Ponta: Într-adevăr un membru al guvernului pe care îl conduc a fost condamnat penal, el era membru PNL

Ponta: Într-adevăr un membru al guvernului pe care îl conduc a fost condamnat penal, el era membru PNL

Premierul Victor Ponta a confirmat luni, în plenul Camerelor reunite, că a existat un membru al cabinetului său condamnat penal în perioada mandatului - membru al Partidului Național Liberal - și și-a exprimat regretul pentru aceasta.

"Vorbind însă despre lecțiile din 16 noiembrie, am învățat și cred că voi reuși să țin această învățătură, să nu răspund și să nu intru din nou în ceea ce reprezintă în mod obișnuit arme politice, scandal, insulte, jigniri. Accept aceste lucruri din partea colegilor parlamentari și nu răspund în același fel. Însă pot de asemenea să învăț să nu arunc cu noroi sau să nu acuz anumite lucruri. Mi s-a adus aminte de faptul că un membru al guvernului pe care îl conduc într-adevăr, fiind în funcție, a fost condamnat penal, e un lucru pe care îl regret. Acel membru al guvernului meu era membru PNL și nu cred că cineva poate într-adevăr în mod real să adreseze altora reproșuri fără a încerca cu toții să vedem ceea ce avem de îndreptat. De asemenea, vreau să precizez foarte clar că atât cei doi miniștri pe care i-am propus din grupul liberal conservator, membri ai PLR, cât și colegii domniilor lor din grup, sunt absolut toți parlamentari care au candidat în 2012 pe listele USL, sunt absolut toți parlamentari care au votat Guvernul USL. Și pot doar să spun că, indiferent de jigniri și de aluzii, mi-a făcut plăcere să colaborez cu dl. ministru Hașotti, sperând că întotdeauna bunul simț pe care l-am văzut la domnia sa când era ministru poate fi folosit în toate situațiile", a afirmat premierul Ponta.

El a subliniat că programul de guvernare este cel adoptat în decembrie 2012.

"Și mă bazez în această susținere și pe faptul că acest demers este constituțional pe decizia din 8 martie 2014 a Curții Constituționale. După cum vă amintiți, după votul din 4 martie, grupurile parlamentare PDL — PNL au contestat la Curtea Constituțională, și Curtea a considerat că aceste procedură respectă prevederile Constituției. De asemenea, vreau să precizez faptul că la baza formării noului guvern există acordul politic al mai multor forțe politice, nu reiau discuția despre USL. Important este că membrii guvernului sunt, fără niciun fel de excepție, fie membri ai grupurilor parlamentare PSD, UNPR și grupul parlamentar liberal-conservator, fie susținuți de aceștia, așa cum este cazul miniștrilor tehnocrați. Pe de altă parte, este adevărat și rog în continuare parlamentari aparținând altor grupuri politice, în primul rând grupului minorităților naționale, dar și de la UDMR, PP-DD, independenți, pentru sprijinul pentru acest guvern și pentru obiectivele sale. Vreau doar să spun un lucru pe care îl cred și îl respect într-o democrație — regula majorității trebuie să funcționeze. Eu am acceptat această regulă pe 16 noiembrie, sunt convins că și dvs. o veți face dacă azi Parlamentul in majoritatea sa va susține funcționarea acestui guvern", a mai spus Victor Ponta.

De la tribuna Parlamentului, senatorul liberal Puiu Hașotti a anunțat că PNL nu va vota noul Guvern Ponta.

"Guvernul Ponta IV în opinia noastră va fi un Guvern de nota patru și va dura cam patru luni. Guvernul Ponta III a fost un Guvern de nota trei, că așa a spus electoratul acum o lună", a spus Hașotti, care a argumentat că USL nu mai există. "Cei care vorbesc că USL există plagiază", a adăugat liderul senatorilor PNL.

El a susținut că PSD este un partid aflat în derută.

"Am văzut și o noutate. PSD știam până acum că tot ia și lua tot ce era al lui și nu era, am văzut acum că dă ce dă, dă cam 25%-30% dintr-un guvern unor două partidulețe care niciodată nu au participat singure la alegeri și unei iluzii politice liberale care își zice partid. (...) Suntem jenați de acest fapt. Nu arată decât panica, deruta care se află în rândul PSD", a afirmat Hașotti.

La rândul său, deputatul liberal Eugen Nicolăescu a spus că premierul Victor Ponta nu vrea sau nu poate să spună dacă are un acord politic de guvernare pe baza căruia să funcționeze noul cabinet, punctând că grupul PNL nu poate accepta ceea ce propune prim ministrul — "o șmecherie".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Horoscop luni, 18 martie. O zodie va fi trădată de cineva drag. Peștii vor avea parte de o surpriză

2 VIDEO Aproape interesant...

3 VIDEO Milionarul cu șase clase, o nouă aroganță

4 România construiește cea mai mare bază NATO din Europa

5 Foarte interesante amănunte...