Ponta, pe ăsta cu cât l-ai PLĂTIT?/VIDEO

Ponta, pe ăsta cu cât l-ai PLĂTIT?/VIDEO

Episcopul Maramuresului: Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce.

Un inalt prelat, in public, le da ordin preotilor ca in ziua votului, direct de la biserica si in tinuta de slujba sa mearga direct la votare si sa se asigure ca enoriasii voteaza un ortodox (adica pe Victor Ponta pentru ca Klaus Iohannis este crestin de confesiune lutherana). Acesta este mesajul adresat public de PS Iustin Sigheteanul, episcop-vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului (de fata erau deputatul Ovidiu Silaghi si seful CJ Satu Mare, ambii din gruparea rupta din PNL cu Tariceanu si aliata cu PSD).

"Sa dati dovada de iubire de neam si tara si de purtare de grija. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete incoronate si nici regi, dar sunt de-ai nostri si e bine sa le dam credit pentru ca fiecare a facut cat a putut, poate mai mult nu a putut, dar important e daca nu face bine sa nu faca rau. Siguri ca demnitarii sunt doua tabere si unii vor spune Votati-l pe al nostru si ceilalti Votati-l pe al nostru, iar noi va spunem Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce.", a fost indemnul PS Iustin Sigheteanul(sursa: nordvest-tv.ro).

Patriarhia spune ca o presupusa implicare politica a Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) in campania electorala din 2 noiembrie, despre care a vorbit presedintele Traian Basescu intr-o emisiune televizata, trebuie dovedita pentru a fi luate masurile care se impun, potrivit Mediafax.

Reactia Patriarhiei vine dupa ce, vineri seara, presedintele Traian Basescu a declarat ca BOR s-a implicat, evident, in campania pentru alegerile prezidentiale.

"Presupusele cazuri de implicare politica partizana a clerului ortodox in campania electorala trebuie probate cu dovezi trimise Patriarhiei Romane sau centrelor eparhiale din tara pentru verificarea celor semnalate si luarea masurilor care se impun. Altfel, orice acuzatie neprobata este nedreapta si contrara pozitei oficiale a Bisericii", se arata intr-un comunicat al Patriarhiei.

Tot in raspunsul la declaratiile presedintelui, Patriarhia mai mentioneaza ca Basescu a avut o contributie, in timpul vizitei sale oficiale la Ierusalim, la restabilirea comuniunii bisericesti dintre Patriarhia Ierusalimului si Patriarhia Romana.

"Patriarhia Romana foloseste acest prilej pentru a exprima recunostinta ei si in mod public", a precizat sursa citata.

DOVADA/Ce le spune preşedintele PSD Satu-Mare, Mircea GOVOR, PESEDIŞTILOR

„Preasfinţitul-Iustin Sigheteanul- o fost de partea noastră total. E un om extraordinar”

Pe lângă şefii de deconcentrate şi directorii de şcoală, preşedintele PSD Satu Mare susţine că a vorbit cu „preasfinţitul” şi că preoţii se vor implica în campania electorală de partea lui Victor Ponta. În caz contrar, pot să-şi ia adio de la fonduri, iar „preotesele” vor fi date afară. În înregistrarea obţinută de gândul, Govor îşi asigură colegii că a vorbit cu „presfinţitul” care a fost „de partea noastră total”, şi prezintă cum vor acţiona preoţii în ziua alegerilor.

„Am vorbit cu preasfinţitul, am vorbit cu toţi popii. Exact cum vorbesc cu voi, aşa am vorbit şi cu ei şi am spus la popi în felul următor: băi, oameni buni, s-o terminat. (neinteligibil)  Dacă nu vreţi să fiţi de partea noastră, s-aduceţi să votaţi cu domnul Victor Ponta, eu nu vă mai cunosc. La mine la uşa nu mai veniţi. Le-am spus verde în ochi. S-a terminat. Fraţilor, NU, la revedere, şi i-am spus la preasfinţit, a spus presfinţitul trimiţi în fiecare localitate, în fiecare biserică un om, ăla să trimită SMS şi-n localitatea la care n-o spus să votezi cu Ponta să nu-l văd. Dar nu se mai poate. Nu se mai poate. Deci preasfinţitul o fost de partea noastră total. E un om extraordinar. (...) Şi încă ceva, la toţi popii dacă pierdem toate preotesele le dau afară din tot, la revedere. Le-am şi spus. Toţi au venit la mine să le pun preoteasa. S-a terminat. S-a pierdut, pleacă acasă. Meargă  la mama dracului, nu mă interesează. Deci s-o terminat. Deci de-acum înainte intru până mă duc la…. Păi da ce suntem  noi, mă, casă de binefacere, suntem proşti? Nu mai suntem proşti, am fost destul”, spune şeful PSD Satu Mare.

Totodata, Patriarhia Romana reafirma neutralitatea politica a BOR, conform hotararilor Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele bisericilor ortodoxe.

"In acest sens, in ultimul comunicat de presa dat publicitatii in ziua de 4 august 2014, dar si la fiecare moment electoral din Romania, se precizeaza: Clerului ortodox roman ii este interzis sa desfasoare activitati cu caracter partinic in comunitatile de credinciosi pe care le pastoreste. Orice activitate partinica a clerului ortodox este contrara hotararilor Sfantului Sinod si dezaprobata de credinciosi. Patriarhia Romana face un apel catre reprezentantii clasei politice din Romania ca in dezbaterile electorale privind alegerile prezidentiale din toamna acestui an sa evite confruntarile politice motivate religios, deoarece, potrivit legilor Romaniei, cultele religioase sunt factori ai pacii sociale (Legea 489/2006, art. 7, alin. 1), nu motive pentru invrajbirea populatiei. De altfel, aceasta atitudine a Bisericii a fost apreciata public de presedintele Romaniei", se mai spune in comunicat.

Presedintele Traian Basescu a declarat, pe 31 octombrie, la Realitatea TV, ca BOR este "evident implicata in campanie". "Eu nu o critic, este greu sa critici Biserica Ortodoxa, la cat este de populara", a mai spus Basescu.

Presedintele a mai declarat ca BOR este implicata in sustinerea PSD in campanie, mentionand ca nu vede alta explicatie dincolo de interesele financiare sustinute de Guvernul Ponta.

El a mai spus, pe de alta parte, ca nici Victor Ponta "nu a lasat vreo icoana nepupata in Romania".

Basescu a tinut sa precizeze ca el a sprijinit Biserica Ortodoxa ca presedinte, dand ca exemplu impacarea cu Biserica de la Ierusalim.

 Jurnalistul Sabin Gherman a postat pe Facebook un bilet ce contine un indemn de a-l vota pe Victor Ponta, primit de la Manastirea Cozia: Cand votezi, nu iti trada credinta si neamul! Voteaza Victor Ponta, roman si crestin-ortodox! 

Liviu Dragnea a primit duminica ordinul "Sfintii Martiri Brancoveni" din partea patriarhului Daniel

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Alexandra Stan, din nou fără haine pe internet

2 Dezvăluire fără precedent despre Armata Rusiei! / Echipamente ultramoderne, de miliarde de euro, au fost distruse sau aruncate deoarece soldații ruși nu…

3 VIDEO A început lupta pentru putere la Moscova? / FSB l-a arestat pe un angajat al șefului mercenarilor Wagner, cunoscut pentru criticile față de Serghe…

4 Avertismentul profesorului Ciurea despre mici și cârnați

5 ULTIMA ORĂ Priviți, 500 de soldați ruși protestează la granița cu Ucraina împotriva „condițiilor inumane”!