VIDEO-Traian Băsescu: Am avizat cercetarea miniştrilor./Mesaj dur pentru Ponta: Ai supărat SUA, nu e bine!/Doamna Nuland includea şi România

VIDEO-Traian Băsescu: Am avizat cercetarea miniştrilor./Mesaj dur pentru Ponta: Ai supărat SUA, nu e bine!/Doamna Nuland includea şi România

Traian Băsescu a vorbit vineri după-amiaza despre trei teme foarte importante. Despre Dosarul Microsoft, despre îngrijorarea partenerilor din SUA în legătură cu atitudinea guvernanţilor faţă de corupţie şi despre Victor Ponta. 

Iată declaraţiile preşedintelui:

Presedintele Traian Basescu a afirmat vineri ca declaratia Victoriei Nuland, subsecretar de stat american pentru Afaceri Euroasiatice, viza si Romania si a lansat un avertisment mai putin obisnuit, afirmand ca nimeni nu trebuie sa se astepte la aplicarea punctului 5 al Tratatului NATO intr-o tara care sacrifica investitiile si securitatea nationala pentru voturi, aluzie la rectificarea bugetara a alocat fonduri mici Apararii.

Punctul 5 al Tratatului nord-atlantic prevede ca un atac impotriva unui stat membru este considerat un atac impotriva tuturor, respectiv 'toti pentru unul, unul pentru toti'.

"Nimeni nu o sa riste viata militarilor lui atunci cand tu ca stat care reclami nevoia de sprijin arunci banii in campanie, sacrifici investitii, securitate nationala, pentru voturi (...) Mesajul primit e extrem de clar, nu va bagati sub plapuma art. 5 sa credeti ca ne puteti chema sa va aparam iar pe de alta parte va subreziti tara", a spus seful statului.

Seful statului a afirmat ca recenta rectificare bugetara a fost primita foarte prost in "toate cancelarii", in conditiile in care "peste 2 mld sunt imprastiate electoral catre primarii, iar armatei i se aloca foarte putin".

"Foarte multe cancelarii s-au intrebat cat de seriosi suntem atunci cand vorbim ca avem nevoie sa fim sprijinit de aliati pentru a consolida flancul estic", a spus Traian Basescu acuzand lipsa de responsabilitate "in detrimentul securitatii nationale, intr-un moment in care cerem tuturor sa beneficiem de articolul 5, dar ala unul care le cere la toti nu ia masuri minimale pentru a-si consolida capacitate de a face fata la riscuri pentru securitatea nationala".

"Asta-i viata, luati aceste mesaje si voi ziaristii - si poate si romanii, daca ajung la ei - foarte in serios", a spus presedintele, adaugand "Sa tineti minte ce v-am spus".

Iata mai jos declaratia presedintelui Traian Basescu (sursa - Administratia prezidentiala)

Despre intalnirea cu Viktor Orban

"Am cateva lucruri sa comunic. Primul este legat de intalnirea pe care o am diseara cu premierul Viktor Orban. Nu este o intalnire oficiala, este o intalnire cu caracter privat. Stiind ca vine la Cluj, l-am invitat sa vina si la Bucuresti, ocazie cu care sa discutam evolutii legate de relatia romano-maghiara, de modul cum unii politicieni maghiari abordeaza probleme care tin de Constitutia Romaniei si in general, chiar riscuri cu privire la buna relatie romano-maghiara. Nu va fi niciun comunicat dupa aceasta intalnire.

Despre dosarul licentelor Microsoft:

In ceea ce priveste solicitarea facuta de ministrul Justitiei cu privire la cinci fosti ministri, legat de dosarul Microsoft, am aprobat, sau, corect, din punct de vedere al legii, este: am cerut ministrului Justitiei - si l-am informat pe procurorul general legat de aceasta solicitare facuta catre ministrul Justitiei - inceperea urmaririi penale pentru doamna Ticau Adriana, pentru domnul Sandu Gabriel, pentru domnul Athanasiu Alexandru, pentru domnul Tanasescu Nicolae Mihai si pentru domnul Funeriu Daniel.

Traian Băsescu: Am aprobat urmărirea penală a 5 foşti miniştri în dosarul Microsoft. În acest moment sunt egali cu Victor Ponta

Nu a fost o cerere formala de incepere a urmaririi penale. Am studiat buna parte din cele 13 bibliorafturi care au fost trimise. Si cred ca acest caz trebuie anchetat cat mai rapid pana la capat. Sigur, din documentele care exista in dosar, nu toate vinovatiile sunt la fel.

Si asa rezulta si din referatul procurorilor. Spre exemplu, Daniel Funeriu - nu exista nicio suspiciune cu privire la bani, la mita si asa mai departe. Este doar in zona de eventual abuz in serviciu. Vreau sa fac urmatoarea precizare: acesti oameni nu au nicio calitate in acest moment. Doar in urma continuarii anchetei procurorii pot sa le dea o calitate sau alta, pot sa ii scoata de sub urmarire penala.

Altfel spus, in acest moment niciunul din cei cinci nu are nicio calitate; este exact formularea pe care a folosit-o DNA atunci cand a fost vorba de domnul Victor Ponta. Deci sunt egali ca si situatie. Ei nu au fost trimisi cu nicio calitate. Calitatea pe care le-o vor da eventual procurorii este ulterioara solicitarii mele de incepere a urmaririi penale.

Deci nu au nicio calitate, sunt egali cu Victor Ponta in acest moment. Ramane de vazut daca li se vor mentine calitatile celor cinci la fel ca a lui Victor Ponta sau Victor Ponta va dobandi vreo alta calitate mai tarziu. Deci din punctul meu de vedere ancheta poate sa continue si cred ca orice intarziere a Parlamentului este daunatoare pentru credibilitatea Parlamentului Romaniei.

Va mai pot da ca un element care nu inseamna divulgarea continutului dosarelor, desi am vazut ca declaratii din dosar au aparut in spatiul public, nu stiu cine a facut-o, va pot spune ca in ceea ce priveste recuperarea sumelor, parte din conturi sunt blocate in strainatate si parte din oamenii care erau susceptibili a primi bani nu au primit inca niciun ban. Dar declaratiile martorilor sunt declaratii de martor si ele nu au fost integral acoperite cu probe in interiorul comisiilor rogatorii. Vreau sa mai stiti un lucru, pentru ca am vazut aventura ᅡbittnerianaᅡ, puternic lansata pe piata si sustinuta.

In opinia mea, este o intoxicare, acest dosar nu porneste de la declaratiile sau spovada lui Bittner despre care nu se face nicio referire aici. Structurile de securitate au semnalat riscuri de incorecta gestionare a acestui contract in 2009, iar informatiile au fost transmise si institutiilor cu responsabilitati. O sa spuneti: bine, domnule presedinte, dar din 2009 pana acum... A fost extrem de dificil de mers inapoi, la initierea contractului si pana acum. Deci, va asigur ca nimic din ce este in acest dosar nu provine de la Bittner. Informatiile mele sunt ca n-a fost cautat de nimeni Bittner prin Statele Unite. Deci, este un lucru pornit din 2009 si s-a ajuns in 2014 la unele clarificari.

Asta ca informatie pentru dumneavoastra, ca am vazut tot soiul de abordari de genul: ᅡa venitᅡ, ᅡle-a pus dosaruᅡ, ᅡn-au ce sa faca procuroriiᅡ. Cei care spun asa pot fi suspectati ca servesc altfel de interese si, sa nu se supere pe mine, poate au facut-o din naivitate. Sigur, a fost munca, pe comisii rogatorii, cu alte state, dar a fost munca pornita din Romania, in baza unor sesizari ale structurilor cu responsabilitati din 2009. Ca lucrurile au mers mai repede sau mai incet, este alta treaba, iar cei care au vorbit sunt numai romani, sa stiti. Inca n-a vorbit niciun strain pentru DNA, cei care-au vorbit, cei care-au facut denunturi, ca sa folosesc termenii din dosar.

Despre declaratia Victoriei Nuland:

O sa abordez si un alt subiect, pe care il vad tratat in termeni propagandistici, si ma refer la declaratia doamnei Nuland.

Observ o abordare extrem de necinstita, si care ne face rau, a oamenilor politici, de la Victor Ponta la parlamentari obisnuiti sau la purtatori de cuvant ai PSD. Remarca doamnei Victoria Nuland include si Romania. Nu numai Romania, dar include si Romania. Pentru mine nu este o noutate, v-as aduce aminte ca inca din 2006 coruptia, prin hotarare CSAT, a fost tratata ca o amenintare la adresa sigurantei nationale.

Am spus-o frecvent, o gasiti la fel formulata in toate strategiile, fie ca vorbim de Strategia de Aparare din 2010, fie ca vorbim de Strategia de Securitate Nationala din 2006. Coruptia este o amenintare la adresa securitatii nationale si un caz cum este Microsoft este o proba pana la ce nivel poate ajunge coruptia si cum se distribuie, cel putin teoretic, resursele obtinute din coruptie.

Ce ma ingrijoreaza totusi? Este respingerea de catre clasa politica a semnalului extrem de puternic care de acum nu mai vine de la presedintele Romaniei, cand de multe ori si dumneavoastra, ziaristii, ati considerat ca e atac politic. Poate, pe zi ce trece, va convingeti ca nu este niciun atac politic, ca este o realitate si ca toate institutiile statului care lupta impotriva coruptiei trebuie sprijinite.

Campaniile impotriva institutiilor care lupta impotriva coruptiei sunt de fapt campanii impotriva rezolvarii unui deficit de securitate. Am mai spus-o aici, in conferinte de presa, prima cauza pentru care Ucraina a ajuns in situatia in care a ajuns este coruptia.

Si pentru cei care nu se regasesc in declaratia doamnei Nuland, care e mult mai complexa decat o simpla atentionare legata de situatia tarilor din Europa Centrala, le-as aduce aminte ca doamna Nuland vorbeste de parlamente care impiedica justitia - parca nu Romania ar avea vreo cinci parlamentari ale caror anchete s-au blocat, trebuie sa le aduc eu aminte de Varujan Vosganian, de Borbely, de Paul Dobre si alti cativa domni ministri parlamentari care stau pititi in spatele votului parlamentarilor.

Cine o trebui sa ii spuna lui Victor Ponta ca sunt parlamentari care au fost declarati prin hotarari definitive ale Inaltei Curti incompatibili si inca stau pititi prin Parlament si poate isi da seama si domnul Iohannis, nu numai Ponta, de lucrul asta. Cine sa ii spuna domnului Ponta sau domnului Iohannis ca avem parlamentar condamnat, ce e drept, cu suspendare, dar membru in Comisia juridica a Parlamentului?

Lucrurile acestea se vad. Si va pot spune un element extrem de rau primit de toate cancelariile: rectificarea bugetara, care a fost semnalul discreditarii tuturor mesajelor noastre ca avem nevoie de prezenta NATO pe teritoriul Romaniei pentru a creste nivelul de securitate al Romaniei.

Cand s-a vazut ca peste 2 miliarde sunt imprastiate in scopuri electorale catre primarii si ca Armatei i se aloca foarte putin, foarte multe cancelarii s-au intrebat cat de seriosi suntem atunci cand vorbim ca avem nevoie sa fim sprijiniti de aliatii nostri, pentru a consolida flancul estic.

Sunt lucruri care se fac lipsit de responsabilitate, in detrimentul securitatii nationale, intr-un moment in care cerem tuturor sa beneficiem de Articolul 5 din Tratatul Atlanticului de Nord, ᅡToti pentru unul, unul pentru totiᅡ, dar ala unul care le cere la toti nu isi ia masurile minimale sa isi consolideze capacitatea de a face fata unor riscuri la adresa securitatii nationale. Si cand vorbesc: nu isi ia masuri minimale ma refer si la alocarile pentru cresterea nivelului de capacitate de lupta a Armatei si la refuzul cu care sunt tratate solicitarile Parchetului atunci cand vine vorba de lupta impotriva coruptiei.

Imi pare rau, sunt lucruri care trebuiau spuse, altfel n-as vrea sa fiu parte a acestei campanii, desi observ ca nu am mai iesit de vreo doua - trei saptamani, dar toate subiectele de dezbatere sunt despre Basescu in televiziuni, mai ales la Antene si la RTV.

Dar asta e viata. Insa luati aceste mesaje si dumneavoastra, ziaristii, si poate si romanii daca vor ajunge la ei, luati-le foarte in serios, luati-le foarte in serios ca nimeni nu o sa riste viata militarilor lui atunci cand tu ca stat care reclami nevoia de sprijin arunci banii in campanie, sacrifici investitii, sacrifici securitate nationala pentru voturi.

Sa tineti minte ce v-am spus. Iar mesajul primit este extrem de clar, extrem de clar: nu va bagati sub plapuma Articolului 5 sa credeti ca pe de o parte ne puteti chema sa va aparam, iar pe de alta parte, va subreziti tara.

Eu cred ca trebuie sa se revina la o abordare foarte serioasa si mai putin electorala, pentru ca nu sunt vremuri usoare. Suntem intr-o regiune in care avem o criza de securitate, cu vecini imprevizibili.

Da, acestea erau lucrurile pe care aveam sa le comunic, va doresc o zi buna!

Vezi integral conferința de presă a preşedintelui Traian Băsescu, în care vorbește despre dosarul Microsoft


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...