SUA vor anunța azi că obiectivul de apărare antirachetă din România este 'tehnic' pregătit (Reuters)

Guvernele american și român urmează să declare vineri capabilitatea tehnică a facilității antirachetă Aegis Ashore (din cadrul bazei militare de la Deveselu, n.r.), care va oferi apărare contra potențialelor atacuri din partea Iranului, au afirmat joi trei oficiali americani guvernamentali și din domeniul apărării, citați de agenția de presă Reuters.

Ambasada SUA la București și Ministerul Afacerilor Externe român vor anunța că obiectivul, care include un radar puternic, interceptoare de rachete și echipament de comunicații, este 'capabil din punct de vedere tehnic', au afirmat sursele citate.

'Acest lucru înseamnă că toate componentele majore ale sistemului de apărare antirachetă, inclusiv rachete, sunt în teren și au fost predate comandanților militari', a spus unul dintre oficialii americani citați.

Comandanții militari vor declara facilitatea Aegis Ashore operațională sau pregătită pentru folosirea inițială la începutul lui 2016, odată cu integrarea sa în sistemul mai amplu de apărare antirachetă al NATO, a precizat același oficial.

Tim Hawkins, purtător de cuvânt al Forțelor Navale ale SUA, a refuzat să facă vreun comentariu despre anunțul așteptat pentru vineri, dar a apreciat că obiectivul respectiv este un 'pas important în eforturile noastre (ale SUA) de protejare față de amenințarea crescândă reprezentată de proliferarea rachetelor balistice cu rază de acțiune, capacitate letală și complexitate tot mai mari'.

Anunțul care va fi făcut vineri are loc pe fondul discuțiilor la nivelul oficialilor americani despre maniera de răspuns la testele cu rachete efectuate de Iran pe 10 octombrie, care au încălcat rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU.

Miercuri, zeci de senatori republicani americani i-au cerut președintelui Barack Obama să mențină sancțiunile contra Iranului, susținând că recentele teste cu rachete balistice efectuate de Teheran au arătat o 'încălcare brutală a obligațiilor sale internaționale'. Un număr de 36 dintre cei 54 de senatori republicani, printre care liderul majorității republicane din Senat, Mitch McConnell, au semnat o scrisoare adresată liderului de la Casa Albă în care îi solicită acestuia să nu ridice sancțiunile impuse Iranului, așa cum prevede acordul convenit în iulie de Teheran și marile puteri (SUA, Rusia, Marea Britanie, Franța, China și Germania).

În scrisoare se afirmă că testele cu rachete sporesc capacitatea potențială a Iranului de a lovi Israelul și trupele americane din Orientul Mijlociu. 'Iată de ce este o greșeală să tratăm programul de rachete balistice al Iranului separat de programul său nuclear', susțin senatorii republicani. Textul scrisorii a fost elaborat de senatorul Kelly Ayotte, membru al Comitetului pentru servicii armate al Senatului american.

Ministrul apărării iranian Hossein Gehghan, citat de presa de stat de la Teheran, a declarat miercuri că țara sa nu va accepta nicio restricție impusă asupra programului său de rachete balistice. AGERPRES

 

Galerie foto și documente
Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Acest mesaj va produce un cutremur în România

2 Cum se spală banii negri în Famiglie / Ilie Sârbu și-a luat apartament de două milioane de lei. Fiica Daciana i-…

3 Documente / „Pute rău! Miros de cătușe cu o duhoare puternică de corupție la achiziția celor 115 milioane de măș…

4 VIDEO Priviți, despre Armata Panterelor Negre care patrulează pe străzile orașelor din America nu vorbește nim…

5 BREAKING A explodat prima bombă în București! Robert Negoiță, primarul sectorului 3, anunță că nu va candida p…