Pocora: Silaghi va fi susţinut de PSD, Ponta şi prietenii. PNL nu are legătură

Pocora: Silaghi va fi susţinut de PSD, Ponta şi prietenii. PNL nu are legătură

Purtătorul de cuvânt al PNL, Cristina Pocora, a declarat, luni, că Ovidiu Silaghi va fi susţinut pentru un post de deputat la parţialele din 25 mai de "PSD, Victor Ponta şi prietenii", ea arătând că PNL nu are nicio legătură cu candidaţii PSD, dar deocamdată nici nu are candidat la Satu Mare.

" Ovidiu Silaghi , în momentul de faţă, este candidatul PSD. PNL şi PSD nu au nicio treabă în această situaţie. Prin urmare, e candidatul PSD, îi va face campanie şi îl va susţine PSD, Victor Ponta şi prietenii. PNL nu are legătură cu candidaţii PSD", a precizat Pocora, întrebată dacă filiala PNL Satu Mare îl va susţine pe Silaghi să candideze pentru un post de deputat, în condiţiile în care acesta a devenit membru PSD şi candidează susţinut de social-democraţi.

Pocora a precizat că, în condiţiile în care Silaghi e candidatul PSD, înseamnă că nu mai are nicio legătură cu PNL.

Purtătorul de cuvânt al PNL a mai spus că în acest moment în partid se analizează variantele de reacţie după plecarea lui Silaghi la PSD, în condiţiile în care acesta era propus de liberali pentru a candida, iar termenul de depunere a unei noi candidaturi expiră luni seară.

Întrebată dacă PNL va avea candidat separat în colegiul în care Silaghi candidează acum din partea PSD, Pocora a precizat: "În această seară expiră termenul pentru depunerea candidaturilor. PSD, când pune la cale un plan de genul acesta, vedeţi că o face în ultima secundă".

"În momentul de faţă se analizează ce variante sunt. Vă aduceţi aminte decizia Delegaţiei Permanente prin care Silaghi fusese propus candidatul PNL. Acum, în această situaţie, vom vedea ce propuneri vor veni de la organizaţie", a adăugat Pocora.

În ceea ce priveşte preluarea şefiei filialei PNL Satu Mare, Pocora a menţionat că se va numi un interimar, conform procedurilor statutare uzuale.

"PNL Satu Mare înseamnă mai mult de una-două persoane care aleg să treacă alături de PSD. Traseismul se dovedeşte a fi o boală lungă şi grea în România şi ţine de integritatea şi de fiecare persoană felul în care se raportează la cariera politică, la scena politică", a mai spus Pocora.

Preşedintele PSD Victor Ponta a declarat, duminică, că liberalul Ovidiu Silaghi se va înscrie în PSD, el precizând că altfel acesta nu ar fi putut să candideze în Colegiul 2 din Satu Mare la alegerile parţiale din 25 mai, pentru un post de deputat.

'Sigur că da, pentru că nu poate să candideze altfel, se va înscrie în PSD", a spus Ponta despre Silaghi.

El a arătat că Silaghi va fi candidatul "întregului USL' în colegiul din Satu Mare.

„Însă este candidatul, aţi văzut, al întregului USL în acel colegiu de la Satu Mare şi preşedintele CJ PNL şi ceilalţi primari îl susţin, pentru că acolo doar USL poate să câştige şi doar în formula USL am câştigat şi primăria, şi CJ după 12 ani în care, normal, prin sistemul de vot din primul tur, câştiga întotdeauna UDMR", a spus Ponta.

El a spus că aceasta este soluţia corectă pentru toată ţara, respectiv soluţia în care candidaţii sunt susţinuţi de USL.

"Deci, cred că aşa cum facem la Satu Mare, cum facem la Ilfov, unde susţinem toţi acelaşi candidat, asta e soluţia corectă pentru toată ţara", a adăugat Ponta.

Conducerea PNL a validat, în 8 aprilie, candidaţii pentru alegerile parlamentare parţiale care au loc în 25 mai, odată cu cele europarlamentare, între aceştia numărându-se fostul ministru al Transporturilor Ovidiu Silaghi, care doreşte să obţină din nou mandatul de deputat în Colegiul 2 Satu Mare, la care a renunţat pentru un post de europarlamentar.

Silaghi a renunţat la postul de deputat în 3 septembrie 2013, în schimbul continuării mandatului de europarlamentar preluat de la Cristian Buşoi.

DNA solicitase Camerei Deputaţilor încuviinţarea urmăririi penale împotriva lui Silaghi pentru trafic de influenţă, infracţiune pe care ar fi săvârşit-o, potrivit procurorilor, în timpul mandatului de ministru al Transporturilor.

Preluarea mandatului de europarlamentar a determinat DNA să solicite Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Silaghi pentru a putea fi cercetat.

Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa, în 12 septembrie 2013, că a început urmărirea penală în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptele de care este acuzat fiind din perioada mai - decembrie 2012, când a fost ministru al Transporturilor.

Procurorii DNA îl acuză pe Silaghi că, în cursul anului 2012, i-ar fi cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa. Silaghi s-ar fi angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor.

Silaghi s-ar fi angajat, în schimbul servicului cerut lui Iordache, să intervină la funcţionari din cadrul Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România, structură aflată sub autoritatea Ministerului Transporturilor, pentru ca instituţia să efectueze în termen plăţile aferente contractelor încheiate cu societatea Romstrade, dar şi pentru continuarea derulării contractelor, deşi termenele lucrărilor erau întârziate.

Procurorii susţin că, în 22 noiembrie 2012, Ovidiu Silaghi a primit de la Iordache 200.000 de euro "pentru a-şi exercita influenţa asupra persoanelor cu funcţii de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare şi pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte".

Ovidiu Silaghi a fost ministru al Transporturilor din mai până în decembrie 2012 şi fusese nominalizat şi în iulie 2013 pentru acelaşi portofoliu, rămas vacant după demisia lui Relu Fenechiu , în urma condamnării sale, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare cu executare în dosarul "Transformatorul", pentru complicitate la abuz în serviciu în formă calificată.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina