlăstare, să nu pună mâna pe carte că n-or să ajungă bine.

 La Universitatea de stat din Târgu Jiu, Ponta și ministrul pentru învățământ superior Mihnea Costoiu, gorjean și deputat de Gorj, îl garantează pe Adrian Gorun, un nebun fără acte, care mai nou este atestat de OSIM ca inventator în inginerie, în condițiile în care pacientul cu pricina este absolvent de drept și filosofie. Milioane de euro sunt delapidate de această universitate, sub pretextul cercetării, în timp ce profesorii neagreați de Gorun au ajuns să fie plătiți cu un leu pe oră.

Ponta n-a reformat, în Gorj, nici măcar PSD-ul. Siderați de inconsistența limfuroilor cu experiență în cazino, promovați de premier,  gorjenii au ajuns să-și dorească ca dinozaurii care conduc azi partidul să fie veșnici. Deși atât Călinoiu, cât și Cârciumaru conduc județul doar cu două viteze: pe loc și înapoi.

 Acum 10 ani, Ponta levita între Iulia Vână, astăzi viceprimar la Târgu Jiu, și Georgiana Porumbel, ajunsă șefă peste Ciurel, în Consiliul de Supraveghere al Complexului Energetic Oltenia. Ce merite au? Păi Vână a dat dispoziție să fie ”spălată” Poarta Sărutului, iar Porumbel folosește electrocasnice care consumă curent electric produs de Complexul Energetic Oltenia. Este explicația publică a tatălui ei, Gheorghe Porumbel, alt pesedist, șef și el, la Doina Gorjului.

Imaginați-vă că vă treziți într-o dimineață într-un orășel mic, ca Târgu Jiul, numai cu PSD în jur… Și cu deputatul Ponta absent, chiar și în ziua când, dacă ar fi fost bărbat și ar fi avut o țâră de curaj, ar fi venit ”acasă”, să sărbătorească, cu ”gorjenii lui”, împlinirea a 10 ani de când își bate joc de ei.

Narcis DAJU








Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

4 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

5 Foarte interesante amănunte...