REVOLUȚIE/Medicii de pe Facebook își fac SINDICAT. Nu vor să fie reprezentați de SLUGOII PSD

REVOLUȚIE/Medicii de pe Facebook își fac SINDICAT. Nu vor să fie reprezentați de SLUGOII PSD

Grupul aparut pe Facebook si format din cateva mii de medici organizati sub deviza “Nu vrem spaga. Vrem salarii decente” va deveni organizatie non-guvernamentala si s-ar putea transforma, ulterior, in sindicat. Unul dintre initiatorii grupului, dr. Letitia Coriu, afirma, intr-un interviu publicat de Viata Medicala, ca medicii nu se simt reprezentati de sindicatele din sanatate, cum este Sanitas, care au negociat cu guvernul Ponta, si ca lipsa de fermitate a Colegiului Medicilor i-a determinat sa nu se simta protejati de aceasta institutie.

Liderii altor sindicate care nu au participat la negocierile de la guvern, cum este Camera Federativa a Sindicatelor Medicilor din Romania sau sindicatul Esculap, au trimis scrisori Aliantei Medicilor de pe Facebook prin care ii invita pe acestia la colaborare si chiar sa intre in numar mare in aceste organizatii urmand ca liderii actuali sa se retraga, iar Alianta Medicilor sa beneficieze de avantajele calitatii juridice de sindicat.

Dr. Letitia Coriu, unul dintre initiatorii grupului medicilor de pe Facebook, considera atitudinea Colegiului Medicilor ca fiind “foarte absenta. De aceea a aparut probabil si nevoia medicilor de a se exprima pe o retea de socializare. Se simte nevoia unei repozitionari a Colegiului. Colegiul Medicilor nu este activ de multa vreme, noi platim o cotizatie obligatorie si, practic, nu simtim niciun fel de protectie din partea acestui for medical”.

Colegiul Medicilor Romania a fost condus pana de curand de Vasile Astarastoae, condamnat definitiv pentru conflict de interese. Colegiul Medicilor a criticat decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie care stabileste ca plicurile oferite de pacienti medicilor echivaleaza cu o fapta penala. In acelasi timp afirma ca nu sustine primirea de foloase necuvenite de catre medici, ci acordarea unor salarii adecvate medicilor. Reprezentanti ai Colegiului Medicilor au participat la “negocierile” in urma carora guvernul Ponta a marit cu 25% salariile din sistemul sanitar si a anuntat legalizarea spagii din spitale.

Despre sindicatele care au participat la negocierile de la Guvern, dr. Letitia Coriu sustine ca sunt “sindicate de casa care nu au negociat in interesul medicilor si nu ne reprezinta sub nicio forma”. Liderul Sanitas, Marius Sepi, a fost vicepresedintele PSD Alba, functie din care a demisionat in 2011, si a participat la negocierile in urma carora guvernul Ponta a marit cu 25% salariile din sistemul sanitar si a anuntat legalizarea spagii din spitale. La aceleasi negocieri au mai participat si prof. Serban Ion Bubenek, managerul Institutului pentru Boli Cardiovasculare din Bucuresti, si prof. Irinel Popescu, presedintele Academiei de Stiinte Medicale din Romania si fost membru in Partidul Conservator.

Printre cererile medicilor de pe Facebook nu s-a numarat niciodata marirea salariilor cu 25%. Solicitarile acestora se refera la eliminarea totala a plicurilor din spitale, triplarea salariilor medicilor in etape pana in 2017, alegerea de catre comunitatea locala a membrilor din consiliile de administratie ale Caselor judetene de asigurari de sanatate si auditarea externa a acestora, reformarea modului de desfasurare a rezidentiatului si modernizarea spitalelor.


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

2 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

3 VIDEO București 2024...

4 Așa o fi?

5 Misterioasa decizie a Armatei Chinei...