Penalul și-a SCOS din CV studiile și cursurile universitare

Penalul și-a SCOS din CV studiile și cursurile universitare

Premierul penal al României, Victor Ponta, a decis să își șteargă studiile și cursurile universitare pe care le-a absolvit de pe variantele în limba engleză și în limba franceză ale siteului guvernului. În ultimii trei ani, după ce s-a descoperit că a plagiat teza sa de doctorat, penalul și-a cosmetizat în mai multe rânduri CV-ul.

Site-ul guvernului României are versiuni atât în limba română dar și în engleză sau franceză. Lucru nomal, dat fiind că și celelalte state din Europa au tradus informațiile guvernamentale cel puțin în limba engleză. 

Normal ar fi fost ca varianta în limba engleză a site-ului guvernului României să fie o simplă traducere a celui oficial gov.ro. La o primă vedere (grafică, rubrici, contact etc) așa și este. Când analizăm modul în care au fost traduse cv-urile miniștrilor remarcăm unele neconcordanțe. Cea mai flagrantă o găsim în dreptul premierului Ponta. Din variantele în limba engleză și franceză ale CV-urilor lui Victor Viorel Ponta, au fost înlăturate complet secțiunile „educație și formare” pe care le regăsim, însă, în varianta românească a CV-ului premierului, scrie România Liberă.

Eroare sau rea intenție?

Există două posibile explicații. Poate fi vorba de o eroare de culegere în urma căreia în CV-urile redactate în limba engleză și franceză a fost uitată secțiunea „educație și formare” a premierului. Variantă puțin probabilă dat fiind că la această secțiune - existentă doar pe site-ul în limba română - premierul a trecut nu mai puțin de opt puncte, menționând, printre altele: „iulie - august 2004, cursant al Summer Programme in History, Politics and Society, Exeter College, Universitatea Oxford; decembrie 2000 - februarie 2001, Procuratura Naţională Anti-Mafia - Roma, Italia; februarie 1999, seminarul internaţional cu tema „Companiile Offshore", Banca Naţională a Greciei, Atena; iulie 2002, stagiu de pregătire în domeniul luptei anti-fraudă OLAF (Oficiul European Anti Fraudă), Bruxelles, Belgia”. 

O a doua explicație a omiterii acestor cursuri (este omis și faptul că a absolvit Facultatea de Drept) din cv-ul său tradus în engleză și franceză, poate fi reprezentată de decizia premierului de a ascunde străinilor, cu bună știință, detalii legate de educația sa. În ultimii ani, veridicitatea și autenticitatea studiilor lui Victor Ponta au fost puse la îndoială pe plan internațional. În anul 2012, revista științifică Nature l-a acuzat pe premierul Ponta că a plagiat în lucrarea sa de doctorat. După ce Universitatea București a admis plagiatul, iar Ministerul Educației a dat o lege care i-ar fi permis să renunțe la doctorat, Ponta a decis să nu își mai treacă în niciun CV (deci nici în cel de pe siteul gov.ro, în limba română) doctoratul în drept. Anterior, Ponta și-a mai cosmetizat o dată CV-ul scoțând din el, începând din 2012, un masterat pe care pretindea că l-a făcut la Universitatea Catania, din Italia. Asta după ce un reprezentat al universității a infirmat prezența lui Ponta la cursurile universității Catania.



Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”