VIDEO/Ponta la Cotroceni-Prost ca bou', mândru ca erou'/Discuţii aproape ireale pe tema CAS. Băsescu: "Avem şi MTO-ul...". Ponta: "Poftiţi?"/Ce spune CTP

VIDEO/Ponta la Cotroceni-Prost ca bou', mândru ca erou'/Discuţii aproape ireale pe tema CAS. Băsescu: "Avem şi MTO-ul...". Ponta: "Poftiţi?"/Ce spune CTP

Administraţia Prezidenţială a publicat înregistrarea discuţiilor dintre Traian Băsescu, Victor Ponta şi ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, pe tema reducerii CAS. Premierul a relatat că negocierile au degenerat într-o ceartă şi că preşedintele a avut un ton "bădărănesc" la adresa ministrului Finanţelor, lucru negat de Traian Băsescu. 

 Traian Băsescu a anunţat că va face publice discuţiile cu Victor Ponta şi Ioana Petrescu, pentru a demonstra că premierul a minţit când a spus că discuţia a degenerat într-o ceartă.

"Ce discuție să mai am, când spune că discuțiile au fost foarte dure, nepoliticoase. E interesant cum poate să mintă. O să fie prima dată când fac publice înregistrările discuțiilor. Ca să vedem cine minte, România TV, eu...", a spus Băsescu. 

"Ne-am certat !", a declarat agenţiei MEDIAFAX premierul Victor Ponta, după întâlnire.

Preşedintele Traian Băsescu ar putea ataca la Curtea Constituţională proiectul CAS, a mai declarat premierul, spunând că discuţia de la Cotroceni nu a avut sens, deoarece şeful statului a vrut să facă doar propagandă politică şi a avut un "ton bădărănesc" la adresa ministrului Finanţelor.

Înregistrarea discuţiilor preşedinte-premier-ministru de Finanţe surprinde o discuţie imposibilă, în care Traian Băsescu adresează întrebări la care, susţine el, cei doi interlocutori nu îi răspund. Premierul Ponta tace o bună bucată de timp, în care Ioana Petrescu încearcă să explice preşedintelui de ce reducerea CAS este o măsură care poate fi acoperită la buget.

În unele cazuri, premierul evită întrebările preşedintelui:

Victor Ponta: O să lucrăm până în luna noiembrie şi venim în faţa Parlamentului cu proiectul de buget şi ne vom încadra în toate ţintele. 

Traian Băsescu: Avem şi MTO-ul (Medium Term Budgetary Objective - Obiectiv bugetar pe termen mediu, n.r.)

Victor Ponta: Poftiţi?

Traian Băsescu: Avem şi MTO-ul care mai înseamnă vreo 6 miliarde. 5, 6 miliarde. 

Victor Ponta: O să lucrăm la toate.

Traian Băsescu: Daţi şi sursele, că povestea asta cu buna colectare, cu..

Victor Ponta: Când avem proiectul legii bugetului votat de Parlament, cu siguranţă va veni la dumneavoastră sau la noul preşedinte la promulgare.

Traian Băsescu: Sper să vină la mine. Ar fi unfair (nedrept, n.r.) să intraţi în alegeri fără să trimiteţi bugetul la Parlament

Victor Ponta: Domnule preşedinte, ar fi unfair că o să fie un alt prim-ministru şi atunci să îşi facă bugetul cum crede. Eu aşa consider. Eu poate o să îl promulg, dar este altceva

Traian Băsescu: Nu, în campanie dumneavoastră o să fiţi încă prim-ministru

Victor Ponta: De acord

......................................................

În timpul discuţiilor, preşedintele a ironizat-o pe Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.

"Doamna ministru, se colectează suplimentar, din creşterea economică, atât? Dar bănuiesc că aţi observat că Germania, Franţa, Italia, au intrat în declin şi asta ne va afecta”, a spus Băsescu, potrivit Mediafax.ro.

Replica Ioanei Petrescu a venit imediat: "Un motiv în plus să relaxăm fiscal şi să încurajăm firmele să angajeze şi să investează mai mult", a spus aceasta, vizibil emoţionată.

"Doamnă, am zis că... Unde aţi zis că aţi terminat? La Harvard, la Oxford?", i s-a adresat Băsescu.

"La Harvard", a răspuns Petrescu.

"Roubini, economist de Harvard. Mă aşteptam la argumente de genul lui", i-a spus preşedintele ministrului de Finanţe.

Preşedintele Băsescu i-a mai spus ministrului Finanţelor, Ioana Petrescu, că argumentele acesteia în favoarea reducerii CAS sunt cele pe care le aduce orice parlamentar care nu ştie despre ce este vorba.

Iată ce a spus Cristian Tudor Popescu despre aceste discuţii:

,,...Dacă ai acceptat să mergi la Băsescu, şi nu singur, ci împreună cu ministrul de Finanţe, atunci mizezi, evident, pe argumentele zdrobitoare pe care le vei aduce în favoarea măsurii tale, reducerea CAS, ca să convingi publicul şi să câştigi electoral.
Dacă nu ai niciun argument solid, economic, cu cifre şi procente, atunci refuzi cu mândrie să te supui chemării la ordine din partea tiranului, aştepţi să n-o promulge, Parlamentul i-o mai dă o dată, şi gata.
Tertium non datur. Ori e albă, ori e neagră.
Dar în România funcţionează cu succes principiul terţiului inclus: între alb şi negru există totdeauna o zonă gri-şobolan.
În zona gri-şobolan s-au plasat Viorel şi ministruţa Harvard venind la Cotroceni ca doi bobleţi. Dânsa a adus ca prim argument... sufletul, întreg sufletul personal, pus la bătaie în sprijinul reducerii CAS. D-şoara Petrescu ar trebui să nu fi uitat, dacă a ştiut vreodată, că răspunsul „Sufletu!” înseamnă în româneşte n-am bani, canci, nexam. Or, tocmai asta a întrebat-o pe diverse tonuri, de la ameninţător până la compătimitor, Traian Băsescu. Care sunt sursele de acoperire a găurii bugetare provocate de scăderea CAS cu 5%? Show me the money, pe înţelesul Harvyţei.
Răspunsul a fost tipic comunistoid, dacă nu jignesc în felul ăsta comunismul: banii or să vină din economia neagră, care o să se albească şi din investiţiile pe care or să le facă negreşit întreprinzătorii. Viitorul de aur ca soluţie pentru găurile prezentului, am mai auzit asta cândva, nu?
Băsescu mai întreabă, totuşi, cu un soi de milă: o estimare, o hârtie, nişte cifre pentru conversia economiei negre aveţi?
Petrescu se consultă din ochi cu Ponta, ca o făptaşă cu avocatul, şi răspunde cu dârzenie: „Lucrăm la asta...”
Conu Leonida şi Coana Efimiţa, Tanţa şi Costel, Iri şi Moni în mizerie sunt cuplurile sagace care îmi trec prin cap în vreme ce ascult holbând ochii.
Dar secvenţa-medalion, care va rămâne celebră peste ani, ca un final de Casablanca, este mişcarea facială şi oculară a lui Victor Ponta când Băsescu îl întreabă: „Dar cu cele 5 miliarde pentru MTO, cum faceţi?” Prim-ministrul României roteşte ochii în sus, în jos, la stânga şi la dreapta, ca un şobolan de desen animat, înţelege cu groază că de la făptura aflată în dreapta lui, pe postul lui Florin Georgescu nu are a aştepta vreun ajutor, drept care scheaună încetişor: „Le rezolvăm pe toate, domnu preşedinte...”   ''

Iată înregistrarea discuţiilor:



Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Document secret rusesc obținut de Washington Post

3 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...