Parlamentul, transformat în Adunare Constituantă? Crin: Au existat discuţii în USL. Cât de fezabilă este această idee

Ovidiu Donţu, vicepreşedinte al Comisiei de revizuire a Constituţiei, a spu că va pune pe tapet  adoptarea tuturor măsurilor care s-au propus, caz în care este nevoie ca Parlamentul să se transforme în Adunare Constituantă, potrivit Mediafax.

Preşedintele Comisiei de revizuire a Constituţiei, liderul PNL Crin Antonescu nu a ezitat să spună că această idee a fost discutată în interiorul alianţei USL. „Putem să discutăm orice, nu cred că se mai poate pune problema transformării acestui Parlament acum în Adunare Constituantă, e o discuţie care a avut loc la început. N-am avut atunci consens în această chestiune, nu am avut atunci două treimi, mi-aduc aminte că PSD nu a fost de acord să luăm în discuţie o asemenea variantă, şi la noi erau părerile împărţite, nu cred că acum mai e cazul“, a declarat Antonescu.

„Este o exagerare“

Ceilalţi colegi din Comisia de revizuire a Constituţei au catalogat  declaraţiile lui Ovidiu Donţu „o exagerare“. „Este un punct de vedere al colegului, nu împărtăşesc această opinie, pentru că Parlamentul nu se poate transforma într-o Adunare Constituantă, este o altă procedură. În prima şedinţă a comisiei de revizuire a Constituţiei trebuie să se discute observaţiile Curţii Constituţionale“, a declarat, pentru Mediafax, deputatul PSD Ciprian Nica, vicepreşedinte al Comisiei juridice.

Liberalul Gabrieal Andronache explică că Adunarea Constituantă nu poate revizui Constituţia, ci doar adopta un proiect nou al Legii Fundamentale. „Domnul Donţu exagerează pentru că Parlamentul se transformă în Constituantă în momentul în care se elaborează un proiect nou de Constituţie, aici vorbim despre o lege de revizuire a acestei Constituţii şi va parcurge procedura parlamentară, adică va fi votată de Senat şi de Cameră. Domnul Donţu a încurcat planurile“, a arătat şi deputatul PNL Gabrile Andronache, pentru Mediafax.

Monarhiştii vor Adunare Constituantă

Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei anunţă că sâmbătă vor avea loc marşuri în patru mari oraşe din România, prin care se solicită transformarea Parlamentului României în Adunare Constituantă şi adoptarea unei constituţii monarhice.

„Alianţa Naţională pentru Restaurarea Monarhiei cheamă toţi românii, sâmbătă, 5 aprilie 2014, la ora16.30, în Bucureşti, în Piaţa Victoriei, în Cluj-Napoca, în Piaţa Unirii, în Craiova, în curtea Catedralei Sf. Dumitru, în Timişoara, în Piaţa Victoriei la Marşul Regal – Monarhia pentru viitor, pentru a cere Parlamentului României să se transforme în Adunare Constituantă şi să adopte o constituţie monarhică, nouă, care să reprezinte soluţia legitimă şi de viitor pentru ţara noastră, iar România să redevină Regat, recăpătând în acest fel prestigiul extern şi echilibrul intern de dinainte de 30 decembrie 1947“, se arată într-un comunicat al ANRM.

„Nu este constituţional“

Fostul avocat al Poporului, Iancu Gheorghe, explică că Legea Fundamentală împiedică formarea unei Adunări Constituante, dacă luăm în calcul un proiect de revizuire a Constituţiei şi nu o Lege Fundamentală nouă. „Este neconstituţională. Nu are nicio legătură cu Constituţia, care spune cum se revizuieşte Constituţia. Parlamentul revizuieşte Constituţia, nu adunarea constituantă. O adunare constituantă trebuie pentru o nouă Constituţie“, a spus Iancu, pentru „Adevărul“.

Profesor în drept constituţional, Gheorghe Iancu, a spus cum este posibilă transformarea Parlamentului în Adunare Constituantă. „Pentru înfiinţarea unei adunări constituante se fac alegeri. Proiectul poate să-l facă oricine, Parlamentul, Guvernul. Apoi, Guvernul organizează referendumul pentru adoptarea unei noi Constituţii“ a mai arătat Iancu.

Ce spune Constituţia

În articolul 151 din Constituţie, se specifică clar că doar Parlamentul poate adopta un proiect de revizuire a Constituţiei. „Proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere. Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire“, se arată în Legea Fundamentală.

Senatorul PSD Ioan Chelaru a anunţat că membrii comisiei de revizuire a Constituţiei îşi vor relua activitatatea săptămâna viitoare şi vor pune proiectul în acord cu observaţiile Curţii Constituţionale şi de experţii Comisiei de la Veneţia.

Sursa: adevarul.ro


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Rareș Bogdan îi dă în vileag: Ciuma Roșie a simțit mirosul miliardelor de la UE, de aceea vrea dărâmarea Guver…

2 VIDEO După interviul ăsta, Toader ar trebui chemat la DNA! Despre cum l-au sechestrat Dragnea, Tăriceanu și Dă…

3 Record mondial / Acest primar PSD primește salariu, pensie, pensie specială de parlamentar și pensie specială de…

4 ALERTĂ Proiect de lege scandalos inițiat de Jandarmerie: vrea să interzică acoperirea feței la mitinguri, prec…

5 Document / Un studiu care aruncă în aer 3 luni de exagerări: Cei care sunt asimptomatici nu-i pot contamina pe c…

recomandări

Te ia DNA: Baronul Salvador

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Trucurile astea cu cărți sfidează gravitația