Traian Băsescu: România va susţine până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova

Traian Băsescu: România va susţine până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova

România va susţine până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova, a declarat, miercuri, preşedintele Traian Băsescu, la întâlnirea pe care a avut-o, la Palatul Cotroceni, cu elevi ai Liceului cu predare în limbă română "Lucian Blaga" din Tiraspol.

Traian Basescu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Vreau să vă spun că sunt la curent, cum sunt convins că sunteţi şi voi, cu votul de azi din parlamentul Transnistriei, aşa-zisul parlament al aşa-zisei Transnistria. România va susţine până la capăt integritatea teritorială a Republicii Moldova. În orice caz, după evoluţiile care sunt acum, ne dăm seama că trebuie să facem mai mult pentru toţi cei care continuă să se autodenumească români şi locuiesc în Transnistria, trebuie să facem mai mult pentru toţi cei care înţeleg că limba română este limba lor. Vă asigur că vom face mai mult", le-a spus el elevilor care au fost primiţi în vizită la Palatul Cotroceni.

"Eu vă mulţumesc mult că vă bucuraţi să veniţi în România. Vă asigur că ne uităm cu multă simpatie la lupta voastră de a păstra limba română, lupta dascălilor şi a părinţilor voştri care, în condiţiile din Transnistria încă au curaj şi determinare să vă creeze condiţii să învăţaţi într-un liceu cu limbă de predare română", le-a spus el tinerilor.

Pe de altă parte, şeful statului a arătat că, spre marea sa satisfacţie, acordul de asociere dintre Republica Moldova şi Uniunea Europeană va fi redactat ca limbă oficială, în limba română, în baza hotărârii Curţii Constituţionale din Moldova.

Directorul Liceului "Lucian Blaga", Ion Iovcev, care a participat şi el la întâlnirea cu şeful statului, a declarat că şcolile româneşti din regiunea de est a Republicii Moldova din oraşul Tighina au trecut şi trec prin "grele încercări".

"Este greu, dar este onorant să lupţi pentru limbă, pentru istoria neamului, pentru aceşti copilaşi care să aibă viitor", a menţionat el, adăugând că România şi românii au fost tot timpul alături de cetăţenii Republicii Moldova.

"Datorită dumneavoastră, datorită României, datorită UE şi luptei profesorilor, părinţilor, elevilor am putut şi putem să rezistăm acolo, în condiţii extreme", a spus acesta.

În cadrul întâlnirii, preşedintele Traian Băsescu i-a invitat pe elevii care l-au vizitat să participe la tabăra tradiţională de la Sulina sau de la Eforie, dându-le asigurări că se va întâlni cu ei şi acolo.

La finalul întâlnirii, preşedintele Traian Băsescu s-a fotografiat alături de cadrele didactice şi de elevii de la Liceul "Lucian Blaga".

De asemenea, şeful statului a primit din partea uneia dintre profesoare un tablou desenat de un copil, reprezentând o palmă ţinând un tricolor şi un porumbel alb.

Sovietul Suprem (Parlamentul) de la Tiraspol a votat miercuri, în unanimitate, o solicitare către Duma de Stat (Camera inferioră a Parlamentul rus), Consiliul Federaţiei şi preşedintele Vladimir Putin în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia.

Solicitarea va fi expediată şi la ONU şi OSCE.

O delegaţie a Sovietului Suprem de la Tiraspol ar urma să meargă joi într-o vizită la Moscova, pentru a-i transmite preşedintelui Dumei de Stat ruse, Serghei Narîşkin, solicitarea în vederea recunoaşterii independenţei regiunii transnistrene şi alipirii la Rusia, relatează Europa Liberă online.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”