PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG referitoare la renunțarea la titlurile științifice

PNL cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR cu privire la OUG referitoare la renunțarea la titlurile științifice

PNL a solicitat duminică Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 94/2014 referitoare la renunțarea la titlurile științifice, deoarece inițierea acesteia a fost determinată de interesele private ale premierului Victor Ponta.

Foto: (c) MIHAI POZIUMSCHI / AGERPRES FOTO

Potrivit unui comunicat de presă remis AGERPRES, prim-vicepreședintele și vicepreședintele PNL, Cătălin Predoiu și Raluca Turcan, au trimis o scrisoare Avocatului Poporului în care precizează că, potrivit prevederilor art. 115 alin. (4) din Constituție, Guvernul poate adopta ordonanțe de urgență numai în situații extraordinare a căror reglementare nu poate fi amânată, având obligația de a motiva urgența în cuprinsul acesteia.

"Niciunul dintre argumentele invocate de Guvern în sprijinul adoptării ordonanței de urgență criticată, nu se referă la prevederile invocate mai sus, în alte cuvinte nu este motivată urgența adoptării acestor texte, ceea ce încalcă prevederile art. 115 alin. (4) din Constituție. De asemenea, decizia primului ministru de a iniția această ordonanță a fost determinată de interesele private ale lui Victor Viorel Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgând din deținerea unei diplome de doctor în drept al Universității București, în condiții frauduloase. Natura privată a actului normativ este, în acest context, evidentă. Iar procedura de inițiere a lui, neconstituțională", mai susțin semnatarii sesizării.

Cei doi liberali arată că semnatarul ordonanței de urgență a inițiat un act al Guvernului al cărui unic scop este eliminarea unui prejudiciu major de imagine creat ca urmare a actului plagiatului, "pe cale de consecință decizia primului ministru a fost determinată de interesele private ale lui Victor Ponta, cel confruntat personal cu riscurile decurgând din deținerea unei diplome de doctor în drept al Universității București, în condiții frauduloase".

Guvernul a modificat la sfârșitul anului 2014, printr-o ordonanță de urgență, Legea Educației naționale, stabilind printre altele și cadrul legal care reglementează regimul titlurilor științifice.

AGERPRES/(AS-autor: Dana Piciu, editor: Mihai Simionescu)


Citește și:

populare
astăzi

1 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

2 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

3 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

4 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

5 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei