Traian Băsescu, DEZVĂLUIRE DE SENZAȚIE la B1 TV

Traian Băsescu, DEZVĂLUIRE DE SENZAȚIE la B1 TV

Fostul președinte Traian Băsescu a dezvăluit unul dintre secretele militare ale României. Băsescu a anunțat că scutul anti-rachetă de la Deveselu e funcțional încă de acum un an, numai că baza nu era dotată cu rachete. De la finele acestui an, la Deveselu vor ajunge și rachetele. Până la intrarea lor în operatibilitate, România era protejată de rachetele aflate pe navele de război ale SUA aflate în Europa. 

”România putea fi oricând ținta unor lovituri aeriene ale Rusiei într-un teoretic război. Nu a venit generalul Oprea cu scutul anti-rachetă în valiză, din SUA. De când a fost semnat contractul se știa că va fi operațional la sfârșitul lui 2015. El are o componentă în Turcia, care e funcțional, mai e una în Spania, pentru marină, a treia e Deveselu, iar a patra o să fie în Polonia. 

Componenta militară de la Deveselu e funcțională de anul trecut, de la summitul NATO. Ea e substituită de rachetele aflate la bordul navelor americane aflate în Mediterana de Este și, uneori, în Marea Neagră până la dotarea cu rachete a bazei de la Deveselu. România a fost mereu o țintă a Rusiei. Apariția scutului de la Deveselu nu a ridicat riscul de a deveni țintă, ci l-a scăzut.”, a spus Traian Băsescu la B1 TV.

România putea fi oricând ținta loviturilor aeriene ale Rusiei în situația unui conflict militar, iar amplasarea scutului antirachetă de la Deveselu nu a făcut decât să reducă acest risc, a susținut Traian Băsescu, într-o intervenție pentru B1 TV, în emisiunea moderată de Mihai Duță. Reacția vine în contextul în care generalul Degeratu a susținut că a apărut riscul ca România să fie ținta unor atacuri ale Rusiei.

Declarația integrală a fostului președinte

”Afirmația, și am tot respectul pentru domnul general Degeratu, e ca și cum până acum nu am fi putut fi ținta Rusiei dacă se intra într-o confruntare. Noi am acceptat să devenit parte a scutului antirachetă tocmai pentru a ne apăra de lovituri cu rachete.

Nu e un element de noutate. România putea fi oricând ținta loviturilor aeriene ale Rusiei în situația unui conflict militar. Rafinăriile, centrala de la Cernavodă, poduri, toate erau ținte în eventualitatea unui război.

Nu a venit generalul Oprea cu scutul în valiză de la semnarea acordului. S-a stabilit ca până la sfârșitul lui 2015 să fie operațional. Mulți cred că ăsta e un business local.
Vreau să știți că sistemul e destinat să protejeze toate statele UE, el are o componentă în Turcia, care funcționează, alta în Spania, care intră pe nave ale marinei de război americane și care a fost deja poziționată, a treia fază e la Deveselu și a patra va fi în Polonia.

Se rățoiește un directoraș rus degeaba pentru că sistemul e mult mai mare decât România.

Componenta pe care o reprezintă scutul de la Deveselu e funcțională de anul trecut de la ultimul summit NATO, când a fost preluată de nave americane din Mediterana de Est. Până când sit-ul de la Deveselu va fi funcțional, această parte de securitate e substituită de rachete aflate la bordul navelor americane din Mediterana de Est și, uneori, din Marea Neagră.
Intoxicare, amenințare, la adresa României, balticilor, NATO, la adresa americanilor - nu e ceva nou la propaganda rusească. Ce mi se pare nou în ce face Rusia și trebuie băgat în sistemul nostru de analiză e situația din Ucraina, care e o modificare extrem de importantă a conturului geostrategic al regiunii. Crimeea e un mare portavion. Din Crimeea avioanele pot atinge Europa Centrală fără nicio problemă.

Lucrurile sunt complicate. Priviți la Orientul Mijlociu. Rusia exploatează mijloace pe care Occidentul nu a vrut să le exploateze, din motive pe care nu le cunosc, anume armata siriană. Rușii devin putere consolidată în Orientul Mijlociu, avantaj pe care nu l-au avut până acum.

România a fost mereu țintă pentru Rusia. Apariția scutului nu a ridicat nivelul de risc pentru România, din contră, a diminuat nivelul de risc de lovituri”.


Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

4 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

5 Foarte interesante amănunte!